Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 07-07-2020

Hahahahaha!

 

Een bullmarket in China

Dit was de kop boven een verhaal in de Shanghai Securities News afgelopen vrijdag. De Chinese staatspublicatie meldde in het artikel dat er meer en meer tekenen zijn dat er een gezonde bullmarket gaande is in China. Voor beleggers een duidelijk signaal dat de Chinese overheid zich achter de beurs heeft geschaard. Het had de grootste dagwinst op de Chinese beurzen in vijf jaar tot gevolg. De CSI 300-index – bestaande uit de 300 grootste beursgenoteerde bedrijven van de Shanghai Stock Exchange en de Shenzhen Stock Exchange – steeg maandag met 5,7 procent. Vannacht liep de index nog eens 0,5 procent verder op. Daarmee staat de index dit jaar op een winst van 14,68 procent.

Outperformance

Met deze koerswinst verslaat de Chinese aandelenindex de S&P 500-index ruimschoots. De Chinese technologie-index van Shenzhen laat zijn Amerikaanse tegenhanger – de Nasdaq – eveneens achter zich met een winst van 25 procent. De Nasdaq moet het dit jaar met 16 procent doen. ’s Werelds tweede economie lijkt zich daarmee als eerste van de grote economieën op te heffen uit het coronamoeras. De CSI 300 steeg alleen de afgelopen week al met 15 procent. De index is overigens nog niet terug op het oude topniveau uit 2015. Toen reikte de CSI tot 5353 punten, nog 14 procent hoger dan de huidige stand.

Betere inkoopmanagers

De beurskoersen worden mede ondersteund door de stilaan beter wordende macro-economische cijfers. Zo steeg de inkoopmanagersindex voor de dienstverlening – bijgehouden door Caixin/Markit – vorige week naar een stand van 58,4. Dat was een behoorlijk stuk hoger dan het dieptepunt van 26,5 uit februari, toen de coronacrisis China nog volop in zijn greep hield. Een stand van boven de 50 duidt op groei en 58,4 was zelfs de hoogste stand in 10 jaar. Hoewel de economie zich dus lijkt te herstellen blijft er ook ruimte voor terughoudendheid. Zo stijgt de werkloosheid al vijf maanden-op-rij en is het consumptieniveau van de Chinezen nog lang niet terug op het niveau van voor de crisis. Zelfs wanneer de bedrijfswinsten in China in de tweede helft van het jaar met 10 procent zouden stijgen blijven ze nog onder het niveau van vorig jaar.

Liquiditeitsgedreven

De economie herstelt zich dus wel, maar is nog niet terug op het oude niveau. Op korte termijn lijken vooral het zeer ruime monetaire en fiscale beleid van de Chinese autoriteiten een belangrijke motor van deze rally. Zo verruimde de centrale bank dit voorjaar de kredietmogelijkheden fors om een economisch herstel te kunnen ondersteunen. Lokale Chinese banken kregen een vergunning om in aandelen te handelen en de Chinese particuliere belegger weet de weg naar de beurs weer te vinden. Maar ook brokers uit Hongkong maken melding van een toenemende buitenlandse interesse voor belegging in Chinese aandelen.

Forse A/H-premie

De rally lijkt dus niet zozeer door oplopende bedrijfswinsten, maar door een golf van nieuwe liquiditeiten gedreven te worden. Het bedrag aan uitstaande marge verplichtingen – benodigd wanneer beleggers aandelen kopen met geleend geld – is opgelopen tot 164 miljard dollar, het hoogste niveau sinds januari 2016. Opvallend is ook dat A/H-premie, het verschil in prijs tussen dezelfde bedrijven met een notering in Hongkong en op het vaste land, de afgelopen maand fors is gestegen. Dezelfde aandelen zijn op de beurzen op het vaste land gemiddeld 35 procent duurder als in het voor grote internationale beleggers meer toegankelijke Hongkong.

Een nieuwe zeepbel?

Is hier sprake van een nieuwe Chinese zeepbel? Misschien. Chinese aandelen zijn echter een stuk minder duur dan hun Amerikaanse soortgenoten. Voor Chinese aandelen betalen beleggers gemiddeld 15 keer de winst. In de Verenigde Staten dienen beleggers maar liefst 21 keer de winst neer te tellen. Bovendien stelt de huidige rally in Chinese aandelen nog niet veel voor in verhouding met eerdere rallies. In 2015 verdubbelden de koersen in negen maanden tijd. In de bullmarket van 2006-2007 vervijfvoudigde de index zelfs. Maar wanneer staatsmedia het kopen van aandelen gaan aanprijzen moeten beleggers toch op hun hoede zijn. Het is alsof de Federal Reserve in de Verenigde Staten roept dat het tijd wordt aandelen te gaan kopen. Vanochtend bereikte de index een piek van 4796 punten om vervolgens ruim 2 procent in te leveren op het slot. Een eerste waarschuwing?