Auteur: Joop van de Groep    Datum: 09-02-2024

Google lanceert met Gemini een AI-offensief

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten gisteren iets in de plus en scherpten daarmee de recordstanden aan. De toonaangevende S&P 500 index doorbrak intraday de 5.000 punten grens, maar sloot uiteindelijk op 4.997,91 punten. Beleggers houden voorlopig minder rekening met een economische recessie in de Verenigde Staten. Het positieve beurssentiment krijgt daarnaast ook nog een extra impuls van de tot nu toe gepubliceerde sterke bedrijfscijfers. Bij ongeveer 80 procent van de S&P 500-bedrijven, die tot nu toe hebben gerapporteerd, was er sprake van een hogere winst dan waarop analisten hadden gerekend.   

Gemini (sterrenbeeld tweelingen)

Gisteren maakte Google bekend dat de chatbot Bard vervangen gaat worden door Gemini. Hierdoor komen de krachtige Gemini AI-modellen beschikbaar op het web en ook beschikbaar voor mobiele toepassingen. Tegen betaling van 19,99 dollar per maand kan gebruik gemaakt worden van Gemini Advanced. Dit betekent dat Gemini geïntegreerd wordt in het softwarepakket Gmail en in andere applicaties zoals: Docs, Sheets, Slides en Meet. Dit is vergelijkbaar met de eerder gelanceerde Copilot-formule van Microsoft. 

Volgens Google is het met Gemini Advanced mogelijk om meer gedetailleerde communicatie te voeren met de chatbot. De context van de eerder gebruikte tekstinstructies worden nu ook beter begrepen.

Voor de mobiele markt kunnen Android-gebruikers de Gemini-app downloaden of het model gebruiken via Google Assistant. Deze spraak-assistent van Google Assistent is beschikbaar via de Gemini-app. Hiermee kunnen onder andere timers worden ingesteld, kan er mee gebeld worden en er kunnen slimme toestellen worden bediend. Ook op het iOS-besturingssysteem van Apple is er toegang tot Gemini vanuit de Google-app.

Met de sterke positie van Google op de mobiele markt opent de grootste zoekmachine ter wereld met de introductie van Gemini een AI-offensief op OpenAI en Microsoft.

L’Oreal

Gisterenmiddag nabeurs opende L’Oreal de boeken. Volgens de Franse cosmeticareus was er vorig jaar, qua vergelijkbare omzetgroei, sprake van het beste jaar in decennia. Hierbij moet een uitzondering worden gemaakt voor het exceptionele “corona jaar” 2021. De groei kwam in 2023 uit op 11 procent. In vrijwel alle regio’s was er sprake van dubbelcijferige omzetgroei, behalve in Noord-Azië. Deze regio werd beïnvloed door de zwakke Chinese vraag. 

De operationele marge verbeterde met 30 basispunten naar 19,8 procent. Onder de streep steeg de nettowinst met 7 procent naar 6,5 miljard. Dit is omgerekend per aandeel 12,08 euro.

Per ultimo vorig jaar steeg de vrije kasstroom met maar liefst 24 procent naar 6,1 miljard euro.

De grootste voedingsmiddelenproducent ter wereld, Nestlé, heeft een belang van 20,1 procent in L’Oreal. Het dividend van de schoonheidsspecialist wordt met 10 procent verhoogd naar 6,60 euro. Dit betekent dat Nestlé dit jaar ruim 700 miljoen euro kan toevoegen aan de winstreserves.

Beleggers kijken volgende week dinsdag uit naar de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers (CPI). Als blijkt dat de inflatie verder daalt, dan kan het huidige zonnige beursklimaat nog wel even aanhouden.  

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten