Auteur: Joop van de Groep Datum: 24-05-2019

Hartritmestoornissen aandelenindices

Eerder deze maand meldde Philips een samenwerking aan te gaan met branchegenoot Medtronic op het gebied van de behandeling van hartritmestoornissen. De samenwerking is gericht op een veelvoorkomende soort hartritmestoornis waar wereldwijd 33 miljoen mensen aan lijden. Met de apparaten van Philips hoeven artsen minder röntgenfoto’s te maken. Medtronic neemt de apparaten van Philips op in haar productenassortiment voor de verkoop.

Het cijferseizoen is vrijwel ten einde. Gisteren kwam Medtronic als één van de laatste met hun kwartaalcijfers. Dit komt doordat het Amerikaanse medisch technologiebedrijf de financiële cijfers over het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2019 tot 26 april rapporteerde. Medtronic overtrof de verwachtingen van analisten wat betreft de winst per aandeel van 1,54 USD. De consensus lag op 1,46 USD per aandeel. De omzet over het afgelopen kwartaal is vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden op een lichte daling van de omzet gerekend. Het concern profiteerde van een gestegen vraag naar apparatuur voor de behandeling van hernia’s en nierproblemen. Voor het fiscale jaar 2020 verwacht topman Omar Ishrak een winst per aandeel van 5,44-5,50 USD te behalen, iets beter dan de consensus van 5,44 USD. Hierbij moet worden aangetekend dat Medtronic de verwachtingen heeft afgegeven met een 10 dollarcent negatieve impact vanwege wisselkoersschommelingen. Als de huidige kracht van de dollar afneemt dan zou de winst per aandeel aanzienlijk hoger kunnen uitpakken.

Het begint pijn te doen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) publiceerde gisteren op hun website een analyse van de handelsdata naar aanleiding van de opgelaaide handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Uit de analyse bleek dat de ingestelde importtarieven veel consumenten en producenten in de Verenigde Staten en China hebben geraakt. Hoewel de impact op de wereldeconomie nu nog beperkt is, wijst het IMF erop dat de laatste escalatie een extra groeivertraging van 0,3 procent van de wereldeconomie teweeg kan brengen. 

Een concreet voorbeeld hiervan is de bierbranche in Amerika dat klaagt over het beleid van president Donald Trump. Volgens een onderzoek van de brancheorganisatie van bierbrouwers blijkt dat de sector in 2016 nog goed was voor 2,23 miljoen banen. Vorig jaar waren dat er 40.000 minder. Door de verhoogde handelstarieven op aluminium zijn de kosten van bierblikjes flink gestegen. Bierbrouwers hebben de keuze om de gestegen kosten af te wentelen op de consumenten of te snijden in de (personeels) kosten dan wel investeringen uit te stellen. Het verlies van werkgelegenheid is pijnlijk voor Trump omdat hij zich juist sterk maakt voor extra banen in de Verenigde Staten.
Een andere sector die zwaar gebukt gaat onder de handelsoorlog is de landbouw. De Amerikaanse regering trekt nog eens 16 miljard USD extra uit voor de boeren. Deze compensatie is noodzakelijk omdat de export van landbouwproducten naar China sterk is afgenomen.

Uitgestoken hand

Nu de handelsoorlog echt voelbaar begint te worden, lijkt Trump een charmeoffensief te beginnen door het lot van Huawei in de onderhandelingen te betrekken.
China heeft nog geen reactie gegeven op de laatste uitlatingen van Trump. Beleggers in Europa reageren wel positief op de uitgestoken hand van Trump.
De koersbewegingen van de aandelenindices in de maand mei lijken sterk op die van hartritmestoornissen van een hartpatiënt.