Auteur: Krist Plaizier  Datum: 02-02-2023

Gunstig nieuws laat de markten verder stijgen

Het is druk op de financiële markten. Deze week komt het bedrijfscijferseizoen echt los met bedrijven die het sentiment kunnen doen keren en dan zijn er ook nog rentebesluiten van centrale banken. Kortom, een overvolle agenda. Daarom kort hieronder enkele nieuwsfeiten die u mogelijk kunnen interesseren.

Federal Reserve neemt verwacht besluit en Powell hint op mogelijke rentepauze

Vrijwel alle Fed-watchers rekenden erop dat de Amerikaanse centrale bank een volgende rentestap zou zetten van dit keer 25 basispunten. De Fed stelde hen niet teleur en verhoogde de rente inderdaad met een kwartje naar een range van 4,50 à 4,75 procent. Toch reageerde de beurs in eerste instantie negatief op het rentebesluit, mogelijk vanwege de strenge toon in het persbericht waarin meer renteverhogingen werden aangekondigd. Het besluit van gisteren was de zevende achtereenvolgende renteverhoging sinds maart vorig jaar en dus nog niet de laatste. Tijdens de toelichting op het rentebesluit van Fed-voorzitter Jerome Powell sloeg de stemming echter om. Powell handhaafde zijn strenge toon dat "het werk nog niet gedaan is", maar erkende ook dat de inflatie duidelijk afneemt. Bovendien nam Powell het woord ‘recessie’ niet in de mond, maar sprak hij van ‘een periode van beneden gemiddelde economische groei’. Dit waren de uitspraken die beleggers wilden horen. Deze opmerkingen werden opgevat als hints dat een rentepauze in het verschiet ligt en waren het sein voor een daling van de Amerikaanse rentes en groen licht voor techaandelen. Zoals we vorig jaar hebben kunnen zien zijn techaandelen extra gevoelig voor renteontwikkelingen. Na de toelichting van Powell spoot de Nasdaq dan ook omhoog en ging 2 procent hoger de dag uit. Vanmiddag lijkt het positieve sentiment zich voort te zetten, de futures staan in het groen, maar nabeurs krijgen we vanavond in de Verenigde Staten nog de cijfers van de techgiganten Apple, Alphabet en Amazon.

Ook de Europese centrale bank komt vandaag met een nieuw rentebesluit en eigenlijk gaat iedereen ervan uit dat de depositorente met een half procent verhoogd zal worden. Na de publicatie van de inflatiecijfers van de Eurozone gisteren, is deze relatief grote stap best logisch. De kerninflatie in de Eurozone over januari kwam uit op 5,2 procent hetgeen gelijk is aan de kerninflatie over december. Blijkbaar daalt het inflatiecijfer waar de ECB naar kijkt dus niet meer en dat geeft Lagarde en andere haviken een stok om mee te slaan.

Een lagere winst voor Roche, maar desondanks gaat het dividend wederom omhoog

Dat de afname in de verkoop van Covid-19 gerelateerde producten de Zwitserse farmaceut Roche zou raken, was al verwacht. Maar de daling van de nettowinst afgelopen jaar van 14,9 miljard frank naar 13,53 miljard frank was wel een domper. Analisten gingen uit van een winststijging tot 15,1 miljard frank. De omzet steeg in 2022 nog wel met een magere 1 procent tot 63,3 miljard frank, iets boven de door analisten verhoopte 63,2 miljard frank. Ook de operationele winst (EBITDA) trok 1 procent hoger tot 22,2 miljard frank, min of meer zoals verwacht, en de winst per aandeel steeg met 2,5 procent naar 20,30 Zwitserse frank. Het dividend wordt voor de 36e keer op rij verhoogd. Aandeelhouders kunnen 9,50 frank per aandeel tegemoetzien.

Voorzichtig als altijd, waarschuwde Roche dat de winst in 2023 kan dalen tussen 1 en 5 procent, omdat de omzetgroei van nieuwe geneesmiddelen, waaronder hemofiliebehandeling Hemlibra en multiple sclerosegeneesmiddel Ocrevus, een sterke daling van de vraag naar COVID-behandelingen en diagnostische tests niet zou compenseren. Roche maakte al eerder bekend dat de mindere COVID-19 verkopen zo’n 5 miljard frank aan omzet zouden kosten. Roche daalde op de Zwitserse beurs met slechts 1 procent dankzij het prima verwachtingenmanagement van het concern.

ABB verslaat analistenverwachtingen

ABB zag in het vierde kwartaal van 2022 de nettowinst dalen vanwege een flinke afname van het aantal orders. Deze daalden met 8 procent tot 7,62 miljard dollar. De daling is het gevolg van het feit dat klanten aan het hamsteren zijn geweest tijdens de coronapandemie en de daaropvolgende periode met distributieproblemen. Dit zorgde voor hoge voorraden bij de klanten van ABB en daarom bestelden ze in het vierde kwartaal wat minder. De nettowinst daalde naar 1,13 miljard dollar, waar in het vierde kwartaal van 2021 nog 2,64 miljard dollar winst werd behaald. In deze winst zat echter wel een boekwinst op een toen verkochte divisie. Analisten hielden hier rekening mee en verwachtten daarom slechts een nettowinst van 718 miljoen dollar. Deze verwachting werd door ABB dus ruim verslagen. Dat geldt ook voor de omzet. Deze kwam afgelopen kwartaal uit op 7,82 miljard dollar (3 procent meer dan het jaar ervoor) terwijl er 7,63 miljard dollar verwacht werd. Op operationeel niveau wist ABB de hogere kosten van inflatie, distributie en salarissen goed door te berekenen. Daardoor steeg de operationele winst met 16 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 naar 1,15 miljard dollar.

Hoewel de hoge inflatie en de normalisatie van het aantal orders onzekerheid brengt, verwacht ABB over heel 2023 geen terugval in de vraag naar hun producten en diensten. De omzet zal naar verwachting met meer dan 5 procent toenemen. Het dividend gaat met 2 cent omhoog naar 0,84 Zwitserse frank. Op de uitgestelde beursgang van de e-mobility unit is er al voor 525 miljoen Zwitserse frank aan pre-orders genoteerd. Het ligt nog steeds in de bedoeling om de beursgang door te zetten zodra het klimaat daarvoor geschikt is. ABB daalde in de ochtendhandel op de berichten.

Recordwinst voor Shell

Shell behaalde vorig jaar een recordwinst van 39,9 miljard dollar, vrijwel een verdubbeling van de winst in 2021, zo maakte de Britse olie- en gasproducent vanochtend bekend. Nog nooit was de winst zo hoog. Ook in het vierde kwartaal ging het goed met Shell. De aangepaste winst van 9,8 miljard dollar in het laatste kwartaal van vorig jaar was hoger dan de analistenconsensus van 8 miljard dollar en flink hoger dan de 6,4 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2021.

De operationele kasstroom kwam met 22,4 miljard dollar veel hoger uit dan de analistenverwachting van 18,2 miljard dollar. De overvloed aan kasmiddelen geeft Shell de ruimte om het dividend verder te verhogen en eigen aandelen in te kopen. Het dividend stijgt van 25 naar 28,75 dollarcent per aandeel. Voor 1 april van dit jaar zal Shell nog eens voor 4 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Beleggers waren tevreden met de kwartaalupdate en zetten het aandeel, na een voorzichtig begin, ruim twee procent hoger in de ochtendhandel.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten