Auteur:  Joop van de Groep Datum: 20-09-2019

Geh mal bier holen 

De Duitse inflatie is in augustus uitgekomen op 1,4 procent en liet daarmee een daling zien van 0,3 procent ten opzichte van de julimaand. Vanochtend werd bekend dat in augustus de producentenprijzen in Duitsland met 0,5 procent zijn gedaald op maandbasis. Vooraf geraadpleegde economen hadden deze aanzienlijke daling van de prijzen van de (half)fabricaten niet voorzien en rekenden op een daling van 0,2 procent. Deze cijfers tonen andermaal aan dat de Duitse maakindustrie, in het bijzonder de autosector, in een lastige fase zit. 

BMW verspeelt voorsprong

Neem bijvoorbeeld autobouwer BMW dat onlangs een besparingsprogramma van maar liefst 12 miljard euro lanceerde tot 2023. Met deze besparingen probeert BMW aan een aantal pijnpunten het hoofd te bieden. De Duitse autosector lijdt onder de internationale handelsspanningen tussen de drie grootste economische machtsblokken (Europese Unie, Verenigde Staten en China). De dieselmotoren worden vanwege de CO2-uitstoot door de publieke opinie in de ban gedaan en steeds meer Europese steden willen de grote SUV’s weren uit de binnenstad. Op de binnenlandse markt is aartsrivaal Mercedes-Benz in 2016 BMW voorbij gestreefd als grootste luxewagenproducent van Duitsland. Het besparingsprogramma is noodzakelijk om de enorme ontwikkelingskosten van elektrische auto’s op te vangen. In 2013 introduceerde BMW al de elektrische i3 maar de opgebouwde voorsprong is het inmiddels kwijtgeraakt aan onder andere Tesla.

Pondje minder

De Europese autosector is kwetsbaar voor een harde brexit. De Duitse automerken Mercedes, BMW en Volkswagen leveren bijna 15 procent van de nieuwe gefabriceerde auto’s aan het Verenigd Koninkrijk. Door de chaos rondom de brexit is het pond zo’n 15 procent minder waard geworden ten opzichte van de euro. De daling van het pond zal niet geheel gecompenseerd kunnen worden door prijsverhogingen. Naar verwachting heeft het valutaeffect een negatieve impact op de winst van 10 procent.

Lichtpuntje in dezen zijn de uitlatingen van Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Hij acht een overeenkomst over de brexit mogelijk en voegde eraan toe er alles aan te doen om een deal te sluiten.

Geen feest

Alhoewel BMW heeft aangekondigd het personeelsbestand wereldwijd stabiel wenst te houden op 135.000, is de autobouwer voornemens om duizenden banen te schrappen. De meeste banen verdwijnen naar verwachting op het hoofdkantoor in München. Het betreffende personeel heeft derhalve weinig reden om vanaf morgen op het Theresienwiese in München feest te vieren op het Oktoberfest.

Prijsdaling?

Van de dalende consumenten- en producentenprijzen is op het Oktoberfest niets te merken. De bierprijzen stijgen jaarlijks met gemiddeld 3 procent of meer. Voor een liter bier wordt al gauw 11 euro gevraagd. 
Sinds 2002 is de prijs van een bierpul met 74 procent gestegen. De bierconsumptie lijkt er niet onder te lijden. Vorig jaar dronken de bezoekers tezamen 7,5 miljoen liter bier. Voor de BMW-medewerkers die mogelijk hun baan kwijtraken is er ook goed nieuws. Met de huidige krapte op de Duitse arbeidsmarkt zal de duur van de werkloosheid kort zijn. Met dit in het achterhoofd dan toch maar de Dirndl of lederhosen aantrekken en een lekker lokaal biertje op het Oktoberfest halen.