Auteur: Krist Plaizier    Datum: 16-11-2023

Helpt China ons aan een eindejaarsrally?

Deze week zijn er een aantal argumenten voorhanden om te stellen dat de tegenvallende Chinese economie aan het uitbodemen is. Zo waren er gisteren meevallende cijfers over de Chinese industriële productie en de Chinese detailhandelsverkopen. In het beursbericht van gisteren vertelden we hier al over. Vooral die laatste meevaller is koren op de molen voor de Europese luxegoederenindustrie. Onze verse aankoop LVMH steeg intraday met ruim 2 procent op de Chinese meevaller evenals Richemont. Hermes en Kering (Gucci) deden het iets rustiger aan met een plus van circa 1,5 procent. Ook de Duitse autobouwers, die het vooral moeten hebben van het slijten van hun auto’s aan Chinezen, lieten mooie plussen zien.

Dat de Chinese economie herstellende is, zagen we gisteren ook aan de kwartaalcijfers van Tencent, één van de grootste Chinese bedrijven. Het techbedrijf realiseerde een dubbelcijferige omzetgroei. De winst was nog wel lager dan vorig jaar maar dit kwam vooral doordat er vorig jaar bijzondere boekwinsten waren. De winst uit fintech en zakelijke diensten trok met 43 procent aan, met verkochte advertenties werd 35 procent meer winst gemaakt en gaming en sociale netwerken brachten 12 procent meer op. Het in Amsterdam genoteerde Prosus, dat een groot belang heeft in Tencent, sloot bijna 6 procent hoger op de meevallende cijfers. Dat Chinese consumenten hun geld weer willen laten rollen, bleek ook uit de significante stijging van de verkopen afgelopen 11 november tijdens wat bij de Chinezen bekend staat als ‘Singles Day’, zeg maar de Chinese variant van de Amerikaanse ‘Black Friday’. Chinese postbedrijven kregen 5,3 miljard verzendingen te verwerken, 16 procent meer dan vorig jaar.

PBOC doet wat ze kan

Het is in China vooral de vastgoedsector die in grote problemen zit. Zodra een Chinees denkt dat hij of zij het zich kan veroorloven koopt deze een tweede woning, die hij of zij vervolgens leeg laat staan. De tweede woning dient als pensioenkapitaal. Vanwege de malaise in de Chinese vastgoedsector zijn de meeste woningen in waarde gedaald en is de Chinees vanwege het vermogensverlies minder gaan consumeren. De Chinese overheid heeft al talloze keren geprobeerd de vastgoedsector uit het slob te trekken, helaas zonder veel succes. Gisteren deed de Chinese overheid een volgende poging via de Chinese centrale bank. The People’s Bank of China heeft, na eerder al ettelijke miljarden in het monetaire stelsel te hebben geïnjecteerd, omgerekend zo’n 200 miljard dollar beschikbaar gesteld aan commerciële banken. Hiervan is omgerekend zo’n 137 miljard dollar bedoeld om uit te lenen aan huishoudens voor de aankoop van woningen, vooral in de kleinere steden en dorpen. Het was veel meer dan door economen werd verwacht en de grootste geldinjectie sinds eind 2016.

Biden en Xi

Vannacht vonden er nieuwe gesprekken tussen de Verenigde Staten en China plaats. In San Francisco ontmoetten de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese leider Xi Jinping elkaar. Dat was voor het eerst in een jaar tijd. De ontmoeting vond plaats in de marge van de bijeenkomst van de Apec, het economische samenwerkingsverband van 21 landen gelegen in of aan de Stille Oceaan. Er werd gehoopt op enige ontspanning tussen de Verenigde Staten en China na al het borstgeklop van de afgelopen tijden. Immers, op een verder verslechterende handelsrelatie tussen beide grootmachten zit niemand op te wachten. Vooral de Amerikaanse techsector en bijvoorbeeld ons eigen ASML niet. De verwachtingen waren echter laaggespannen. De topambtenaren, die het gesprek hebben voorbereid, voorzagen vanwege de diepe meningsverschillen tussen de beide leiders geen succes. Maar zij hadden het mis. Na afloop van het 4 uur durende gesprek sprak president Biden van ‘echte vooruitgang’ in de wederzijdse verhouding. Er is goede wil om te ontspannen bij beide partijen. Concrete afspraken die van invloed zijn voor beleggers werden niet gemaakt. Wel spraken de leiders af de militaire communicatie tussen beide grootmachten te herstellen en gezamenlijk de productie van de drug fentanyl te bestrijden.

Al het goede nieuws over de economie van China zou bij ons in het Westen een eindejaarsrally kunnen inluiden. Een breed scala van Westerse bedrijven hebben immers belangen in China. De afgelopen maanden zette dit de koers van hun aandelen onder druk. Mocht de bodem gezien zijn in China, dan zullen deze aandelen weer kunnen herstellen naar niveaus van voor de zomer. Een AEX van 800 punten behoort dan tot de mogelijkheden.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten