Auteur:  Joop van de Groep Datum: 14-02-2020

Geen Valentijnkaartjes 

De grootste economie van de eurozone is in het vierde kwartaal stilgevallen. Vanochtend maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend dat na een herziene groei van 0,2 % in het derde kwartaal er in het afgelopen kwartaal geen groei gerapporteerd kon worden. Economen hadden vooraf op een lichte groei van 0,1% gerekend. 

De matige economische ontwikkelingen bij onze oosterburen komen niet uit de lucht vallen. De Duitse industrie heeft het nog altijd lastig. In december viel de industriële productie terug met 3,5% op maandbasis. De Duitse kapitaalmarktrente stond vandaag verder onder druk vanwege de zwakke groeicijfers. De rentevergoeding op Duits staatspapier met een looptijd van 10 jaar is 0,39% negatief.

Ook de economie van de eurozone groeide met slechts 0,1% onder de verwachtingen van economen in het vierde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voor geheel 2019 groeide de economie van de eurozone met 0,9%. Het verschil in het economische momentum tussen de eurozone en de Verenigde Staten zien we terug in de waardedaling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar met 3,4% dit jaar. 

Nvidia

Het Amerikaanse technologieconcern Nvidia zag de omzet in het vierde kwartaal met 41% stijgen naar 3,1 miljard dollar. De maker van onder andere krachtige geavanceerde processoren en grafische kaarten profiteerde van de toegenomen investeringen in datacenters. Datacenterbedrijf Equinix rapporteerde eerder deze week ook al beter dan verwachte omzetcijfers vanwege de groeiversnelling van de digitale transformatie naar connectiviteitsdiensten en cloud infrastructuur oplossingen.
De omzet uit games, het grootste onderdeel van Nvidia, kwam uit op 1,49 miljard dollar en lag daarmee iets onder de verwachtingen van analisten.

Opvallend was de groei van de brutowinstmarge van 54,7% naar 64,9%. De aangepaste winst per aandeel van 1,89 dollar lag beduidend hoger dan de 1,67 dollar per aandeel waarop annalisten hadden gerekend. 

Nvidia verwacht voor het lopende kwartaal dat de omzet op ongeveer 3 miljard dollar zal uitkomen. In de outlook is rekening gehouden met een negatieve impact van de gevolgen van het coronavirus van 100 miljoen dollar omdat ongeveer een derde van de gamingomzet in China wordt gerealiseerd.

De uitstekende financiële resultaten en gunstige omzetverwachtingen vallen in goede aarde bij de beleggers. Naar verwachting gaat het aandeel Nvidia vanmiddag op Wall Street ruim 6% hoger openen.

Machtsspelletjes

Vorig jaar kaapte Microsoft het lucratieve Jedi-contract voor de neus van Amazon weg. Het gaat om een opdracht ter waarde van 10 miljard dollar voor het leveren van beveiligde clouddiensten en de inzet van kunstmatige intelligentie voor het Pentagon. In november jongstleden spande Amazon een rechtszaak aan wegens het mislopen van het contract. Het is alom bekend dat president Donald Trump en Amazon topman Jeff Bezos elkaar geen valentijnskaartjes sturen. Jeff Bezos is ook eigenaar van de Washington Post, een krant die zich regelmatig kritisch uitlaat over Trump. Amazon beweert dat het nooit een eerlijke kans heeft gehad. Bovendien heeft Amazon Trump beschuldigd van politieke machtsspelletjes. Amazon heeft een klacht ingediend bij de rechtbank omdat de webwinkelgigant van mening is dat het aanbestedingsproces niet eerlijk is verlopen. Hangende het onderzoek wordt het project tijdelijk in de ijskast gezet.