Auteur:  Jan Bouius Datum: 21-08-2019

Glas weer halfvol

Waar de beurzen vorige week nog manisch-depressieve trekjes vertoonden, lijkt het glas inmiddels weer halfvol. En ach, laten we eerlijk zijn, als de president van ’s werelds grootste economie een staatsbezoek aan Denemarken afzegt omdat de Denen Groenland niet aan de Verenigde Staten willen verkopen, dan is het niet zo raar dat beleggers af en toe vertwijfeld de handen naar de hemel slaan en vragen “Waarom?”. Maar gelukkig prikken de beleggers in Europa vandaag door dit soort ruis heen en zien we vooral groengekleurde koerstabellen. De tabellen worden vandaag vooral aangevoerd door de automobielfabrikanten. Volgens het Italiaanse financieel-economisch dagblad Il Sole 24 Ore zit er weer schot in de vastgelopen fusiegesprekken tussen Fiat Chrysler en Renault.

Gisteren reageerden de beurzen wonderwel positief op het vallen van Italiaanse regering. Het rendement op het 10-jarig Italiaans staatspapier daalde zelfs van 1,44 procent naar 1,37 procent. Beleggers hopen dat er vooralsnog geen nieuwe verkiezingen nodig zijn en dat er nu een (tijdelijk) conservatief (zaken)kabinet komt. Dan zijn ze eindelijk van vicepremier Salvini af die zich niet aan de Europese begrotingsregels wil houden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Over staatspapier gesproken… Duitsland is er vandaag in geslaagd obligaties met een looptijd van 30 jaar en een coupon van 0,0 procent boven pari te verkopen. Het effectieve rendement waarmee de kopers genoegen nemen ligt op -0,11 procent. Tel uit je…

All-time high voor Medtronic

Medisch technologieconcern Medtronic publiceerde gisteren uitstekende eerste kwartaalcijfers van het fiscale boekjaar 2020. De omzet steeg met 1,5 procent naar USD 7,493 miljard, hetgeen USD 93 miljoen boven consensus was. Zonder negatieve valuta-invloeden ter grootte van USD 146 miljoen, zou de omzet met 3,5 procent zijn gestegen naar USD 7,639 miljard. De aangepaste nettowinst kwam ten opzichte van vorig jaar 7,7 procent hoger uit op USD 1,70 miljard, oftewel USD 1,26 per aandeel. Dit was 8 dollarcent hoger dan waar analisten op hadden gerekend. De vrije cashflow bedroeg USD 1,2 miljard. Tezamen met een goede outlook, de onderneming verhoogde de verwachte winst per aandeel voor het gehele jaar met 10 cent naar een range van USD 5,54 – USD 5,60, zorgde dat voor een nieuwe all-time high op de beurs.

Om de gestelde doelen te halen, zal de omzetgroei wel moeten versnellen. Het doel is dit jaar een autonome omzetgroei van 4 procent. Over het eerste kwartaal kwam dat uit op 3,5 procent, hetgeen naar verwachting ook het groeipercentage voor het tweede kwartaal zal zijn. Volgens topman Omar Ishrak heeft Medtronic momenteel echter de sterkste en breedste pijplijn die ze ooit in de geschiedenis van het bedrijf gehad hebben. En daar moet het concern de komende jaren flink profijt van kunnen trekken. Het meest enthousiast is de CEO over een nieuwe uiterst kleine pacemaker, een verbeterde Micra AV, die via de lies wordt ingebracht, volledig in het hart past en vele oude problemen wegneemt én… voor 3x de prijs van een traditionele pacemaker verkocht kan worden. Ook biedt Medtronic verbeterde versies aan van zijn invasieve aorta-hartkleppen, geautomatiseerde insulinepompen en implanteerbare hartmonitoren. Vanaf eind september komt daar nog een chirurgische robot bij waarmee ze de concurrentie met Intuitive Surgical aan kunnen gaan.

De nieuwe all-time highkoers vertegenwoordigt een beurswaarde van USD 143,4 miljard. De netto schuld bedraagt nog geen USD 16 miljard. Met de goede vooruitzichten kunnen we op een verwachte koers-winstverhouding van 19,2 en een dividendrendement van 2 procent dan ook geen hoogtevrees krijgen van Medtronic. Volgens ons zit er nog veel meer in het vat.