Auteur: Jan Bouius Datum: 13-01-2021

Geen bubbel maar bruiswater

In afwachting op de vierde kwartaalcijfers wisten de beurzen er gisteren toch een plusje uit te persen. Op Wall Street stegen de Dow, S&P 500 en Nasdaq respectievelijk 0,19, 0,04 en 0,28 procent. Van harte ging het wat dat betreft niet, maar de hoop op een post-Covid tijdperk en extra stimulering blijft de overhand houden. In de Verenigde Staten staan de grote bekende indices daarmee year-to-date inmiddels 1,2-1,5 procent in de plus.

Maar niet iedereen op de beurs heeft die afwachtende houding. Vorig jaar zijn er tal van ‘Robinhood’ beleggers bijgekomen die hun geluk op de beurs willen beproeven en vooral vaak all-in gaan. Ze schieten voordat ze vragen stellen. Daardoor hebben we de afgelopen week allemaal kunnen lezen dat een grote schare beleggers een tweet van Elon Musk verkeerd interpreteerde waarop de koers van de pennystock Signal Advance in een paar dagen tijd van 60 dollarcent naar 70,85 dollar kon stijgen.

Nu is dit een extreem geval, maar marktbreed zie je dat veel nieuwe particuliere beleggers zich op pennystocks storten. Op dit moment is dat ook nog eens een zeer lucratieve strategie. Als we naar de 3.000 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten kijken, de Russel 3000 index, dan staan de aandelen met een koers onder 2 dollar, dit jaar alweer bijna 13 procent in de plus. Aandelen die onder 5 dollar noteren laten een plus van bijna 10 procent zien, terwijl de totale index slechts 2 procent plus noteert. Het is een duidelijk teken dat de beurzen op dit moment gedomineerd worden door allerlei particulieren die op zoek zijn naar hun pot met goud. Gisteren zagen we zelfs dat slechts 6 pennystocks met een koers van onder 1 dollar goed waren voor bijna 20 procent van het totaal verhandelde aandelenvolume op de Amerikaanse beurs. Van een beursbubbel willen we niet spreken, maar de onderkant van de markt doet ons wel denken aan een glas bruiswater, om maar niet te spreken over een fles cola met een mentos er in…

Licht in de duisternis

Intussen komen de eerste bedrijven met voorlopige cijfers door. Vandaag staat daardoor op het Damrak Just Eat Takeaway in de belangstelling net zoals Signify.

Ondanks dat Just Eat Takeaway de omzet vorig jaar met meer dan 50 procent zag stijgen, zijn beleggers toch enigszins teleurgesteld. De onderneming blijft zwaar in zijn platform investeren en stelt in de trading update dat men marktaandeel belangrijker vindt dan winst. Daarmee jaagt het vandaag een aantal beleggers naar de uitgang getuige de koersdaling van 4%. Niet iedereen beschikt over hetzelfde geduld. Voor een coronawinnaar staat het aandeel dan ook slechts bescheiden in de plus, als je die met begin 2020 vergelijkt.

Wat dat betreft beleven beleggers meer plezier aan het aandeel Signify, de oude lichtdivisie van Philips. Ondanks dat het vorig jaar de omzet met 12,7 procent zag dalen, vielen de resultaten uiteindelijk reuze mee. Het komt dan straks ook met een extra dividend ter grootte van 1,35 euro per aandeel, om het overgeslagen dividend van 2019 te compenseren. Dit wordt dus nog bovenop het nog vast te stellen dividend van 2020 uitgekeerd. Dat doet de beleggers vandaag goed smaken met een 2 procent hogere koers als resultaat.

Daarnaast blijft Shell het goed doen op de beurs. Het olie- en gasconcern kwam met iets meer informatie naar buiten betreffende de reorganisatie, waardoor er in Nederland 900 banen zullen verdwijnen. Wereldwijd schrapt het 7.000 tot 9.000 banen waarmee Shell in totaal jaarlijks 2,5 miljard dollar hoopt te besparen. Gecombineerd met een stijgende olieprijs geeft dat beleggers weer hoop op een mogelijk stijgend dividend, nadat Shell daar vorig jaar de botte bijl inzette. Betere tijden lijken in aantocht.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten