Auteur: Joop van de Groep Datum: 04-03-2019

Handelsdeal ophanden

Vorige week vrijdag meldde onderzoeksbureau ISM dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse economie in februari aanzienlijk minder hard is gegroeid dan een maand eerder. De index daalde van 56,6 naar 54,2. Economen rekenden op een kleinere daling naar een niveau van 55,8.

Na de vrijgave van de zwakke industriële cijfers kwam er druk te staan op de olieprijzen. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie daalde voor het weekend met 2,5%.
Ondanks de lager dan verwachte activiteiten in de industrie sloot Wall Street ruim hoger. De hoop bij beleggers dat er binnenkort een handelsdeal wordt gesloten tussen China en Amerika voerde de boventoon.

Ontmoeting Trump en Xi

In het weekend meldde The Wall Street Journal dat er een handelsdeal ophanden is. Chinese onderhandelaars stellen dat het noodzakelijk is dat de Verenigde Staten de importheffingen op de Chinese goederen zo snel mogelijk moeten opheffen om tot een deal te komen. De Amerikanen eisen op hun beurt dat Peking zich beter moet houden aan bescherming van intellectuele eigendommen en bereid moet zijn om een aanzienlijke hoeveelheid Amerikaanse producten toe te laten om het handelstekort van Amerika met China meer in evenwicht te brengen. Het gaat hierbij om producten uit de landbouwsector, chemie en de auto-industrie.
Ten aanzien van de auto-industrie is het noodzakelijk om binnen afzienbare tijd de beperkingen van eigendom van autofabrikanten op te heffen en de importtarieven op Amerikaanse auto’s te verlagen tot onder het huidige tarief van 15%.

Ondanks dat er nog een aantal hordes genomen moet worden, is het volgens ingewijden mogelijk om nog deze maand tot een definitief akkoord te komen. Als mogelijke datum voor de ontmoeting tussen Xi en Trump wordt 27 maart genoemd. 

In het Verre Oosten sloten de aandelenbeurzen flink hoger. De beurs in Shanghai stond vanochtend tussentijds 2,6% hoger op het bericht van The Wall Street Journal en sloot voor het eerst sinds juni 2018 ruim boven de 3.000 puntengrens. Ook in Tokio sloot de Nikkei index 1% hoger. Met name Japanse bedrijven met exposure naar China, zoals robotmaker Fanuc (+3,5%) waren in trek.

Bedrijfsnieuws

Boskalis is voornemens om de joint venture in Kotug Smit Towage van de hand te doen voor een bedrag van ongeveer 90 miljoen euro. Volgens analisten doet Boskalis er goed aan om niet-kernactiviteiten af te stoten tegen een goede prijs. De verkoop van Kotug voldoet hieraan. Beleggers kunnen dit voornemen wel waarderen en zetten het aandeel bijna 2% hoger.

Amazon is volgens The Wall Street Journal van plan om tientallen retailwinkels te openen in de regio’s rond Washington en Philadelphia. Daarmee wil het zijn positie in de levensmiddelensector versterken. Amazon richt zich de laatste tijd steeds meer op de supermarktbranche en is daarmee een concurrent van Ahold Delhaize. De genoemde regio’s zijn juist voor Ahold Delhaize de meest lucratieve markten. Het aandeel Ahold Delhaize is vandaag hekkensluiter op de AEX met een daling van ruim 2%

Nu het cijferseizoen ten einde loopt, kijken beleggers deze week uit naar het Beige Book op woensdag, een dag later het rentebesluit van de ECB en op vrijdag het Amerikaanse banenrapport.