Auteur: Krist Plaizier Datum: 08-10-2020

Halfgeleiderindustrie in de belangstelling

Gisteren draaiden de Amerikaanse beurzen in de plus toen president Trump ineens toch wel weer wilde meewerken aan een nieuw steunpakket voor de Amerikaanse bevolking. Eerder daalden de markten nog omdat Trump aangegeven had een politiek akkoord over een mogelijk steunpakket pas na de presidentsverkiezingen te willen sluiten. Maar nu de Amerikaanse president draaide naar een meer coöperatieve opstelling, kon de technologiebeurs NASDAQ gisteravond toch 1,9 procent hoger sluiten. Onze belegging in Nvidia sloot 1,7 procent hoger en Amazon zelfs 3,1 procent. Vandaag kunnen de technologieaandelen waarschijnlijk verder omhoog en dan vooral die aandelen die zich bezig houden met chips, de halfgeleiderindustrie. Want er kwam vanochtend zeer positief nieuws naar buiten over de chipmakers TSMC en Samsung.

Verkopen naar recordniveau bij TSMC

Volgens persbureau Bloomberg heeft de Taiwanese chipmaker TSMC, een grote klant van ASML, in het derde kwartaal de verkopen zien stijgen naar een recordniveau. De belangrijke leverancier van chips voor smartphones verkocht voor 10,5 miljard euro aan chips. Dit is 22 procent meer dan in het derde kwartaal van 2019. Voor de gestegen verkopen zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen. Ten eerste komt Apple waarschijnlijk aanstaande dinsdag met een nieuwe smartphone, de iPhone 12, die 5G zal ondersteunen. TSMC maakt de chips voor deze nieuwe technologie in de iPhones. Ten tweede zullen ook de Amerikaanse sancties tegen Huawei TSMC in de kaart hebben gespeeld. TSMC voorzag een grotere vraag van (Amerikaanse) technologiebedrijven die niet langer bij Huawei terecht konden en legde alvast een grotere voorraad aan.

Hogere winstverwachting Samsung

Vanochtend kwam het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung, ook een grote klant van ASML, met een trading update. Vooruitlopend op de definitieve cijfers over het derde kwartaal die eind deze maand komen, kon Samsung alvast melden dat het verwacht in het afgelopen kwartaal een fors hogere operationele winst te hebben geboekt. Vooral de verkopen van smartphones en consumentenelektronica zaten in de lift. Ook dit heeft deels te maken met de Amerikaanse sancties tegen Huawei. Want als je geen telefoon van Huawei meer kunt kopen, dan koop je klaarblijkelijk er één van Samsung. Beide draaien immers op het besturingssysteem Android (van Alphabet) in tegenstelling tot de smartphones van Apple.

Samsung verwacht over het derde kwartaal een operationele winst van 12,2 tot 12,4 biljoen won (9 miljard euro) te hebben behaald. Dit is maar liefst 58 procent meer dan de 7,8 biljoen won die er verdiend werd in het derde kwartaal van 2019 en fors beter dan de analisten verwachtten. Ook de omzet zal waarschijnlijk hoger uitkomen. Samsung voorziet een plus van zo’n 6,5 procent meer omzet (66 biljoen won) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Naast de ban op Huawei zaten ook andere omstandigheden Samsung mee. Zo profiteert het bedrijf van de oplopende spanningen tussen China en India waardoor Indiërs geen Chinese producten meer kopen. Ook had concurrent Intel leveringsproblemen met geheugenchips en weken technologiebedrijven uit naar Samsung voor deze chips. Het Amerikaanse verbod op producten van Huawei zorgde ervoor dat Samsung een grote deal kon sluiten met de Amerikaanse telecomgigant Verizon voor de levering van 5G-materiaal. 

Cijfers Givaudan stellen beleggers teleur

Vanochtend kwam het Zwitserse Givaudan met de omzetcijfers over het derde kwartaal. Hoewel deze helemaal niet slecht waren, reageerden beleggers teleurgesteld en werd het aandeel in de verkoop gedaan.

De gigant in geur- en smaakstoffen zag een stabiele omzetontwikkeling in het derde kwartaal. Er werd voor 1,57 miljard Zwitserse frank verkocht. Als gevolg van de coronapandemie waren geurstoffen voor huishoudelijke artikelen gevraagd en die voor parfums juist minder. Omdat er meer thuis en minder buiten de deur wordt gegeten, steeg de vraag naar smaakstoffen voor voeding uit de supermarkt. Onderliggend nam de omzet over de eerste negen maanden met 3,7 procent toe naar 4,8 miljard Zwitserse frank. Hiervan was 2,2 miljard frank voor rekening van de geurstoffendivisie, een plus van 4,5 procent. De smaakstoffendivisie zag de omzet met 3,1 procent toenemen over de eerste negen maanden tot 2,6 miljard frank.

Givaudan hield vast aan de outlook voor het hele jaar. Het concern verwacht met een omzetgroei van 4 à 5 procent harder te groeien dan de markt.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten