Auteur: Jan-willem Nijkamp  Datum: 30-01-2023

Gunfight at OK Corral: De Fed tegen Mr. Market

Een legendarische gebeurtenis

Het vuurgevecht bij de O.K. Corral vond plaats in 1881 in het stadje Tombstone in Arizona en geldt als een legendarische gebeurtenis uit de Amerikaanse geschiedenis. De O.K. Corral was een stal waar cowboys hun paard konden verzorgen of waar kleine kuddes vee ondergebracht konden worden. De aanleiding was de beroving van een postkoets. Het gevecht duurde niet langer dan 30 seconden waarbij een aantal deelnemers het leven liet en anderen werden gearresteerd. The Gunfight at the OK Corral is in vele boeken beschreven en meerdere malen verfilmd. 

Woensdag volgt een herhaling

Woensdag volgt mogelijk een herhaling van deze gebeurtenis, al hoewel er geen arrestaties of doden bij zullen vallen. Het is bovendien zeer de vraag of deze gebeurtenis ooit verfilmd zal gaan worden. In de financiële wereld spreekt deze strijd echter wel tot de verbeelding. Tegenover elkaar staan Mr. Market en de Federal Reserve Board. De eerste blaakt na de nodige tegenslagen in het afgelopen jaar weer van het zelfvertrouwen. De tweede stond vorig jaar volop in de schijnwerpers, maar zijn invloed lijkt tanende.

Een indrukwekkende start

Mr. Market is bezig aan een indrukwekkende start van het jaar en staat na een maand reeds op een mooie winst. Zo staat de Nasdaq-100 index, na zware tegenslagen in 2022, dit jaar al op een winst van ruim 11 procent. In zijn kielzog staan de meeste beurzen wereldwijd op mooie plussen. De afnemende inflatie heeft beleggers het gevoel gegeven dat de centrale bankiers de rente niet veel langer meer hoeven te verhogen. Er worden zelfs renteverlagingen later dit jaar ingeprijsd.

Ramkoers

De Federal Reserve Board daarentegen vind dat Mr. Market veel te hard van stapel loopt met zijn rooskleurige verwachtingen. Ondanks de maand-op-maand afnemende prijsstijgingen blijven leden van de Fed herhalen dat ze nog niet klaar zijn met het bestrijden van het inflatiespook. De ECB ging hierin zelfs nog een stap verder. Ook zij stelde dat beleggers veel te optimistisch zijn geworden en de inflatie nog lang niet verslagen is. Zij gaf beleggers zelfs het advies om bestaande posities af te bouwen. Kortom, de beleggers en de centrale bankiers liggen met elkaar op een ramkoers

Do Not Fight The Fed

Dat terwijl het motto op de beurs toch altijd “Do Not Fight The Fed” was. De centrale bank heeft immers diepe zakken en zal het uiteindelijk altijd winnen van de markt. Beleggers zouden het beste de door de centrale bankiers aangegeven richting kunnen volgen. Wanneer het monetaire beleid verruimend is kun je veilig beleggen en wanneer het beleid verkrappend is moet je voorzichtig zijn. Sinds enkele maanden slaan beleggers dit aloude motto echter steeds meer in de wind. Sinds de oktoberbodem zijn de markten bezig aan een indrukwekkende rally. De rente daalt en de aandelen stijgen.

Obligatiebeleggers geloven de Fed niet

Zo kan de Federal Reserve Board blijven beweren dat ze nog niet klaar is met het verkrappende beleid, de obligatiemarkt gelooft dat niet. De 10-jaars rente in de VS staat op 3,50 procent, veel renteverhogingen worden er blijkbaar niet meer verwacht. Sterker nog, er worden renteverlagingen ingeprijsd. De meest gevoelige rente voor het beleid van de Fed, de 2-jaars rente – staat inmiddels op 4,22 procent, onder de huidige Fed Funds Rate.

Dollar gelooft de Fed ook niet meer

Ook de de valutamarkt heeft zijn geloof in de Fed verloren. Sinds eind september is de dollar aan een duikvlucht begonnen, anticiperend op een vroegtijdig einde aan de renteverhogingen door de Fed. In vier maanden tijd heeft de dollar meer dan 13 procent aan waarde verloren ten opzichte van de euro. Wanneer de twee meest professionele markten vooruitlopen op een einde aan de monetaire verkrapping dan nemen beleggers de centrale bankiers blijkbaar niet meer serieus. In hun kielzog volgen de aandelenbeleggers.

Een strijd met gevolgen

Deze week staan de kemphanen tegenover elkaar. De vergadering van de Federal Reserve Board vindt niet bij de OK Corral plaats, maar in Washington. De gebeurtenis zal ook niet verfilmd gaan worden. Maar het besluit van de centrale bank en vooral de begeleidende tekst bij de persconferentie kunnen echter nog wel eens een lange tijd doorklinken op de financiële markten. Mr. Market vs. De Federal Reserve. Beiden hebben een enorme reputatie. Beleggers zullen het met veel belangstelling volgen.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten