Herstel zet door

Is driemaal ook dit keer scheepsrecht? Indien de ministers van olie-exporterende landen vandaag tot een akkoord komen, vandaag het belangrijkste item waar de financiële markten naar uitkijken, zou de AEX ook deze (korte) week hoger afgesloten kunnen worden dan dat deze begon. Dat zou dan de derde week op rij zijn dat dit gebeurt. Gisteren draaiden de Amerikaanse markten in de plus nadat bekend gemaakt werd dat de Amerikanen geen socialistische president zullen krijgen. Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democraten, kondigde in een videoboodschap aan te stoppen met zijn verkiezingscampagne. Hij blijft wel verkiesbaar, maar dat is natuurlijk slechts voor de bühne. Naast het gegeven dat hij inmiddels te weinig kiesmannen achter zich heeft weten te krijgen om nog te kunnen winnen, is Sanders ook erg druk als senator namens Vermont om de economische steunpakketten uit te onderhandelen in het Congres. De presidentsverkiezingen in november zullen dus gaan tussen de Democratische kandidaat Biden en de Republikein Trump. Beide hebben het goed voor met kapitalistisch Amerika en dat zagen we gisteren terug op hun financiële markten. Deze sloten gemiddeld zo’n 3% hoger. Wat ook hielp was een tweet van president Trump waarin hij hintte dat hij de coronamaatregelen snel wil versoepelen. In Europa kreeg het positieve sentiment een vervolg; op ons continent openden de beurzen hoger vanochtend.

Zoals gezegd, kan de OPEC nog roet in het eten gooien voor een verder herstel van de financiële markten. Deze vergadert vandaag (virtueel) of ze het eens kunnen worden om de olieproductie naar beneden te schroeven en zo ja, met hoeveel. In de markt wordt breed gedragen dat er een akkoord zal (moeten) komen, dus als ze (virtueel) met ruzie uit elkaar gaan, zullen de financiële markten daar teleurgesteld op reageren. Achter de schermen wordt natuurlijk al druk onderhandeld. OPEC-lid Algerije bevestigde dat gesproken wordt over een forse verlaging van de productie door het oliekartel en andere olieproducenten. De hoop op een uitweg uit het conflict tussen Saudi-Arabië en Rusland zorgde woensdag al voor een flinke opleving van de olieprijzen. Zowel de OPEC als Rusland vindt dat ook de Verenigde Staten de productie zou moeten beperken. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Ten eerste niet omdat Amerikaanse olieproducenten allemaal zelfstandige bedrijven zijn die hun eigen beleid bepalen. Dit in tegenstelling tot de OPEC en Rusland waar de olieproductie door de staat bepaald wordt. Ten tweede is het ook niet terecht om dit van de Verenigde Staten te vragen. De olieprijzen worden immers gedrukt door olie-exporterende landen die hun overschot op de wereldmarkt dumpen. De Verenigde Staten zijn vooral zelfvoorzienend en daarmee vooral een olieproducent en geen olie-exporteur. Later vandaag zullen we zien of er (virtueel) witte rook komt uit Wenen. Zou toch moeten; het is immers Witte Donderdag.

Kwartaalupdate McDonald’s

Gistermiddag kwam McDonald’s met een kwartaalupdate. De definitieve cijfers volgen op 30 april. Uit de update kwam vrijwel niets naar voren waar wij in onze investeringsbeslissing van vorige week geen rekening mee hadden gehouden. Ook de markt reageerde niet geschokt op de cijfers. Het aandeel sloot ruim een procent in de plus. Dit was wel minder dan het marktgemiddelde omdat de cijfers, hoewel niet schokkend, toch wel minder waren dan wat de analisten hadden voorzien. Gemiddeld verwachtten analisten dat de omzet gedurende het eerste kwartaal met 0,9% gedaald zou zijn. Het werd een daling van 3,4%, vooral omdat maart een slechte maand was met 22,2% minder omzet. Vorig jaar groeide de omzet nog met 5,4% in het eerste kwartaal. Het bedrijf meldde dat 75% van de restaurants wereldwijd nog operationeel is. In China is dit alweer 98%. Veelal beperkt de verkoop zich wel tot afhalen via de McDrive of bezorging aan huis of kantoor.

Ook bevestigde de fastfoodketen de in maart al aangekondigde tijdelijke stop van het inkoopprogramma van eigen aandelen. De betaling van dividend gaat vooralsnog gewoon door. McDonald’s voelt zich comfortabel met de 6,5 miljard dollar die ze in het eerste kwartaal op de financiële markten hebben opgehaald om de crisis het hoofd te bieden. Dit geeft het bedrijf de mogelijkheid om de franchisenemers meer ruimte te bieden, indien nodig, met de betaling van de huur of de royalty’s. De geplande investeringen worden de komende tijd teruggeschroefd. In de Verenigde Staten worden minder restaurants gemoderniseerd en wereldwijd worden er tijdelijk minder restaurants geopend. Dit moet zo’n 1 miljard dollar aan besparingen opleveren. Vanwege de bijzondere economische omstandigheden door de heersende pandemie, trok McDonald’s de eerder uitgesproken verwachtingen voor zowel 2020 als de langere termijn in.