Auteur:  Krist Plaizier Datum: 19-09-2019

Geen verrassing van de Fed 

Het rentebesluit van het beleidscomité van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, het FOMC, gisteravond was niet echt verrassend. Het comité besloot de rente te verlagen met het alom verwachtte kwart procent. Interessanter was de toelichting op het rentebesluit van bankpresident Jerome Powell. Ten eerste bevestigde hij dat de Amerikaanse economie prima draait en eigenlijk geen stimulans van de Fed nodig heeft. Maar vanwege andere factoren, waarbij een escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China de belangrijkste is, noopten de centrale bankiers om toch de economie te stimuleren met een renteverlaging. ‘Zie het maar als een soort van verzekering’, aldus Powell. Afgeleide factoren van deze handelsoorlog, zoals een lagere export en minder bedrijfsinvesteringen, droegen ook bij aan het besluit. Ten tweede gaf Powell aan dat de markt niet moet rekenen op een reeks van renteverlagingen en zeker niet op een negatieve rente zoals we die in Europa kennen. Voor een mogelijke volgende renteverlaging zullen er eerst nieuwe signalen moeten komen over de stand van de Amerikaanse economie. In een negatieve rente ziet Powell geen heil. Mocht de noodzaak hiertoe zich aandienen, dan zal de Fed in plaats van een negatieve rente een nieuw opkoopprogramma (Quantitative Easing, QE) starten. Op deze laatste uitspraak draaiden de Amerikaanse effectenmarkten. Als gevolg van de weinig verrassende uitkomst van de Fed-meeting daalden de markten in eerste instantie teleurgesteld. Maar toen Powell over QE begon te praten, draaiden de markten en sloten ze uiteindelijk vrijwel ongewijzigd gisteravond. 

Het comité was sterk verdeeld. Het besluit werd met 7 tegen 3 stemmen aangenomen. Van de tegenstemmers wilden er 2 de rente meer verlagen dan met 0,25 procent en zag 1 centrale bankier er geen noodzaak in om überhaupt de rente te verlagen. Ook over een mogelijke volgende renteverlaging heerst er grote verdeeldheid in het comité. Van een verdeeldheid was er bij de centrale bankiers van Japan geen sprake. De Bank of Japan maakte vanochtend bekend het ruime monetaire beleid ongewijzigd te laten. De BoJ blijft doorgaan met het opkoopprogramma en laat het rentetarief staan op een negatieve 0,1 procent. Wel hintte de BoJ op een verdere verruiming in oktober indien de afkoelende wereldeconomie de economie van Japan verder in zijn greep krijgt. 

Een nieuw handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China start vandaag

Ter voorbereiding op het overleg op het hoogste niveau tussen de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin, beginnen vandaag diplomaten van beide kampen met gesprekken ter oplossing van het escalerende handelsconflict. Overigens is de escalatie de laatste dagen weer enigszins ingedamd door de toezegging van het Witte Huis om een nieuwe verhoging van de importtarieven te verzetten van 1 naar 15 oktober. Zo kunnen de Chinezen ongestoord de 70e verjaardag van de Volksrepubliek China vieren. Als tegenprestatie zijn diverse Amerikaanse landbouwgoederen weer welkom in China. Het topoverleg staat begin oktober gepland maar een exacte datum is nog niet vrijgegeven.

Microsoft vertroetelt de aandeelhouders

Al geruime tijd belegt Fintessa in het aandeel Microsoft voor haar cliënten. Dat legt ze geen windeieren. Sinds de opname in november 2015 steeg het aandeel maar liefst met 68 procent. Wel werd de koerswinst op het aandeel enkele keren afgeroomd. Het dividend groeide met de koers mee. Gisteren maakte Microsoft bekend het dividend wederom te verhogen, dit keer met 11 procent naar 51 dollarcent per kwartaal. Het dividendrendement komt hiermee op circa 1,5 procent. Daarnaast maakte Microsoft bekend dat de winst voortaan met minder aandeelhouders gedeeld hoeft te worden. Dit wordt bereikt doordat het concern de komende tijd voor 40 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen. Hoe snel het aandeleninkoopprogramma afgerond zal gaan worden, werd niet bekend gemaakt.