Auteur: Jan Bouius    Datum: 04-01-2023

Het januari-effect en piek inflatie?

Voor de derde dag op rij trekken de Europese beurzen hoger. Het januari-effect waarbij beleggers nieuw geld in de markt investeren, afkomstig van hun dertiende maand of eindejaar bonus, lijkt zich weer voor te doen. Maar het positieve sentiment wordt ook gevoed door de zachte winter die de Europese gasprijzen fors doet dalen. Hoezo Europese energiecrisis? Op de Nederlandse TTF-beurs, waar twee keer meer gas wordt verhandeld dan op alle andere gashandelsplaatsen in Europa tezamen, is de prijs intussen gedaald naar 70 euro per megawattuur. In augustus werd voor een megawattuur nog meer dan 340 euro betaald. Dat geeft de burger en dus ook de belegger moed, want niet alleen wordt daardoor de kans op een zware recessie kleiner, maar het zal ook zal een gunstig effect hebben op de inflatie. En dat is precies waar we op zitten te wachten.

De Europese rentes daalden gisteren al licht door de meevallende Duitse inflatiecijfers. In december nam de inflatie in ons buurland af naar 8,6 procent tegenover 10 procent een maand eerder. Analisten hadden op een daling tot 9,1 procent gerekend. Maand op maand zakte het prijsniveau zelfs met 0,8 procent, wat iedereen in koor ‘piek inflatie’ deed roepen.

Datzelfde beeld zien we vanochtend terug in het Franse inflatiecijfer. Die zakte naar 5,9 procent op jaarbasis, waar analisten een stijging tot 6,4 procent verwacht hadden. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen zelfs met 0,1 procent. Het is niet voor niets dat de Franse beurs met dit extra steuntje in de rug in Europa het meeste weet te plussen. Helaas is het bovenstaande maar een deel van het verhaal, want voor het rentebeleid kijken de centrale banken ook naar de werkgelegenheid en lonen. In heel Europa is de arbeidsmarkt krap en daarin zien we nog geen verbetering. Sterker nog, het aantal Duitse werklozen is in december met 13.000 gedaald. Heel vorig jaar nam het aantal werklozen met 209.000 mensen af.

Het aantal werkenden nam in 2022 met 589.000 toe en gemiddeld waren er in 2022 in Duitsland ongeveer 45,6 miljoen mensen aan het werk. Dat is het hoogste niveau sinds de Duitse hereniging in 1990. Volgens Destatis, het Duits nationaal instituut voor de statistiek, is het werkloosheidspercentage gemeten als het aantal werklozen ten opzichte van de hele beroepsbevolking gedaald van 3,3 procent eind 2021 naar 2,8 procent nu.

De presentatie van de notulen van de Fed-vergadering van half december zal vanmiddag eveneens met argusogen bekeken worden. De Fed stelde vorige maand de verwachtingen voor de inflatie in 2023 naar boven bij. Hopelijk bieden de notulen meer duidelijkheid over de reden van die bijstelling.

In de persconferentie na de vergadering verwees Powell onder andere naar de aanhoudende kracht op de arbeidsmarkt. Nu zijn hard werkende en goed spenderende consumenten de drijvende kurk van de economie en we zien liever een arbeidsmarktkrapte dan grootschalige werkloosheid, maar in het huidige economische klimaat zitten niet op te sterke arbeidsmarktcijfers te wachten. Die houden namelijk de druk op de centrale banken (te) hoog.

Misschien dat dat mede de reden was dat Wall Street gisteren licht negatief het jaar opende en ook de koersdalingen van Tesla (-12,2 procent) en Apple (-3,7 procent) het sentiment geen goed deden. Beide aandelen hebben samen met Amazon al meer dan 1 biljoen dollar aan beurswaarde verloren ten opzichte van hun piek.

Positiever was het sentiment voor Chinese aandelen waar de autoriteiten de teugels iets laten vieren. Zo steeg Alibaba met 7,5 procent nadat bekend werd dat de Chinese toezichthouder voor banken en verzekeraars een kapitaalherstructurering van 1,5 miljard dollar bij fintech dochter Ant Group goedkeurde. Na de deal behoudt Ant nog 50 procent van de aandelen, terwijl een Chinees staatsbedrijf nu 10 procent bezit.

Recent zagen we al dat de Chinese autoriteiten goedkeuring gaven voor de release van een groot aantal nieuwe games, goed voor Tencent en dus Prosus. En ook de vastgoedsector die als een zwaard van Damocles boven de beurzen hangt, zal waarschijnlijk nieuwe steun krijgen. De Hang Seng index steeg met meer dan 3 procent op al dit goede nieuws.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten