Auteur: Krist Plaizier     Datum: 27-10-2022

Het kan niet op bij Shell

Shell had vanmorgen prettige mededelingen voor de aandeelhouders bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Het dividend over het vierde kwartaal zal namelijk met 15 procent worden verhoogd naar 28,75 dollarcent en er start opnieuw een inkoopprogramma van eigen aandelen, ditmaal ter grootte van 4 miljard dollar. Deze inkoop moet in het lopende kwartaal worden afgerond.

Na de waarschuwing van Shell afgelopen 6 oktober waren de cijfers geen grote verrassing meer. Toch kwamen ze iets hoger uit dan toen werd geschetst en dat is prettig voor CEO Van Beurden voor wie het zijn laatste cijferpresentatie was. Hij wordt op 1 januari afgelost door Wael Sawan, de huidige eindbaas van de divisies Integrated Gas en Renewables & Energy Solutions. Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar verdubbelde de aangepaste winst ruimschoots naar 9,45 miljard dollar. Dit was wel minder dan in het tweede kwartaal, toen de winst 11,47 miljard dollar bedroeg. Maar dit is logisch gezien het feit dat sindsdien de olieprijs met ruim 21 procent is gedaald. Ook liepen de raffinagemarges flink terug van 28 dollar per vat in het tweede kwartaal naar 15 dollar per vat in het afgelopen kwartaal. Toch zag de divisie Marketing (voorheen Downstream) de aangepaste winst met 4 procent stijgen ten opzichte van het tweede kwartaal naar 820 miljoen dollar. Ten opzichte van vorig jaar daalde de winst echter met ruim 25 procent.

De winst bij de divisie Integrated Gas viel beleggers tegen. Hoewel de winst afgelopen kwartaal een half miljard dollar hoger uitkwam dan vorig jaar op 2,3 miljard dollar, werd er 3 miljard dollar verwacht. De uitkomst was ook 38 procent minder dan in het tweede kwartaal. Het verschil wordt verklaard door de warme zomer en de hoge marktvolatiliteit vanwege de oorlog in Oekraïne. Door de enorme hectiek op de LNG-markten gedurende het kwartaal, werd er 1 miljard dollar verlies geleden op de handel in derivaten. De divisie Upstream deed het daarentegen veel beter dan verwacht met 5,9 miljard dollar winst (+240 procent ten opzichte van vorig jaar) in vergelijking met de consensus van 4,2 miljard dollar. De duurzame tak van Shell, Renewables & Energy Solutions, maakte winst het afgelopen kwartaal waar er vorig jaar nog een verlies werd gerapporteerd. De winst bedroeg 383 miljoen dollar en ook dit was veel beter dan verwacht.

De bomschade aan Nord Stream 2, waar Shell een belang van 10 procent in heeft, had geen gevolgen voor de resultaten over het derde kwartaal. Shell had immers het belang al in het eerste kwartaal volledig afgeschreven.

Beleggers waren tevreden met de berichten en stuurden de aandelen Shell zo’n 3 procent hoger.

Schneider Electric verslaat de analistenconsensus

De trading update van vanmorgen van het Franse elektronicaconcern versloeg de verwachtingen. Schneider kwam alleen met de omzetcijfers, de winstcijfers volgen pas bij de presentatie van de jaarcijfers. Wel bevestigde Schneider de eerder afgegeven outlook. Dit betekent dat de omzet dit jaar naar verwachting met 9 à 11 procent zal groeien en het aangepaste organische Ebita-resultaat met 11 à 15 procent. De operationele winstmarge zal met 30 tot 60 basispunten toenemen tot 17,7 à 18,0 procent. 

De omzet in het derde kwartaal steeg organisch met 12 procent naar 8,78 miljard euro. Analisten mikten op 8,47 miljard euro. De omzet had nog hoger kunnen uitkomen, ware het niet dat Schneider Rusland verlaten heeft. De Russische divisie werd verkocht aan het lokale management. Ook is Schneider bezig om kleinere activiteiten af te stoten. Dit zal circa 2 miljard euro aan omzet kosten. Bij het sluiten van het derde kwartaal was er al voor ongeveer 1,5 miljard euro aan omzet verkocht. Het Franse bedrijf zei verder dat de distributieketen weer normaliseerde, bottlenecks werden weggenomen maar de druk op het verkrijgen van elektronische componenten bleef voortbestaan. Ook liet Schneider weten dat het inkoopprogramma van eigen aandelen weer opgestart zal gaan worden. Dit was tijdelijk stopgezet vanwege de overname van het Britse Aveva. Van het totale programma van 1,5 à 2 miljard euro is thans 797 miljoen euro al ingekocht.

Al eerder deze week maakte Schneider bekend dat het samen met Legrand en Rexel een boete heeft gekregen voor ongeoorloofde handelspraktijken in Frankrijk in 2018. Het bedrijf heeft hier 100 miljoen euro voor opzij gezet maar is het niet eens met de beschuldigingen. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten