Auteur: Jan Bouius Datum: 02-08-2019

Handelssoap

Na een aanvankelijk positieve opening stuurde president Trump met een paar rake tweets de beurzen in het rood. Per 1 september a.s. voert de Verenigde Staten een 10% invoerheffing in op USD 300 miljard aan Chinese goederen die tot nu toe de dans zijn ontsprongen. Dit betreft vooral consumentengoederen, of onderdelen daarvoor. Dat Trump daarmee straks de Amerikaanse consument zwaar zal benadelen lijkt hem niet te deren. Blijkbaar zijn de boeren belangrijker, want wederom klaagde hij dat China de belofte om grote hoeveelheden Amerikaanse landbouwgoederen te importeren niet na komt. Daarnaast ageerde Trump dat het China niet gelukt is om de verkoop van Fentanyl aan de Verenigde Staten stop te zetten. Dat is een pijnstiller vele malen sterker dan morfine en wordt in de Verenigde Staten vooral als drug gebruikt.

Maar, zo twitterde Trump, de goede constructieve onderhandelingen worden wel gewoon voortgezet en waarschijnlijk gaan beide partijen in september weer om tafel zitten. Ongetwijfeld zal er een goede deal voor beide partijen uit voortvloeien…

Trump voert hiermee niet alleen de druk op China op, maar ook op de Fed. Woensdagavond meldde Fed-voorzitter Powell nog dat we de aangekondigde renteverlaging niet als de eerste in een hele reeks mochten beschouwen. Maar dat is Trump een doorn in het oog. Middels zijn tweets zorgt hij nu voor meer onrust en daardoor neemt de kans op nog een renteverlaging in september toe. Volgens de CME FedWatch Tool ligt die kans nu alweer op 91%.

Ook tussen Japan en Zuid-Korea botert het niet goed en Japan heeft Zuid-Korea van de lijst van betrouwbare handelspartners verwijderd. De twee steggelen al langer over de vraag of Japan al dan niet nog een schadevergoeding moet betalen voor de dwangarbeid tijdens de bezetting van Korea in 1910 - 1945. Volgens Japan is dat al lang bij een eerdere handelsovereenkomst geregeld, maar het Zuid-Koreaanse gerechtshof oordeelt daar anders over.

Het een en ander leidde ertoe dat Wall Street uiteindelijk 1% lager sloot, China en Japan respectievelijk 2% en 2,4% kopje onder gingen en Europa 2% lager uit de startblokken kwam. Handelsoorlogen mogen dan misschien het nieuwe normaal worden, eraan gewend zijn de beleggers nog niet.

ADM valt mee

Een van die Amerikaanse bedrijven die getroffen is door de handelsoorlog is Archer Daniels Midland, een grote handelaar, verwerker en vervoerder van grondstoffen voor de voedingsindustrie. Het rapporteerde gisteren dan ook, mede door uitzonderlijk slechte weersomstandigheden, een flinke daling van omzet en winst. Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar daalde de omzet met 4,5% naar USD 16,3 miljard. De nettowinst kwam uit op USD 235 miljoen, tegenover USD 566 miljoen vorig jaar. De winst per aandeel kwam uit op USD 0,60. Ondanks dat ADM al voor het een en ander gewaarschuwd had, vielen deze cijfers toch wat tegen. Gelukkig valt de outlook mee.

Het bedrijf verwacht nog steeds een sterkere tweede helft van het jaar en een verdere groei van omzet en winst in 2020. Het vertrouwt op een herstel van de export naar China, hetgeen de marges voor graan zal doen herstellen, evenals de prijzen van ethanol. De grote epidemische Afrikaanse varkenskoorts in China zal de vraag naar sojabonen doen stijgen. Niet alleen als alternatief voor varkensvlees in China maar ook als varkensvoer in landen die geen last hebben van de ziekte. Deze landen springen in het gat dat China achterlaat op de wereldmarkt en hebben de varkensproductie opgevoerd. Daarnaast biedt ook de enorme vegaburger trend, aangewakkerd door Beyond Meat, goede groeimogelijkheden.

Om leaner and meaner te worden voert ADM kostenbesparingen door middels herstructureringen, ontslagen in Noord-Amerika, vervroegde pensioenafvloeiingsregelingen en het verlagen van bonussen. Het besparingsprogramma van USD 1,2 miljard ligt op schema, al 275 van de 650 initiatieven zijn voltooid. Het lijkt er dan ook op dat ADM sterker uit deze periode zal komen.