Auteur: Joop van de Groep Datum: 26-03-2021

Geef ze van katoen

Het Amerikaanse ministerie van arbeid kwam gisteren met positief nieuws over de arbeidsmarkt. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is gedaald naar 648.000. Dit is het laagste niveau sinds een jaar geleden. Analisten hadden op 51.000 aanvragen meer gerekend.
De groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2020 is bij de derde raming met 0,2 procent naar boven bijgesteld en komt daarmee uit op een groei van 4,3 procent. Deze bijstelling heeft met name te maken met de hoger dan verwachte inflatie van 1,5 procent in het vierde kwartaal.
Op de Amerikaanse kapitaalmarkt lijkt de rust wedergekeerd. Vorige week steeg de tienjaarsrente naar 1,74 procent, het hoogste niveau van de afgelopen veertien maanden. Deze week verliep de veiling van de langer lopende Treasury-leningen zonder problemen.

Het positieve beurssentiment werd verder geholpen door de vaccinatieambities van Biden. De nieuwe president wil dat er in de eerste honderd dagen minimaal 200 miljoen coronaprikken zijn gezet. Dit is een verdubbeling van het oorspronkelijke plan. De hogere slotstanden op Wall Street zorgden voor positieve stemmingen op zowel de belangrijkste Aziatische markten als op de Europese beurzen.

Kledingmerken

China wordt al jaren beschuldigd door mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties van het onderdrukken van Oeigoeren in de provincie Xinjiang. Deze provincie staat bekend om zijn katoenproductie. Steeds meer buitenlandse kledingmerken uiten hun zorgen over de Oeigoerse gemeenschap die onder dwang in de katoenregio werken. China is niet van deze kritiek gediend. Op social media riepen mensen elkaar op om geen producten te kopen van H&M, Nike en Adidas. Een aantal Chinese influencers hebben hun sponsorcontracten opgezegd met onder andere Nike, Burberry en Uniqlo. De naam H&M is zelfs verbannen van de webwinkel Alibaba. Het aandeel van Adidas kreeg donderdag de grootste klap met een daling van 6,1 procent. 

ABB

Industrieel conglomeraat ABB gaat zijn aandeelhouders belonen met een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van 4,3 miljard Amerikaanse dollar. Naar verwachting wordt er in april begonnen met het inkopen van de aandelen en eindigt het programma in 2022 op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Dit programma is een uitvloeisel van de eerdere belofte van ABB om de verkoopopbrengst van de energiecentrales-divisie aan Hitachi voor 7,8 miljard dollar, aan de aandeelhouders terug te geven.

Hollands Glorie

Boskalis kan nog geen duidelijkheid geven over de duur van het vlottrekken van het 400 meter lange containerschip Ever Given. Het schip kwam eerder deze week, wellicht door de sterke wind, diagonaal vast te liggen in het Suezkanaal. De zijkanten van het kanaal zijn minder diep dan de vaargeul in het midden. Het vlottrekken van een 225 miljoen kilo wegende containerschip kan alleen gedaan worden door echte specialisten. De Egyptische autoriteiten schakelden daarom direct Boskalis in om de klus te klaren. Dochteronderneming Smit Salvage heeft in haar 175-jarige bestaan al eerder geruchtmakende bergingen gedaan zoals onder andere de laswerkzaamheden op de Russische kernonderzeeër de Koersk.

Boskalis heeft eerder de noordkant van het Suezkanaal uitgediept. Wellicht is deze blokkade de aanleiding om ook de zuidkant van het kanaal uit te laten diepen. Mocht het Boskalis lukken om het reusachtige schip vlot trekken dan is het toch weer een staaltje “Hollands Glorie”.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten