Auteur: Dennis van den Brink    Datum: 06-11-2023

Gemixt kwartaal voor Berkshire Hathaway

Afgelopen weekend opende Berkshire Hathaway de boeken waaruit een gemixt resultaat bleek. De investeringstak liet niet geheel verwonderlijk een verlies zien van 23,5 miljard dollar. In het derde kwartaal beleefden de aandelenmarkten namelijk een slecht kwartaal waardoor Wall Street zo’n 6 procent daalde. Het verlies vergeleken met een jaar geleden, toen de beurs in het derde kwartaal ook iets onder druk stond, is opgelopen met 13 miljard dollar. Warren Buffett zelf is van mening dat het operationele resultaat een betere weergave geeft van alle activiteiten. Het operationele resultaat in het derde kwartaal steeg van 7,7 miljard dollar naar 10,8 miljard dollar. De operationele winst na negen maanden staat daarmee op 28,9 miljard dollar in vergelijking met 24,2 miljard dollar een jaar geleden. Het grote verschil in vergelijking met vorig jaar zit hem in de verzekeringstak, die dit jaar een stuk beter presteert. Hetzelfde geldt niet voor de energie- en nutsactiviteiten, die presteren dit jaar wat minder.

Verder zag Buffett de kaspositie oplopen naar een recordbedrag van meer dan 157 miljard dollar, een stijging van ongeveer 10 miljard dollar ten opzichte van het vorige kwartaal. De cashpositie wordt slechts miniem aan het werk gezet door middel van eigen aandelen inkoopprogramma’s. Afgelopen kwartaal werd er voor ongeveer 1,1 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht en dat terwijl Berkshire Hathaway op zijn liquide middelen 1,7 miljard dollar aan rente mocht incasseren. Na negen maanden staat de teller voor het terugkopen van eigen aandelen op circa 7 miljard dollar, hetgeen de onderneming bij de huidige rentestand in een jaar tijd aan rente ontvangt. Iets guller inkopen zou dan wel mogen, maar Buffett kennende, zal hij dat alleen maar doen als de koers laag genoeg staat.

Saoedi-Arabië en Rusland handhaven productieverlaging voor december

Naast de cijfers van Berkshire Hathaway kwam afgelopen weekend ook het nieuws naar buiten dat zowel Saoedi-Arabië als Rusland vrijwillig hun olieproductie zullen beperken. Saoedi-Arabië handhaaft de verlaging van één miljoen vaten per dag, waardoor ze per dag ongeveer negen miljoen vaten produceren. Ook Rusland handhaaft de beperking van de productie van 300 duizend vaten per dag. De handhaving van de verlaagde olieproductie is vanwege zorgen over de economische groei en de vraag naar olie. De prijs van een vat olie (WTI) heeft dit jaar een volatiel prijsverloop laten zien. Aan het begin van het jaar was de prijs van een vat olie ongeveer 77 dollar, maar door de oorlog in het Midden-Oosten is de prijs naar ongeveer 94 dollar opgelopen.

De KOSPI schiet omhoog

De Zuid-Koreaanse aandelenindex KOSPI schoot omhoog nadat de financiële autoriteiten short-selling van aandelen tot tenminste juni volgend jaar hebben verboden. Het verbod moet er voor zorgen dat het speelveld tussen particuliere- en professionele beleggers gelijk wordt getrokken. Short-selling is het verkopen van aandelen die men niet bezit in speculatie op een koersdaling, om de aandelen vervolgens later op een lager niveau terug te kopen. Het verschil tussen de koers waarop in eerste instantie de aandelen zijn verkocht en later, op een lagere koers, zijn teruggekocht is de winst die men maakt op het shorten van aandelen.

Het is niet de eerste keer dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten short-selling verbieden. Volgens de autoriteiten zijn verschillende buitenlandse investeringsbanken betrokken bij illegale activiteiten. Onder de illegale activiteiten wordt naked short-selling verstaan. Hierbij worden aandelen die men niet bezit verkocht zonder dat deze eerst worden ingeleend, hetgeen verboden is in Zuid-Korea. De regels rondom het shorten van aandelen moet volgens MSCI, één van de belangrijkste aanbieders van indexfondsen, worden opgehelderd voordat Zuid-Korea kan worden bestempeld als een ontwikkelde markt.

 

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten