Auteur: Jan Bouius Datum: 12-05-2021

Het ei van Columbus?

Als iets vanochtend de aandacht van de beleggers trok, dan was het wel de financial engineering van het op het Damrak genoteerde Prosus. De onderneming kondigde opeens als konijn uit de hoge hoed een bod aan op 45,4 procent van de aandelen van zijn Zuid-Afrikaanse moedermaatschappij Naspers. Via een ruilbod van 2,27443 nog nieuw uit te geven aandelen Prosus voor 1 aandeel Naspers willen beide partijen het gewicht van Naspers op de Zuid-Afrikaanse beurs in Johannesburg verlichten en tegelijkertijd het gewicht van Prosus in de AEX en Euro Stoxx 50 verzwaren.

Dat eerste is wenselijk omdat het gewicht van Naspers op de Zuid-Afrikaanse beurs inmiddels alweer tot 23,3 procent opgelopen is. Dat druist tegen de mandaten van vele institutionele beleggers in, die daardoor noodgedwongen steeds hun posities moeten afbouwen met als gevolg dat de discount van de aandelen Naspers ten opzichte van de intrinsieke waarde steeds oploopt.

Het tweede is ook wenselijk omdat de economische free float van Prosus hiermee stijgt van 26,8 procent naar bijna 60 procent. Met een free float van meer dan 100 miljard dollar zal het aandeel een beduidend groter gewicht krijgen in de indices waarin het is opgenomen. Dat leidt ertoe dat allerlei passieve investeerders (denk aan ETF’s) straks meer aandelen Prosus moeten kopen en door die hogere vraag naar aandelen maakt Prosus hopelijk een flink deel van zijn discount op de intrinsieke waarde goed.

Je vraagt je bijna af waarom ze dit niet eerder bedacht hebben. Het lijkt het ei van Columbus om zo een gedeelte van de discount weg te werken en daarmee extra waarde te creëren voor beide aandeelhouders. Maar om aan te nemen dat de hele discount van Prosus ten opzichte van het belang in het Chinese Tencent zal worden ingelopen, is een utopie. Het neemt niet weg dat de vandaag aangekondigde ruilactie, die in het derde kwartaal moet plaatsvinden, in ieder geval wordt gewaardeerd. De koersen van zowel dochter als moeder stijgen vanochtend met ongeveer 3 procent. Zodra de deal rond is zal Prosus ook nog eens voor 5 miljard euro eigen aandelen inkopen.


Goede start van Darling Ingredients

Darling Ingredients, een van de wereldleiders in het creëren van duurzame food- feed- en fuel-ingredients uit agrarische reststoffen, publiceerde gisteravond nabeurs eerstekwartaalcijfers. De omzet was redelijk in lijn van de verwachtingen, de winst beduidend hoger.

Ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar zag Darling Ingredients de omzet met 23 procent stijgen tot 1,05 miljard dollar, waar analisten op gemiddeld 1,02 miljard dollar hadden gerekend. De daarop behaalde operationele winst steeg met 34 procent tot 284,8 miljoen dollar, waar 251,3 miljoen dollar werd verwacht. Per aandeel steeg de nettowinst van 51 dollarcent tot 90 dollar, waar de consensus op 64 dollarcent lag.

Darlings ‘eigen’ business was goed voor een winstbijdrage van 176,6 miljoen dollar, het beste resultaat dat tot dusverre ooit gehaald is. Het belang van 50 procent in Diamond Green Diesel, de toekomstige winstmotor van het concern, was goed voor 108,2 miljoen dollar van het operationele resultaat.

Door de goede start van het jaar durft het management ook positief vooruit te blikken en verhoogt de outlook voor het bedrijfsresultaat tot een range van 1,075-1,150 miljard dollar. Dat is ten opzichte van het vorig jaar behaalde resultaat een verbetering van 28-35 procent. Beleggers dubben nabeurs nog even welke kant ze de koers van het aandeel op willen sturen, maar wij blijven onverminderd positief.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten