Auteur:  Krist Plaizier Datum: 09-01-2020

Gevreesde cijfers Constellation Brands vallen mee

De Amerikaanse verkoper van bier, wijn en andere alcoholische dranken, kwam gisteren met de kwartaalcijfers naar buiten. Vanwege een gebroken boekjaar betrof het de derde kwartaalcijfers van fiscaal jaar 2020. Als gevolg van een gedaalde bierconsumptie in de Verenigde Staten en de slechte gang van zaken bij cannabisdeelneming Canopy Growth werden de cijfers gevreesd door beleggers. In aanloop naar de cijfers daalde het aandeel met bijna 4 procent. Gelukkig werd de soep niet zo zout gegeten en waren de cijfers beter dan verwacht. Constellation Brands is zelfs zo vol vertrouwen over de gang van zaken dat het de outlook voor het gehele jaar verhoogde. De brouwer verwacht over het gehele jaar nu een winst per aandeel tussen de $ 9,45 en $ 9,55 te kunnen verdienen. Dit was voorheen $ 9,- á $ 9,20.

De grootste en meest winstgevende divisie van het bedrijf is de bierdivisie. De verkoop van vooral geïmporteerd Mexicaans bier als Corona en Modelo, steeg met 8,3 procent naar $ 1,31 miljard in het derde kwartaal dat op 30 november 2019 eindigde. Het bier wordt dus nog steeds goed verkocht in tegenstelling tot wat analisten schrijven. De verkoop werd vooral gestimuleerd door de introductie van diverse smaakjes bier. De verkoop van wijn daalde voor het vierde opeenvolgende kwartaal, mede door de verkoop van onderdelen uit de portfolio. Dit keer kwam de omzet 9,7 procent lager uit op $ 688,8 miljoen. Totaal kwam de winst per aandeel uit op $ 2,14 waar analisten $ 1,83 verwachtten. In de winst zit een afschrijving van $ 534 miljoen op de deelneming in Canopy Growth. Ook de omzet van $ 2 miljard overtrof de verwachtingen van analisten.

De Amerikaanse jeugd drinkt tegenwoordig een nieuwe hit, ‘hard seltzer’ genaamd. Het betreft een alcoholische drank met prik en een smaakje. In de verte lijkt het enigszins op de Bacardi Breezer die we in Nederland wel kennen. Constellation Brands heeft besloten deze sterke trend niet te negeren en komt in het voorjaar met eigen varianten van dit drankje. Beleggers waren blij hiermee (en met de meevallende cijfers) en zetten het aandeel gisteravond 3,6 procent hoger in New York.

Moderne oorlogsvoering

De afgelopen dagen leefden beleggers tussen hoop en vrees over een mogelijke escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Hoe zou Iran reageren op het ombrengen van hun nationale held generaal Soleimani? Raketten op Israël? Aanslagen op de olie-installaties van Saoedi-Arabië? Aanslagen op Amerikaanse vliegtuigen? Gelukkig bleef het vooralsnog bij een raketaanval op Amerikaanse bases in Irak en spraken zowel Iran als de Verenigde Staten van de-escalatie en proportioneel reageren. Een opluchting voor beleggers, die na enkele dagen ‘risk-off’ nu weer aan het kopen lijken te zijn geslagen.

Maar een reactie met bommen en granaten is old school. De kans is groot dat de Verenigde Staten alsnog hard getroffen zullen worden maar dan met een aanslag op hun technologische infrastructuur. Er wordt gevreesd dat Iran terug zal slaan middels hacks van belangrijke knooppunten of vitale computersystemen. Iran heeft de kennis en technologie om dit te kunnen doen, afgelopen weekend vielen Iraanse hackers al een Amerikaanse overheidssite aan. Dit zorgde de afgelopen dagen voor een vraag naar aandelen van digitale beveiligingsbedrijven (Cyber Security). Onder andere het bedrijf FireEye was flink gevraagd de afgelopen dagen. Het aandeel steeg sinds ultimo 2019 met 11 procent. Als gevolg van de sussende woorden vanuit beide kampen, namen beleggers deels winst en is er nog 4,4 procent koerswinst over.

FireEye is met 2,93 procent de op 3 na grootste onderliggende positie in de tracker ETFMG Prime Cyber Security ETF waar Fintessa voor haar cliënten in belegt. Ook deze tracker, met het grappige tickersymbool HACK, is in de eerste dagen van het nieuwe jaar gevraagd en sloot gisteravond 4,1 procent hoger ten opzichte van het slot van ultimo 2019 op $ 43,22. Het betrof de hoogste koers ooit.