Auteur: Krist Plaizier Datum: 17-07-2020

Goldman Sachs herhaalt het koopadvies voor Prosus

Net als Fintessa, dat voor haar cliënten belegt in Prosus, vindt zakenbank Goldman Sachs een belegging in deze tech-investeerder een goed idee. Eerder deze week herhaalden de Amerikanen het koopadvies. Ook verhoogde de bank het koersdoel van 109 euro naar 114 euro. Daar zit de koers nu nog zo’n 34 procent vanaf. Overigens geven alle 12 analisten, die volgens Bloomberg het aandeel Prosus volgen, een koopadvies. Het gemiddelde koersdoel voor over 12 maanden ligt op 102,68 euro (+21 procent). 

Het herhaalde koopadvies is ingegeven door een verder opgelopen verschil tussen de beurswaarde en de onderliggende waarde (Net Asset Value) van Prosus. Hier zit volgens Goldman inmiddels 32 procent tussen. Het verschil komt vooral door de belegging van Prosus in het grootste Chinese internetbedrijf Tencent. De werkelijke waarde van dit Chinese belang is zelfs groter dan de gehele marktkapitalisatie van het AEX-fonds. Goldman vindt het verder opgelopen waardeverschil opmerkelijk aangezien Prosus enkele weken geleden met prima jaarcijfers kwam en dat andere beursnoteringen in maaltijdbezorging en fintech wel flink gestegen zijn. In deze takken van sport heeft Prosus ook belangrijke investeringen lopen. Een verklaring voor de achterblijvende koers van Prosus is volgens Goldman voorzichtigheid van de beleggers. Beleggers kijken bij een investering in Prosus even de kat uit de boom omdat ze bang zijn dat het bedrijf mogelijk teveel zal betalen voor potentiële overnames. Zo is Prosus momenteel bezig, al is dit niet officieel bevestigd door beide partijen, om een belang in het Braziliaanse iFood over te nemen van Just Eat TakeAway. Dit zou zo’n 1 miljard dollar moeten gaan kosten. Dit heeft Prosus ‘gewoon’ op de rekening staan (er is 4,5 miljard dollar cash), dus is de financiering van de deal al rond. De angst van beleggers is volgens Goldman dan ook onterecht.

Verder gelooft Goldman niet dat Prosus een bieder is op de advertentietak van eBay, zoals Bloomberg twee weken geleden berichtte. Volgens Reuters neemt het bestuur van eBay vandaag een besluit aan wie ze de advertentietak zullen verkopen. Bloomberg schat dat de divisie van eBay zo’n 10 miljard dollar zal moeten gaan kosten. Indien Prosus wel geboden heeft, zou het de grootste overname ooit worden voor de Zuid Afrikanen. Hiervoor zou het bedrijf haar kredietlijnen moeten aanspreken, wat overigens geen probleem is. Goldman acht deze overname echter geheel in contrast met de strategie van Prosus. De gemiddelde groei van de advertentietak van eBay is met 9 procent per jaar veel te laag voor Prosus. De gemiddelde groei van de Prosus-investeringen bedraagt zo’n 40 procent. Bovendien investeert Prosus voornamelijk in opkomende economieën en dan is het Amerikaanse eBay een vreemde eend in de bijt.

IJzerertsleveranties Rio Tinto in de lift

Vanochtend vroeg maakte mijnbouwer Rio Tinto cijfers bekend over het afgelopen halfjaar. In de eerste zes maanden verscheepte Rio Tinto 3 procent (159,6 miljoen ton) meer ijzererts dan in dezelfde periode vorig jaar. En dat ondanks de schade van een tropische cycloon in Australië en de coronapandemie. De groei had enerzijds te maken met de toegenomen vraag vanuit China en anderzijds met een afgenomen productie in Brazilië bij concurrent Vale dat door het coronavirus met een tekort aan arbeidskrachten te kampen heeft. Rio Tinto verwacht voor het gehele jaar zo’n 324 á 334 miljoen ton aan ijzererts te zullen leveren. Ook de productie van bauxiet steeg (9 procent), maar de koperproductie liep met 3 procent terug vooral door zwakke vraag vanuit de Verenigde Staten. De aluminiumproductie daalde met 2 procent als gevolg van de stilgelegde autofabrieken wereldwijd. Onlangs sloot Rio Tinto een aluminiumsmelter in Nieuw Zeeland vanwege oplopende verliezen. En ook een smelter in IJsland wacht dit lot waarschijnlijk. Maar ijzererts is voor Rio Tinto verreweg de belangrijkste grondstof. De prijs van ijzererts topte deze maand op 110 dollar per ton als gevolg van de ontstane schaarste. Daarmee worden de lagere opbrengsten van de andere grondstoffen opgevangen.

Rio Tinto schroeft de investeringen verder op. Eerder verwachtte het bedrijf dit jaar 5 miljard dollar te zullen investeren, maar nu zal het eerder zo’n 6 miljard dollar kunnen gaan worden. Volgend jaar en in 2022 zullen de investeringen dan verder kunnen groeien naar 7 miljard dollar per jaar.