Auteur: Krist Plaizier   Datum: 10-11-2022

Heeft u de bodembel horen luiden?

Waarschijnlijk niet, want er bestaat niet zoiets als een bodembel. Het is de meest gestelde beursvraag en niemand weet het antwoord. Toch lijkt het erop dat we het dieptepunt van oktober op de effectenmarkten als (voorlopige?) bodem kunnen beschouwen. Ik zal hieronder een aantal argumenten geven waarom dit waarschijnlijk is. Ik sta hierin niet alleen, in beleggersland klinken steeds vaker geluiden dat er een tijd van herstel aan kan komen. Overigens zou je, kijkend naar de slotkoersen van gisteren, niet zeggen dat de bodem mogelijk dichtbij is. De AEX ging een procent lager de dag uit en de Amerikaanse indices sloten ongeveer twee procent lager. En ook in Azië kleurden de borden voornamelijk rood vanmorgen. Maar deze dalingen hebben een bijzondere oorzaak, te weten de extreme onrust op de cryptomarkten. De dalingen, waarbij techaandelen het weer eens extra zwaar te verduren kregen, traden op na het nieuws dat cryptobeurs Binance afzag van de overname van concurrent FTX. Klanten van FTX zijn mogelijk hun geld kwijt en daarom stonden de cryptomarkten voor de tweede dag op rij zwaar onder druk met verliezen van wel tientallen procenten. Het lijkt erop dat de waardevermindering van tientallen miljarden dollars in crypto’s tot margin calls hebben geleid, waarvan gedwongen aandelenverkopen het gevolg kunnen zijn geweest.

Waarom ik toch gematigd positief ben over de aandelenbeurzen, heeft een aantal redenen. Ten eerste de ‘midterm-verkiezingen’ in de Verenigde Staten van afgelopen dinsdag. Hoewel de definitieve uitslag nog even op zich laat wachten, en een ‘rode tsunami’ van Republikeinse overwinningen uitbleef, lijkt het er toch op dat de Democraten hun meerderheid in het Congres zullen verliezen. Dat zou gunstig zijn voor de financiële markten, omdat dit het lastiger maakt voor de regering van president Biden om wetten door te voeren die een negatieve impact hebben op het bedrijfsleven. Ook de kans op hogere belastingen neemt af, waardoor ook de overheidsbestedingen zouden kunnen afnemen. Hierdoor kan de inflatie sneller beheersbaar worden. En dat zou weer betekenen dat de Federal Reserve de rente minder snel of minder ver hoeft te verhogen. Dit is extra koren op de molen van de analisten die menen dat Powell en de zijnen toch al van plan waren om minder ferme rentestappen te nemen. De centrale banken van Australië en Canada gingen de Fed hierin al voor.

Kijkend naar de historie, blijkt dat na elk van de 19 midterm-verkiezingen sinds 1946 de S&P 500 index steeg in de daaropvolgende maanden. Het wegvallen van de electorale onzekerheid is blijkbaar goed voor het beurssentiment. Een andere statistiek toont aan dat bij de vijf midterm-verkiezingen die plaatsvonden in een ‘berenmarkt’ (een markt die meer dan 20 procent onder de top staat), de maand oktober samenviel met de marktbodem. 

Met de fors gedaalde koersen van de meeste aandelen, tot soms wel een halvering van de koers in de afgelopen 10 maanden, is de waardering van de meeste aandelenindices inmiddels onder het historisch gemiddelde gekomen. Daarbij in ogenschouw nemende dat het aantal winstwaarschuwingen laag was en het grootste deel van de derdekwartaalcijfers beter was dan verwacht, zijn aandelen momenteel goedkoop te noemen. En dat terwijl na ‘Thanksgiving’ (donderdag 24 november) ‘Holiday Season’ begint. Niet alleen de gezelligste tijd van het jaar, maar ook historisch bezien de periode waarin beleggers goedgeluimd vaker aandelen kopen dan verkopen.

Toch blijkt uit diverse peilingen dat beleggers thans alleen maar beren op de weg zien. Oekraïne, Taiwan, de relatie tussen Amerika en China, inflatie, een verwachte recessie; er zijn genoeg redenen om somber te zijn. Dit betekent dat beleggers momenteel onderwogen zijn in aandelen en heel veel vermogen nu cash aanhouden. Maar met de huidige inflatie is het onwaarschijnlijk dit lang zo blijft. De koopkracht van deze cash neemt dan immers snel af. Dit betekent dat zodra beleggers maar ietsjes positiever worden, dit goed is voor de koersen van aandelen.

En mijn laatste argument: Een bevestiging dat de piek van de inflatie achter ons ligt? Als u dit leest, weten we meer. Om half drie zijn immers de laatste inflatiecijfers in de Verenigde Staten bekend gemaakt. Er werd een daling van de inflatie, op jaarbasis gemeten, van 8,2 procent over september naar 7,9 procent over oktober verwacht. Ook van de kerninflatie werd een daling verwacht van 6,6 procent naar 6,5 procent.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten