Auteur: Krist Plaizier Datum: 09-07-2020

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

Het Amerikaanse Alphabet, de moeder van zoekmachine Google, heeft besloten geen clouddiensten meer te willen aanbieden in ‘politiek gevoelige landen’, waarvan China de belangrijkste en grootste markt is. Al eerder werden de verkopen opgeschort, maar nu heeft Alphabet de stekker er definitief uitgetrokken, aldus persbureau Bloomberg. Het besluit is genomen onder druk van de bestaande geopolitieke spanningen en de heersende coronapandemie. Eerder probeerde Alphabet nog rekening te houden met de politieke gevoeligheden door aparte clouddiensten op te zetten die gecontroleerd zouden kunnen worden door een derde partij, zoals de Chinese overheid, in plaats van door Alphabet zelf. Dit initiatief, ‘Isolated Region’ genaamd, zou er voor zorgdragen dat een bedrijf dat clouddiensten afneemt van Alphabet afgezonderd zou blijven van de bestaande clouddiensten van de Amerikaanse onderneming, inbegrepen de datacenters en computernetwerken. Maar de spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn nu zo ver opgelopen, dat ook een dergelijk initiatief niet levensvatbaar bleek, aldus de bron van Bloomberg. Daarom is in mei jongstleden besloten om er mee te stoppen. In plaats daarvan heeft Alphabet besloten om de focus te verschuiven naar klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Daarvan werd eergisteren gelijk al een belangrijk resultaat getoond. Afgelopen dinsdag kwam in de pers dat Alphabet samen met Deutsche Bank een ‘letter of intent’ getekend heeft die moet leiden tot een meerjarig partnership voor het leveren van clouddiensten. De clouddiensten zouden moeten leiden tot de creatie van nieuwe producten voor de Duitse bankcliënten. Vandaag maakte Alphabet bekend ook aan het Franse Renault clouddiensten te gaan leveren. Volgens het bedrijf is het het grootste contract in zijn soort ter wereld, maar bedragen werden er niet bekend gemaakt.

Google Cloud leverde Alphabet vorig jaar 8,9 miljard dollar omzet op, een plus van 53 procent ten opzichte van 2018. Daarmee is het na de clouddiensten van Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure de grootste ter wereld. Cloud is belangrijk voor Alphabet omdat het bedrijf minder afhankelijk wil worden van advertentie-inkomsten. Op de koers van Alphabet had het bericht vrijwel geen effect, de aandelen stegen gisteren circa met 1 procent terwijl de NASDAQ 1,4 procent steeg.

Roche doet mooie deal met Europese Commissie

Samen met het Duitse Merck KGaA heeft farmaceut Roche een belangrijke deal gesloten met de Europese Commissie voor het leveren van experimentele medicatie aan alle landen van de Europese Unie ter bestrijding van COVID-19. Om welke bedragen en aantallen het gaat, werd echter niet bekend gemaakt.

Het Zwitserse Roche zal het medicijn RoActemra leveren. Dit medicijn is oorspronkelijk bedoeld ter bestrijding van reumatische artritis. De Duitsers leveren hun medicijn Rebif dat multiple sclerose moet tegengaan. Beide medicijnen zouden echter ook werkzaam kunnen zijn bij het huidige coronavirus, zo tonen proeven aan. Maar er is nog meer bewijs nodig voor de daadwerkelijke effectiviteit van beide medicijnen. Roche is momenteel bezig met een test van het medicijn op 330 proefpersonen. Er wordt gekeken of het medicijn het immuunsysteem van de patiënten verbetert en ontstekingen voorkomt, zoals wel bleek bij een aantal Chinese patiënten eerder dit jaar. Maar een proef op Italiaanse patiënten toonde vervolgens geen effect. Het medicijn wordt gebruikt in combinatie met het medicijn remdesivir van Gilead waarvan al eerder werd aangetoond dat het helpt tegen COVID-19. Zodra er resultaat is, zal Roche dit melden.

Enkele weken geleden kochten Frankrijk, Italië en Nederland gezamenlijk al 400 miljoen doses in van een mogelijk coronavaccin bij het Britse AstraZeneca. Ook voor de effectiviteit van dit medicijn moet nog meer bewijs geleverd worden. Vooral de aandelen van Merck reageerden positief op de berichten. Het aandeel ging tot 4 procent hoger. De aandelen van Roche stegen zo’n 1,1 procent terwijl de Zwitserse index 0,5 procent in de plus stond.