Auteur: Jan Bouius  Datum: 13-09-2023

Grootmachten op de korrel

Beleggers deden gisteren overduidelijk even een pas op de plaats in afwachting van de cijfers die deze week nog worden gepubliceerd. De Amerikaanse inflatiecijfers worden vanmiddag om 14:30 uur verwacht waarna morgen het ECB-rentebesluit bekend wordt gemaakt. Voor het eerst in een jaar tijd is het daarbij niet de vraag met hoeveel de ECB de rente gaat verhogen, maar óf ze de rente gaat verhogen. Volgens de verschillende analistenverwachtingen wordt het een dubbeltje op zijn kant, met dien verstande dat degenen die nu een rentepauze verwachten er wel van uitgaan dat de rente dan eind oktober alsnog verhoogd zal worden.

Aangezien beleggers van duidelijkheid houden, is het misschien maar beter om de rente nu gelijk maar te verhogen. Wat maakt die zes weken uitstel nu uit. En laten we wel wezen, de inflatie is nog veel te hoog en we willen ook niet het risico lopen van te vroeg pauzeren.

Op bedrijfsniveau zagen we dat de spanning voor de kwartaalcijfers van Adobe, die morgenavond bekend zullen worden gemaakt, beginnen toe te nemen. Adobe verhoogde in juni nog de outlook vanwege de grote vraag naar zijn AI-producten. En dat heeft de koers van het aandeel geen windeieren gelegd. Na een koersstijging van 65 procent dit jaar is het niet verwonderlijk dat er gisteren even wat gas werd teruggenomen. Overigens lag de Nasdaq er sowieso slecht bij gisteravond. Niet alleen omdat de beleggers door inflatievrees even een pas op de plaats deden, maar ook omdat Oracle met zijn cijfers en outlook zwaar teleurstelde en de nieuwe iPhone van Apple lauw ontvangen werd.

Apple houdt zich in

Het jaarlijkse productevent van Apple had gisteren weinig om het lijf. Het meest opvallend was de prijstelling van de nieuwe iPhone 15 serie. Alleen de prijs van de iPhone Pro Max wordt met 100 dollar verhoogd, maar je krijgt dan wel twee keer zoveel opslag als de voorganger. De prijzen van de iPhone 15, 15 Plus en 15 Pro blijven gelijk en in euro’s gemeten dalen ze zelfs. Aangezien je daarvoor ook nog een snellere chip, scherpere camera en een helderder display krijgt, kunnen we in deze spreken van een vorm van deflatie. Daarnaast is het nog vermeldenswaardig dat de nieuwe Apple Watch bediend kan worden door met je duim en wijsvinger tegen elkaar te tikken.

Allemaal leuk en aardig, maar op Wall Street waren ze er niet van onder de indruk. De grootste groei van de smartphonemarkt is voorbij en Apple ondervindt hinder van de geopolitieke spanningen in China. Apple durft het in dit klimaat blijkbaar niet aan de prijzen te verhogen. De redelijke trouwe gebruikersschare moet natuurlijk wel besluiten hun oude exemplaar in te ruilen voor een nieuwe. Wie weet wordt een aantal van hen daar nog een handje bij geholpen nu de iPhone 12 niet meer in Frankrijk mag worden verkocht vanwege teveel elektromagnetische straling. Alhoewel dat natuurlijk geen reclame is…

Megaproces tegen Google van start

In de Verenigde Staten is gisteren dan eindelijk het langverwachte proces tegen Google begonnen. Het concern wordt door het Amerikaanse ministerie van Justitie van onwettige marktpraktijken beschuldigd. Google zou jaarlijks miljarden betalen aan bedrijven als Apple of Samsung zodat de Google zoekmachine een voorkeursbehandeling kreeg. Zoekmachines als Bing van Microsoft zouden daarmee benadeeld zijn. Alphabet, het moederconcern van Google, weerspreekt echter dat die afspraken hebben geleid tot marktmisbruik. Het staat gebruikers immers vrij om over te stappen op een andere zoekmachine. Dat ze dat niet gedaan hebben, komt gewoon omdat ze zeer tevreden over Google Search zijn.

Mocht Google de rechtszaak verliezen, dan worden waarschijnlijk dergelijke deals met smartphonemakers in de toekomst verboden. De kans dat het concern hierdoor activiteiten moet opsplitsen, zoals het loskoppelen van de advertenties (de grote inkomstenbron) van de zoekmachine, wordt echter zeer klein geacht. Grote kans dat Google als winnaar uit de bus komt. Want als de zoekmachine echt zo goed is dat gebruikers niet willen overstappen, dan kan het zijn jaarlijkse betalingen aan bijvoorbeeld Apple (in 2021 naar schatting 15 miljard dollar) mooi zelf houden. Overigens is het nog afwachten wat voor impact AI op de markt voor zoekmachines krijgt.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten