Auteur:  Jan Bouius Datum: 06-03-2019

Griekenland weer in trek

Voor het eerst sinds de Europese staatsschuldencrisis heeft Griekenland weer een obligatie uitgegeven met een looptijd van 10 jaar. En die vond gretig aftrek. Tegen een rente van 3,9% haalde Griekenland EUR 2,5 mrd op. De vraag naar het nieuwe papier was daarbij ruim vijf keer hoger dan het aanbod. Niet dat Griekenland het geld direct nodig heeft, maar het wil nu snel profiteren van de gunstige marktomstandigheden. Begin dit jaar zouden beleggers nog 75 basispunten meer hebben geëist.

De laatste keer dat Griekenland een dergelijke uitgifte deed was in 2010 tegen een coupon van 6,25%. De eurocrisis barstte daarna los. Een dreigende Grexit deed de Griekse 10-jaarsrente richting de 40% oplopen. Wat dat betreft is 3,9% een schijntje. Vanwaar de huidige appetijt? Ten eerste verwachten beleggers een vertraging van de economische groei in Europa, en daarmee een uitstel van de renteverhogingen van de ECB. De rente blijft dus laag, en dan is 3,9% best veel. Ter vergelijk, de Nederlandse 10-jaarsrente staat op 0,265%. Ten tweede heeft Moody’s vorige week vrijdag de rating verhoogd van B3 naar B1. Nog steeds een junkstatus, maar dan van een junk die probeert af te kicken. En ten derde rekenen beleggers er gewoon op hun geld terug te krijgen. Met drie bailouts hebben de eurolanden en het IMF het land bijna EUR 300 mrd aan leningen verstrekt, veelal met langere looptijden. De kopers van het huidige papier komen eerder voor aflossing in aanmerking.

Risicoperceptie

Diezelfde 3,9% rendement op Grieks staatspapier kun je ook aan dividend ontvangen als je je geld in Europese dividendaandelen investeert. Als we kijken naar de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF, waarin 40 Europese bedrijven zijn opgenomen die minstens 10 achtereenvolgende jaren een stabiel of stijgend dividendbeleid hebben gevoerd, dan hebben die bedrijven een gemiddeld dividendrendement van 3,93%. Natuurlijk beleg je dan wel in aandelen met alle bijbehorende risico’s van dien, maar daar staat tegenover dat je naast het dividend ook nog kans maakt op een flinke koersstijging. Qua risico en rendement lijkt me dat een betere keuze.

Verdeeld Europa

Niet dat bovenstaand een vrijbrief is om in de genoemde tracker te investeren. De afgelopen 10 jaar blijven de rendementen op Europese aandelen achter bij de wereldwijde aandelen, volgens Morningstar. Politieke onrust en afnemende groei zijn daar de oorzaken van. Wel met als voordeel dat de waarderingen van de Europese aandelen momenteel een stuk lager liggen. De vraag is echter of de tijd al rijp is voor een inhaalslag. Aan de verdeeldheid in Europa lijkt nog geen einde te komen. Zo zal Italië naar verwachting op 22 maart zijn goedkeuring geven aan het Belt and Road Initiatief van China, terwijl de Europese Unie hiertegen juist een kritischer houding aanneemt. En Frankrijk kan dan weer niet wachten op een gezamenlijke Europese belastingheffing voor grote techbedrijven als Google en Amazon, en onderneemt zelf stappen. Van eenheid is dus geen sprake.

America First

Dat belooft nog wat voor Europa als China en de Verenigde Staten een handelsdeal sluiten. De kans is groot dat Trump daarna zijn pijlen richt op de Europese automobielindustrie. Met name Duitsland zal dan worden geraakt, maar ook Italië en Frankrijk. Om deze industrie te sparen zal Trump waarschijnlijk meer toezeggingen willen hebben voor de afname van landbouwproducten, maar dat zal in Italië en Frankrijk op minstens zo’n grote weerstand stuiten. Een nieuwe handelsoorlog ligt dan in het verschiet. Trump verdeelt en heerst met zijn America First politiek. Beleggers doen er dan ook verstandig aan hun beleggingen wereldwijd te spreiden.