Geen feestje

De angst voor de verspreiding van het coronavirus houdt de beurzen in haar greep. Het wereldberoemde carnaval in Venetië, normaliter toch een heel bijzonder feestje, werd zelfs voortijdig afgeblazen nadat in de regio’s Lombardije en Veneto het virus opdook en de eerste slachtoffers eiste en hele dorpen in quarantaine werden geplaatst. Afgelopen vrijdag zagen we al lagere koersen op de Amerikaanse koersborden toen bleek dat de dienstensector in februari volgens de cijfers van Markit voor het eerst in vier jaar niet groeide maar kromp. Een aantal beleggers ziet daar de bevestiging in dat ook de Amerikaanse economie zich niet geheel en al aan de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus zal kunnen onttrekken.

Het IMF is echter niet zo somber als beleggers vandaag en ratingagency S&P Global eerder lijken te zijn. Waar S&P vreest dat de economie in China dit jaar door de gevolgen van het coronavirus kan terugzakken naar een groei van 5 procent gaat het IMF ervan uit dat de impact beperkt zal blijven tot een terugval naar 5,6 procent. Daardoor zal de wereldeconomie er volgens deze berekeningen maar 0,1 procentpunt hinder van ondervinden. Voorlopig kan echter nog niemand een zinnig woord zeggen over hoe ver de gevolgen zullen reiken. Enerzijds lijkt het aantal ziektegevallen in China minder hard op te lopen, anderzijds maken landen als Zuid-Korea en Italië zich grote zorgen. Dat de beursindices in Europa vandaag forse dalingen laten zien komt meer doordat de volatiliteit in de markten oploopt waardoor allerlei verkoopprogramma’s automatisch in gang treden die de dalende koersen nog eens versterken. Dat heeft weinig te maken met gezond verstand. Zoals Warren Buffett het zo mooi verwoordt: ‘you can’t predict markets on daily headlines’.

De afgelopen weken zijn de beurzen bijna in een rechte lijn omhooggegaan, dus het is niet zo verwonderlijk dat er dan af en toe onder invloed van onzekerheid wat gas wordt teruggenomen. Als je belegt kun je nu eenmaal niet verwachten dat de beurzen iedere dag stijgen. Bovendien beleg je niet in indices, maar in bedrijven en van die bedrijven kunnen de aandelen niet alleen in koers stijgen, maar ook wel eens in waarde dalen. Dat is niet erg, zolang de fundamenten van het bedrijf maar in orde zijn en blijven.

Duitse economie bodem gezien?

Gezien de stemming van vandaag is het opmerkelijk dat het Duitse Ifo-cijfer, dat het ondernemersvertrouwen weergeeft, onverwacht beter was dan verwacht of misschien wel gevreesd. De Ifo-vertrouwensindex laat deze maand onverwacht een stijging zien. Dat lijkt erop te duiden dat de ondervraagden ervan uitgaan dat de desbetreffende autoriteiten de uitbraak onder controle krijgen voor er verdere schade wordt toegebracht aan de Chinese en dus de wereldeconomie. Nu heeft de Duitse economie het natuurlijk al zwaar te verduren gehad door de dalende autoverkopen en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, dus daar lijkt de meeste pijn toch al wel genomen te zijn.