Auteur: Joop van de Groep    Datum: 17-11-2023

Het kan verkeren

De Amerikaanse centrale bank (Fed) begon in maart 2022 met het verhogen van de rente. In juli van dit jaar werd de laatste renteverhoging doorgevoerd. Gedurende deze periode is de rente met maar liefst 5 procent verhoogd. Sindsdien is er sprake van een rentepauze omdat de monetaire beleidsbepalers willen afwachten wat de impact is geweest van het krappe monetaire beleid op de economische ontwikkelingen.

Economische data

Uit de meest recente macro-economische data valt op te maken dat de economie aan het afkoelen is. Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de kerninflatie in de Verenigde Staten op maandbasis is gestegen met 0,2 procent. Dit betreft de kleinste stijging sinds september 2021. Als deze uitkomst wordt geëxtrapoleerd naar een jaar, namelijk 2,4 procent, dan komt het aardig in de buurt van de doelstelling van de Fed. Deze is voor de middellange termijn gemiddeld 2 procent per jaar.  

Het vertrouwen van de Amerikaanse kleine ondernemers ligt al 22 maanden op rij onder het vijftigjarige gemiddelde. De negatieve stemming onder de ondernemers is onder andere het gevolg van de hoge energie- en transportkosten. Bovendien is door de gestegen rente het aanhouden van voorraden duurder geworden. 

In november daalde het vertrouwen van de Amerikaanse huizenbouwers verder van 40 naar 34. Ter verduidelijking; bij een stand van 50 of meer worden de omstandigheden als positief beoordeeld. De negatieve stemming heeft hoofdzakelijk te maken met de hoge hypotheekrente. De dertigjarige hypotheekrente staat op het hoogste niveau sinds het jaar 2000.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg vorige week met 13.000 naar 231.000. Dit is het hoogste aantal in drie maanden tijd. Al met al geen sterke economische cijfers.

Olieprijs

De Amerikaanse importprijzen zijn in oktober harder gedaald dan verwacht. Dit is het gevolg van de fors lagere prijzen voor energie. De brandstofprijzen daalden bijvoorbeeld op maandbasis met 6,3 procent. De olieprijs (WTI) daalde gisteren met bijna 5 procent. Een dag eerder meldde het Energy Information Administration (EIA) dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week zijn gestegen met 3,6 miljoen vaten. Een andere belangrijke oorzaak voor de sterkst olieprijsdaling op één dag, sinds 4 oktober jongstleden, is de zwakke vraag uit China. Volgens de Chinese autoriteiten is in de maand oktober de raffinage-output met 2,8 procent gedaald naar 15,1 miljoen vaten per dag. Over anderhalve week komt op 26 november de OPEC+ bijeen om het productiebeleid van het oliekartel te evalueren. 

Detailhandelsverkopen

Voor het eerst sinds de afgelopen zeven maanden zijn de Amerikaanse detailhandelsverkopen op maandbasis gedaald. Consumenten gaven minder uit aan brandstoffen, elektronica, huishoudelijke apparaten en interieur. Aan de andere kant werd er juist meer uitgegeven aan sportartikelen, gezondheidsproducten en persoonlijke verzorging. 

Retailgigant Walmart zag zijn omzet in aanloop naar Black Friday met 5 procent stijgen. De grootste supermarkt van Amerika waarschuwde voor prijsdalingen in de voedingsindustrie. De prijzen van voeding zijn sinds de pandemie met gemiddeld 25 procent gestegen. Maar Walmart verwacht dat de prijzen van groente en consumptiegoederen de komende weken en maanden zullen gaan dalen. Het aandeel van de retailer sloot gisteren 8 procent lager op de voorzichtige omzetoutlook.

Rendement

Het rendement op het tienjarig Amerikaans staatspapier is in twee weken tijd gedaald van ongeveer 5 naar 4,39 procent vanochtend.

Ruim een week geleden waarschuwde Fed-voorzitter Powell nog dat het te vroeg is om victorie te kraaien in de strijd tegen inflatie. Een week later speculeren beleggers op de eerste rentedaling in het voorjaar van 2024. “Het kan verkeren!” 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten