Auteur: Martine Hafkamp Datum: 08-02-2021

Geen code rood voor de beurs

De beurzen zijn opgewekt aan de nieuwe week begonnen, ondanks dat er gisteren voor het hele land code rood was afgekondigd, niet als gevolg van corona maar vanwege de verwachte zware sneeuwval die over het land zou trekken. Maar daar lieten onze landgenoten zich niet door uit het veld slaan, net zomin als beleggers dat vandaag doen. Sterker nog, voor veel mensen was de sneeuw van gisteren, die ook nog eens bleef liggen, een welkome break in de relatief saaie weken van de lockdown. En iedereen die door de geldende reisbeperkingen niet op wintersport kan, kon zich ook uitleven, zij het op een andere manier.

Maar alle gekheid op een stokje, of dat nu direct het beurssentiment positief beïnvloedt? Feit is dat de Japanse Nikkei vandaag op het hoogste niveau van de afgelopen dertig jaar is gesloten. Donderdag blijft de Japanse beurs gesloten in verband met een feestdag. De Chinese financiële markten houden zowel donderdag als vrijdag de deuren dicht vanwege de viering van het Chinese Nieuwjaar, het jaar van de Os. Het Chinese Nieuwjaar is ook wel bekend als het Lentefestival of het Lentefeest. Het is het belangrijkste feest van de Chinese kalender.

Niet alleen de aandelenkoersen vertonen een stijgende lijn, de effectieve rendementen van Amerikaanse staatsobligaties doen dat eveneens. Nadat deze laatste eerder juist weer in een dalende trend waren beland, is de beweging de laatste dagen juist weer opwaarts. De belangrijkste reden daardoor is dat het erop lijkt dat het zogenaamde coronapakket door het Amerikaanse congres is geloodst en dat de Amerikaanse economie daar een (extra) impuls van kan krijgen. Het begrotingsplan voor het gehele pakket dat in grote lijnen eind vorige week door de Senaat werd aangenomen wordt nu verder behandeld in een aantal commissies van de Senaat. De deadline voor de concrete uitwerking van een en ander staat op 16 februari.

Critici stellen overigens de vraag of al dat extra geld niet zal leiden tot een oververhitting van de Amerikaanse economie, juist omdat er in de Verenigde Staten inmiddels optimisme ontstaat over de uitrol van het vaccinatieprogramma. Aan de andere kant, als we kijken naar het meest recente banencijfer dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd dan lijkt het zo’n vaart nog niet te lopen. Volgens de officiële cijfers werden er de afgelopen maand 49.000 banen gecreëerd. Dat was iets lager dan de verwachte 50.000. Een tegenvaller was dat de cijfers van november en december naar beneden werden bijgesteld. Desondanks denken deskundigen dat het ergste voor de Amerikaanse banenmarkt achter de rug is.

De heren en dames analisten die de beursgenoteerde ondernemingen volgen zijn dezelfde mening toegedaan. Waar zij begin dit jaar voor het lopende cijferseizoen voor alle bedrijven uit de S&P 500 nog van een winstdaling van 9,3 procent uitgingen, is dat inmiddels bijgesteld naar een winststijging van 1,7 procent. Dat is een opwaartse bijstelling van 11 procentpunten, een van de hoogste sinds onderzoeksbureau Factset begon met het bijhouden van dit soort gegevens. Het strookt ook met het beeld dat we tot nu toe zien dit cijferseizoen. Tot nu toe heeft 59 procent van de bedrijven uit de S&P 500 de boeken geopend. Van die bedrijven heeft 81 procent een hoger dan verwachte winst per aandeel gerapporteerd. En, nog belangrijker, van de ondernemingen die tot nu toe hun resultaten hebben gepubliceerd, heeft 79 procent meer omzet gerealiseerd dan waarvan vooraf werd uitgegaan.

De grote Amerikaanse techbedrijven hebben aan het bovenstaande een behoorlijk steentje bijgedragen. De gezamenlijke omzet van Apple, Amazon, Alphabet en Microsoft is voor het eerst in de geschiedenis uitgekomen boven de 1.000 miljard dollar. Dat is meer dan het Bruto Binnenlands Product van alle landen ter wereld, op de 16 grootste na. Geen wonder dat de mededingingsautoriteiten wereldwijd er steeds meer aan gelegen is om de marktmacht van de techgiganten op de een of andere manier aan banden te leggen. Voorlopig is er echter ook voor hen (nog) geen sprake van code rood.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten