Auteur:  Nico van der Werf Datum: 09-11-2019

Gaat Draghi donderdag de bazooka inzetten? 

Aanstaande donderdag wordt de monetaire vergadering van de ECB gehouden. De beleggers zijn zeer benieuwd welke stimuleringsmaatregelen door de ECB bekend gemaakt zullen worden. Want dat de ECB zal gaan stimuleren, lijkt al een voldongen feit. Over het algemeen verwachten analisten dat de ECB de depositorente verder gaat verlagen. De vraag is echter met hoeveel basispunten. De depositorente bedraagt op dit moment min 0,4%. Deze rente zou donderdag met 10 basispunten of zelfs met 20 basispunten kunnen worden verlaagd. De depositorente is de, momenteel negatieve, rente die banken ontvangen voor het stallen van middelen bij de ECB. Omdat de rente momenteel negatief is, is er thans sprake van een heffing die Europese banken moeten betalen voor overtollig kasgeld. De Europese banken zijn op dit moment al jaarlijks 7,5 miljard euro kwijt aan deze heffing.

Mario Draghi kan donderdag bovendien aankondigen dat het opkoopprogramma voor staatsobligaties weer zal worden hervat. Hiermee zal de bazooka van de ECB compleet zijn. Het opnieuw starten met het opkoopprogramma van staatsobligaties zal een duidelijke boodschap zijn. Deze actie zal onderstrepen dat de ECB bereid is om alles te doen wat nodig is om de inflatie en economische groei te stimuleren. Bovendien kan Mario Draghi met deze extra stimuleringsmaatregelen ervoor zorgen dat zijn opvolging door Christine Lagarde soepel zal verlopen.

Duitse export stijgt weer

Vandaag is bekend gemaakt dat de Duitse export in de maand juli met 0,7% is gestegen (maand op maand). In de maand juni was er nog sprake van een forse daling van de Duitse export. Op jaarbasis bedroeg de stijging In juli 3,8%. De uitvoer naar landen in de eurozone daalde overigens met 0,2%. Er werd derhalve meer geëxporteerd naar landen buiten de eurozone.

De Duitse import is in de maand juli met 0,9% gedaald op jaarbasis. Deze daling is duidelijk kleiner dan de daling van de import in de maand juni.

De hierboven genoemde cijfers hebben geleid tot een overschot op de Duitse handelsbalans van 21,4 miljard euro. Het overschot op de Duitse handelsbalans is daarmee duidelijk hoger dan in juli 2018.

China heeft last van handelsoorlog

In de maand augustus is de Chinese im- en export van goederen gedaald. De import, uitgedrukt in Amerikaanse dollars, daalde met 5,6% op jaarbasis. De analisten waren overigens uitgegaan van een grotere daling. De export van Chinese goederen is met 1,0% gedaald. Deze daling was niet verwacht door analisten. Zij hadden ingetekend op een stijging van de export met 3%. De analisten waren ervan uitgegaan dat China de export van goederen naar voren zou halen in verband met de nieuwe importsancties van de Verenigde Staten per 1 september jongstleden. Met name in verband met de bestedingen voor de feestdagen in het vooruitzicht, wordt er een herstel van de export in de komende maanden verwacht.