Auteur: Krist Plaizier      Datum: 13-10-2022

Geen twijfel bij Fed

De notulen van de jongste beleidsvergadering van de Federal Reserve laten er geen twijfel over bestaan: de Amerikaanse rentes zullen nog verder verhoogd worden en nog een tijdje hoog blijven. ‘We moeten een restrictief beleid blijven voeren tot we prijsstabiliteit bereiken’, zo klinkt het. Uit de notulen komt een beeld naar voren dat sommige leden bang zijn dat de inflatie uit de hand loopt, als dit nog niet het geval is. Bovendien geeft de centrale bank toe dat het verrast is door de aanhoudende torenhoge inflatie. In de Verenigde Staten kwam deze in augustus uit op 8,3 procent op jaarbasis. Vandaag wordt het cijfer over september bekend gemaakt. Beleggers kijken hier al de hele week naar uit. Zodra het cijfer bekend zal zijn, zal de beweeglijkheid op de financiële markten sterk toenemen. Welke kant op, is afhankelijk van de uitkomst van de consumentenprijsindex (CPI). Geholpen door afkoelende energieprijzen rekenen analisten op een daling van de inflatie op jaarbasis van 8,3 procent in augustus naar 8,1 procent in september. Gisteren bleken de producentenprijzen in september op maandbasis echter harder gestegen dan verwacht. De stijging betrof 0,4 procent na een daling van 0,2 procent in augustus. Er werd een stijging van 0,2 procent verwacht. Op jaarbasis namen de producentenprijzen echter af van 8,7 procent in augustus naar 8,5 procent in september. 

Met het op 21 september unaniem genomen besluit om de rente met 0,75 procent te verhogen naar een bandbreedte van 3 à 3,25 procent, kwam deze uit op een ‘neutraal niveau’. Dit betekent dat dit renteniveau de economie niet helpt maar ook niet tegenwerkt. Bijna alle leden van het beleidscomité zijn echter van mening, zo blijkt uit de notulen, dat de Fed verder moet verkrappen teneinde te voorkomen dat de hoge inflatie wordt ingebed in de economie. Alleen dan zal een nog grotere economische pijn kunnen worden voorkomen. Daarom zal naar alle waarschijnlijkheid bij de volgende vergadering op 2 november de rente nog eens met 75 basispunten verhoogd worden en in december komen er waarschijnlijk 50 basispunten bij.

TSMC doet het veel beter dan verwacht

De grootste klant van onze belegging ASML is de Taiwanese chipproducent TSMC. Vanochtend kwam deze met de derde kwartaalcijfers. De belangrijkste pijler onder de Taiwanese economie blijkt het veel beter te doen dan verwacht. In het derde kwartaal steeg de nettowinst ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar maar liefst met bijna 80 procent naar 280,9 miljard Taiwanese dollar, zo’n 9 miljard euro. De analistenconsensus lag op 267 miljard Taiwanese dollar. TSMC had al eerder bekend gemaakt dat de omzet afgelopen kwartaal met 47,9 procent is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De nervositeit van analisten over wat de hogere kosten zouden doen met de operationele winstmarge is vooralsnog onterecht. De winstmarge steeg afgelopen kwartaal naar 50,6 procent tegen 49,1 procent in het tweede kwartaal. TSMC verwachtte zelf een marge van 47 à 49 procent. Voor het lopende kwartaal verwacht TSMC een vergelijkbare operationele winstmarge als die in het derde kwartaal. Ook momenteel hebben de hogere kosten dus nog geen gevolgen voor de winst.

Vanwege de strenge Amerikaanse exportregels die president Biden afgelopen vrijdag de sector oplegde, daalden de chippers de afgelopen dagen verder door. Zo ook ASML, dat sindsdien de Amerikaanse medewerkers verboden heeft om Chinese klanten te bedienen, en TSMC. De Taiwanese chipproducent daalde sinds afgelopen vrijdag dankzij Biden met ruim 12 procent, ASML met 15 procent. De prima cijfers van vandaag lijken de dalende aandelenkoersen af te vlakken maar helaas niet te stoppen. In een toelichting op de cijfers liet TSMC weten dat het een jaar vrijstelling heeft gekregen van de nieuwe Amerikaanse regels. Bovendien kwam er in het tweede kwartaal slechts 13 procent van de omzet uit China.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten