Auteur: Nico van der Werf     Datum: 31-10-2022

Het cijferseizoen is volop losgebarsten

In Amerika heeft inmiddels 52 procent van de ondernemingen uit de S&P 500 de cijfers gepubliceerd. Maar liefst 71 procent van deze bedrijven heeft positief verrast met de winst per aandeel. De omzet is bij 68 procent van de ondernemingen hoger uitgekomen dan de verwachting van analisten. De energiesector heeft met afstand de grootste bijdrage geleverd aan deze mooie cijfers. In deze sector heeft 89 procent van de bedrijven beter dan verwacht gepresteerd. De nutssector en de sector materialen hebben duidelijk lager gescoord met de verrassingen. Deze sectoren kwamen op respectievelijk 57 en 55 procent uit. Bovendien is de winst in de energiesector zelfs 12,2 procent hoger uitgekomen dan de verwachting van analisten. De voorlopige nummer 2 is de farmasector met 7 procent boven de consensus.

De S&P 500 index is nu gewaardeerd op 16,3 keer de verwachte winst van de komende 12 maanden. Dit is duidelijk lager dan de gemiddelde koers-winstverhouding van 18,5 over de afgelopen vijf jaar.

Deze week zullen nog eens 167 S&P 500-ondernemingen de winstcijfers publiceren.

Chinese economie krimpt

Vanmorgen heeft de Chinese overheid bekend gemaakt dat zowel de inkoopmanagersindex voor de dienstensector als voor de industrie zijn gedaald tot onder de 50. Een indexstand lager dan 50 wijst op krimp. De index voor de dienstensector is gedaald van 50,6 naar 48,7. De index voor de industrie is gedaald van 50,1 naar 49,2. De Chinese economie heeft in oktober de groei derhalve zien omslaan in krimp.

De verwachting van analisten is hiermee uitgekomen. In het derde kwartaal van 2022 is de Chinese economie gegroeid met 3,9 procent. Diverse analisten vroegen zich op dat moment nadrukkelijk af of deze opleving niet tijdelijk van aard zou zijn. De Chinese economie kampt namelijk met diverse grote problemen. De schuldencrisis in de vastgoedsector is nog niet bedwongen. Daarnaast heeft China last van de zwakke conjunctuur op diverse buitenlandse markten. Dit raakt vanzelfsprekend de export. Het strenge Covidbeleid van China heeft tevens een duidelijke negatieve invloed. Dit laatste blijkt onder andere uit het feit dat zeer recent diverse werknemers van Foxconn de fabriek in het Chinese Zhengzhou verlaten om te ontsnappen aan de strenge coronaregels. Foxconn is een Taiwanese fabrikant die voor Apple de iPhone produceert. In de fabriek te Zhengzhou was vorige week sprake van een kleine coronauitbraak. De strenge coronarestricties die daarop volgden, hebben geleid tot spanningen op de werkvloer en dus tot een uittocht van medewerkers. Tot nu toe blijven de gevolgen voor de productie redelijk beperkt. Het aandeel Apple is overigens afgelopen vrijdag, mede op positief ontvangen winstcijfers, met 7,56 procent gestegen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten