Auteur:  Jan-willem Nijkamp Datum: 25-06-2019

Gratis geld, goud stijgt

Goud stijgt in het kielzog van aandelen

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan. De aandelenmarkten zijn bezig te herstellen van de slechte meimaand. Maar niet alleen de koersen op de beurs zitten in de lift. Ook de prijs van een beleggingscategorie die lang uit de gratie was is bezig aan een opmars, goud. Zo steeg de prijs van een troy ounce (31,1 gram, het gewicht van een bruine boterham) goud deze maand met ruim 11 procent. Plotseling staat het edelmetaal weer in de belangstelling na lange tijd volledig te zijn genegeerd door beleggers. Wat is hier aan de hand?

Centrale banken kopen goud

Het begon enige maanden geleden met het bericht dat de World Gold Council bekend maakte dat er in het jaar 2018 meer goud was gekocht dan de voorbije halve eeuw. Zo werd er gedurende het afgelopen jaar voor maar liefst 651 ton netto aan goud gekocht. Een stijging van niet minder dan 74 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De grootste kopers: de centrale banken. Het blijkt dat met name Rusland en China drukdoende zijn hun posities in Amerikaanse staatsleningen om te ruilen voor goud. De centrale banken willen hun afhankelijkheid van de dollar verminderen. Het feit dat de Verenigde Staten hun uitstaande schuld steeds verder laten oplopen - tot 22.000 miljard dollar - en alle remmen ten aanzien van hun huidige uitgaven hebben losgelaten leidt tot toenemende zorgen in de rest van de wereld. En dan vooral bij de grootste bezitters van deze Amerikaanse staatsschuld.

Veilige vluchthaven

Zo kon de goudprijs oplopen van een bodem in augustus vorig jaar van 1173 dollar naar 1341 dollar eind februari dit jaar. Om vervolgens weer even te corrigeren naar 1278 dollar begin mei. Vervolgens begon de opmars naar het huidige niveau van 1430 dollar. Veel beleggers zien goud nog altijd als een verzekering tegen koersdalingen op de aandelenmarkt. Het oplopende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de toenemende spanning in het Midden-Oosten zullen zeker hebben bijgedragen aan de behoefte aan een veilige vluchthaven. Het is echter de vraag of dat de ware reden is achter deze rally.

Gratis geld, goud stijgt

Het goud stijgt immers in tandem met de aandelenkoersen. Dus van een veilige vluchthaven lijkt momenteel weinig sprake. Veel meer invloed op de goudprijs lijkt het ruimere monetaire beleid van de centrale banken te hebben. Het feit dat zowel de Federal Reserve als de ECB recent hebben laten doorschemeren de rente nog langere tijd laag te willen houden speelt waarschijnlijk een grotere rol. Daar komt nog bij dat men zelfs een nieuw opkoopprogramma van obligaties niet langer uitsluit, mocht de economie verder verzwakken. Gecorrigeerd voor inflatie is de reële rente in de Verenigde Staten inmiddels rond nul en in de Europese Unie zelfs negatief. Met andere woorden, alternatieven voor het aanhouden van goud renderen nauwelijks meer of erger nog, kosten zelfs geld.

Alternatieven steeds minder interessant

Want dat was altijd het argument van veel beleggers tegen het investeren in goud. Het zou geen rendement opleveren. Een dalende dollar als gevolg van het ruime geldbeleid van de Federal Reserve en de oplopende staatsschuld in de VS maakt het alternatief – Amerikaanse staatsleningen – steeds minder interessant. De correlatie tussen de reële rente en de goudprijs blijkt opmerkelijk hoog. Zo bereikte de goudprijs zijn piek van 1900 dollar in 2011, in de hoogtijdagen van het opkoopbeleid van de Federal Reserve. Ook nu spelen beleggers weer in op de verwachte monetaire verruiming door de centrale banken.

Gestold wantrouwen

Zo bezien is de toenemende interesse voor het goud niets anders dan gestold wantrouwen tegen het door de Verenigde Staten gedomineerde geldstelsel. Hoe meer de centrale banken hun teugels laten vieren en hoe dieper de Verenigde Staten zich in de schulden steken, hoe populairder het goud zal worden. Houd dus rekening met een verdere stijging van het goud. En is goud zoals door velen wordt beweerd dan echt alleen maar een vluchthaven en geen serieuze belegging? Och, sinds de eeuwwisseling liep de S&P 500-index op met 100 procent. De prijs van goud daarentegen steeg in dezelfde periode met niet minder dan 363 procent. Goed, goud keert geen dividend uit en aandelen wel. Maar inclusief herbelegde dividenden komt de S&P 500-index nog steeds niet verder dan 192 procent.