Auteur: Jan Bouius      Datum: 01-12-2021

Gooit Powell de handdoek te snel?

De afgelopen week mag de Omicron-variant de beleggers dan wel in de opperste staat van paraatheid hebben gebracht, het gehele jaar 2021 staat toch vooral in het teken van de inflatie. Inflatie die, zoals de centrale banken ons hebben doen willen geloven, toch vooral van ‘tijdelijke’ aard zou zijn. Maar met een inflatie van 4,9 procent in november in de eurozone, en 5,6 procent in Nederland en zelfs 6,0 procent in Duitsland, wordt de druk op de centrale bank om actie te ondernemen toch behoorlijk opgevoerd. Voorlopig lijkt dat bij ECB-voorzitter Lagarde tegen dovemansoren gericht, maar in de Verenigde Staten, met een inflatie 6,2 procent in oktober, lijkt Powell inmiddels wel overstag te gaan. Fed-voorzitter Jerome Powell verwijst daarbij het woord ‘tijdelijk’ naar de prullenbak. Dat woord wordt volgens hem door de markten verkeerd begrepen, zo zei hij gisteren in het Amerikaanse Congres. En als een woord verkeerd begrepen wordt, dan kun je het maar beter schrappen. Met ‘tijdelijk’ werd voornamelijk gedoeld op de inflatie die ontstaan is vanwege de door de corona veroorzaakte verstoringen in de aanvoerketen. De Fed dacht begin dit jaar dat die eind 2021 wel voorbij zouden zijn. Maar de inflatie is sindsdien zelfs versneld en nu gaan Powell en de zijnen er van uit dat de hoge inflatie tot medio 2022 zal aanhouden. En dat is zeker niet iets wat de markt als tijdelijk opvat.

Over twee weken staat bij de vergadering van de Amerikaanse centrale bankiers het sneller dan voorziene afbouwen van de obligatieaankopen dan ook op de agenda. Powell komt daarmee verrassend havikachtig uit de hoek, hetgeen voor beleggers op Wall Street gisteravond reden genoeg was nogmaals stevig op de verkoopknop te drukken. En dat nadat we vorige week vrijdag al een fraaie uitverkoop zagen. De vraag is of Powell niet te snel het woord ‘tijdelijk’ terugtrekt. De Bloomberg Commodity Spot Index (grondstoffenindex) is immers de afgelopen week met bijna 10 procent gedaald en dat zal toch aardig wat inflatiedruk van de ketel halen. Daarnaast zie je een toenemend aantal bedrijven dat meldt dat de ergste verstoringen in de aanvoerketen voorbij zijn. Of die, zoals in het geval van Amazon, weten te omzeilen. Daarnaast zal ook de sterke dollar voor goedkopere importen zorgen.

Vanochtend stonden de futures in Amerika overigens al weer in de plus. Blijkbaar begrijpen beleggers de boodschap van de Fed intussen beter. De nieuwe coronavariant kan mogelijk voor nieuwe verstoringen zorgen met mogelijk extra inflatie ten gevolg en daar willen de centrale bankiers voor waken. Hopelijk kunnen ze daar over twee weken, ten tijde van de vergadering, een betere inschatting van maken. Naast de semantische interpretatie van het woordje ‘tijdelijk’ benadrukte Powell nog eens de huidige sterke economische groei en meldde hij dat het basisscenario van de Fed nog altijd is dat de inflatie eind volgend jaar richting de 2 procent zal lopen. Wat wensen we ons nog meer? We kunnen wat dat betreft rustig de Fed-meeting afwachten. Beleggers zijn er in ieder geval extra op voorbereid dat ze waarschijnlijk iets meer op eigen benen moeten lopen en dat is alleen maar een goede zaak.

Nog fraaier is de boodschap van de CEO van BioNTech, Ugus Sahin. Deze kwam met het nieuws dat het COVID-19 vaccin van BioNTech en Pfizer waarschijnlijk een sterke bescherming tegen de Omicron-variant zal bieden. Wel werken ze uit voorzorg snel aan een verbeterde versie van het vaccin, maar het is nog onduidelijk is of dat echt nodig is. Na de uitverkoop van de afgelopen dagen zorgen de koopjesjagers vanochtend daarom ook voor een positieve stemming op de beurzen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten