Auteur: Martine Hafkamp Datum: 08-07-2020

Hardball

Langzamerhand komen er weer meer en meer ‘normale’ dingen die de aandacht opeisen. Zo gaan de onderhandelingen over de komende Brexit nog steeds onverminderd door en lijkt een oplossing nog niet echt in zicht. Boris Johnson speelt het spel hard en heeft gisteren bondskanselier Merkel laten weten dat de Britten klaar zijn voor vertrek, met of zonder handelsdeal met Brussel. De onderhandelingen zitten muurvast ondanks het feit dat Groot Brittannië vorige maand heeft aangegeven geen verlenging van de transitieperiode te willen.

Er is nog geen overeenstemming over onder andere visrechten, de eventuele toekomstige invloed van Europese rechtbanken op de Britse wetgeving en de vraag hoe lang London de eigen wetten kan versoepelen terwijl men toch op dezelfde voorwaarden toegang houdt tot de Europese markt. Wel geeft Johnson aan van goede wil te zijn om voor het einde van de transitieperiode, die eind dit jaar afloopt, overeenstemming te bereiken met de Europese Unie. Maar, mocht dat niet het geval zijn dan zal Boris volgens eigen zeggen niet schromen om zonder deal de Europese deur achter zich dicht te trekken. De (economische) consequenties voor de door de coronacrisis zwaar getroffen Britse economie neemt hij dan op de koop toe. We zullen zien of hij z’n spelletje hardball tot het einde toe zal volhouden, te meer omdat in eigen land onder de bevolking het draagvlak voor een Brexit de afgelopen tijd hard is gedaald. 

In dat licht bezien is het het vermelden waard dat de Europese commissie nog somberder is geworden over de Europese economie dan eerder al het geval was. Terwijl men in mei nog uitging van een krimp van 7,7 procent denkt men nu dat de daling op 8,7 procent zal uitkomen. Voor de Nederlandse economie is men, net als het CBS dat meldt dat vooral ondernemers met meer vertrouwen de toekomst tegemoetzien, minder somber. Wel verwacht men dat volgend jaar in Nederland het herstel minder vaart zal krijgen dan in heel Europa het geval zal zijn. De Europese Commissie volgt met het verlagen van de verwachtingen het IMF, dat zich al eerder somber uitliet. Beide partijen zullen hoogstwaarschijnlijk wel bij het rechte eind hebben dat de economie fors instort maar dat die daling alleen van tijdelijke aard is. De markten lopen, hoewel we vandaag een rustdag lijken in te lassen, echter alweer vooruit op wat er na de dip komt. Dat kunnen het IMF en de Europese Commissie moeilijk in hun modellen voorspellen.

Stroomversnelling

In navolging van Duitsland, dat de komende tijd 500 miljoen euro wil uittrekken voor de bouw van elektrische laadstations, kondigt Nederland vandaag aan daar de komende tijd 30 miljoen voor uit te trekken. Er moeten honderdduizenden laadpalen bijkomen omdat elektrisch rijden in een stroomversnelling moet komen. Voor ABB, een aandeel dat wij bij Fintessa voor onze cliënten in portefeuille hebben, kan dit een mooie kans zijn. Dit Zweeds-Zwitsers industriële conglomeraat produceert namelijk met de Terra High Power de snelste oplader wereldwijd. Deze opladers geven elektrisch voortgedreven voertuigen tot wel 200 kilometer bereik in maar acht minuten. Dat maakt deze opladers bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld parkeerplaatsen langs de snelwegen en bij benzinestations. In Nederland zijn de opladers van ABB al lang geen onbekende meer. Zo heeft busvervoerder Qbuzz 100 snelladers van ABB geplaatst voor de stadsbussen in de regio’s Groningen en Drenthe.