Auteur: Jan Bouius Datum: 10-07-2019

Handelsoverleg hervat

Na een tijdje stilgelegen te hebben worden de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China dan eindelijk weer hervat. Volgens Larry Kudlow, de economisch topadviseur van het Witte Huis, hebben gisteren de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lightizer constructieve gesprekken gevoerd met de Chinese vicepremier Liu He en minister van Handel Zhong Shan. Deze heren hopen het nu nog telefonische contact binnenkort aan tafel in Beijing te kunnen voortzetten. Kudlow benadrukte nog dat het wel van groot belang is dat China snel, nog tijdens deze handelsgesprekken, de grootschalige importen van Amerikaanse agrarische goederen zal hervatten in ruil voor de wat soepelere houding ten aanzien van Huawei en het (nog) niet belasten van de resterende USD 300 miljard aan Chinese goederen. Nu de handelsimpasse doorbroken is lijken beleggers wat dat betreft in wat rustiger vaarwater te komen. Al is het een utopie om te denken dat er straks een einde komt aan het wereldwijde protectionistische beleid. Die trend is helaas al langer gaande dan het presidentschap van Trump.

Getuigenis Powell

Voor beleggers is het nu vooral luisteren naar de tweedaagse getuigenis van de Fed-voorzitter Powell voor het Amerikaanse Congres. Daarbij zal hij vandaag voor het Huis van Afgevaardigden ingaan op de economische vooruitzichten en hoe de Fed met zijn rentebeleid daarop zal inspelen. Ondanks de zeer goede werkgelegenheidscijfers van afgelopen vrijdag, prijst de markt toch nog steeds een bijna 100% kans in dat de rente met 25 basispunten verlaagd wordt op 31 juli. Mocht Powell geen roet in het eten gooien, dan kunnen we ons eindelijk weer eens ouderwets focussen op de bedrijfscijfers.

ABB slankt verder af

Half april beleefden de aandeelhouders van ABB een fraaie dag toen topman Spiesshofer zijn onmiddellijk vertrek aankondigde. De aandelen sprongen prompt 6 procent hoger. Spiesshofer kon tijdens zijn CEO-schap helaas nooit overtuigen. De winst en marges bleven achter bij de concurrentie en hij botste hard met activistisch aandeelhouder Cevian die sinds 2016 op de verkoop van de weinig rendabele energiedivisie aandrong. In december vorig jaar maakte Spiesshofer een U-turn en kwam hij tot hetzelfde inzicht, maar de verkoop aan het Japanse Hitachi die naar verwachting in 2020 wordt afgerond leverde toen een stuk minder op dan eerder verwacht.

Onder de huidige leiding van interim-ceo Peter Voser lijkt het besluitvormingsproces sneller te verlopen. De vier divisies Industriële Automatisering, Elektrificatie, Motion en Robotica zullen allen nu meer eigen verantwoordelijkheid krijgen. Voser is meer het type van de mouwen opstropen en hij wenst meer ondernemerschap te zien.

En zie daar, prompt kondigde de Elektrificatie divisie van ABB eergisteren aan de zonne-energie omvormer dochter te verkopen aan de Italiaanse concurrent Fimer. Niet dat ABB veel plezier aan deze dochter heeft beleefd. Het is pure kapitaalvernietiging geweest, maar je moet soms ook je verlies kunnen nemen. In 2013 stapte ABB in deze tak van sport door de overname van het Amerikaanse Power-One voor een nettobedrag van USD 762 miljoen. Destijds behaalde het een omzet van USD 1 miljard. Tegenwoordig is de omzet nog maar USD 290 miljoen en is de divisie verlieslatend. Om hiervan af te komen zal ABB aan Fimer de komende jaren ook nog eens USD 320 miljoen moeten nabetalen. In ruil hiervoor neemt deze partij alle verplichtingen over, denk bijvoorbeeld aan productgaranties. Het afstoten zal echter de groepsmarge van de elektrificatiedivisie ten goede komen en het management de handen vrij spelen voor rendabele zaken. Een nieuwe wind lijkt nu al door de onderneming te waaien.