Auteur: Jan Bouius Datum: 18-09-2019

Het kwartje van Powell

Doet ie ’t of doet ie ’t niet? Dat is de grote vraag vandaag. Afgaande op het grote aantal marktcommentaren kan het niet anders of Powell verlaagt vanavond de rente preventief met 25 basispunten. Preventief, omdat er eigenlijk (nog) geen noodzaak toe is. Maar goed, de wereldwijde groei vertraagt, de inkoopmanagers indices van de industrie duiden op een productierecessie, de inflatie blijft zo plat als een pannenkoek en de meest recente banencijfers stelden teleur. Er valt dus iets voor te zeggen. Daarnaast gaf Powell twee weken geleden in Zürich al een hint. Hij stelde daar dat de eerder verlaagde rente de economie heeft ondersteund. Dat smaakt natuurlijk naar meer.

Echter als we kijken naar de CME FedWatch tool, dan is het nog geen uitgemaakte zaak. Er wordt een kans van 43,5 procent toegekend dat de rente niet wordt verlaagd. Dat was een maand geleden nog ondenkbaar. Toen ging zelfs nog 22,3 procent van de markt uit van een verlaging van de rente met maar liefst 50 basispunten. Vanavond zullen we weten waar we aan toe zijn. De huidige getemperde verwachting kan voor een leuke koersstijging zorgen bij een daadwerkelijke verlaging, of een gematigde daling bij een status quo. Veel zal ook afhangen van de toelichting van Powell.

Bij gebrek aan bedrijfsnieuws verloopt de handel vandaag vrij rustig. Positief nieuws komt vanuit Saoedi-Arabië waar de heropstart van olieproductie waarschijnlijk voorspoediger gaat verlopen dan eerder gevreesd. De olieprijs staat dan nog wel ruim 8 procent hoger dan voor de aanval aangezien beleggers er ongetwijfeld rekening mee zullen houden dat het geen eenmalige actie hoeft te blijven. Extra risicopremie zal worden ingeprijsd. Al met al valt het mee, wat een goed teken is, want een te hoge oliefactuur zal de koopkracht van de consument beknotten en daar zit niemand op te wachten.

Ander positief nieuws kwam van de kant van Trump. Volgens de Amerikaanse president zijn de Chinezen weer gestart met het kopen van Amerikaanse landbouwproducten. Een mooi teken van goodwill in aanloop naar de handelsbesprekingen die volgende maand moeten plaatsvinden. Een handelsdeal nog voor de presidentsverkiezingen van 2020 zou volgens Trump zelfs nog tot de mogelijkheden behoren.

Waarschuwing FedEx

Als gevolg van de wereldwijde groeivertraging, mede veroorzaakt door de aanhoudende handelsspanningen, zag het Amerikaanse vervoersbedrijf FedEx zich gisteren genoodzaakt een winstwaarschuwing te geven. Het bedrijf verwacht nu een winst per aandeel te behalen van 12 dollar tegenover een marktverwachting van 15 dollar. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het aandeel nabeurs met meer dan 10 procent onderuitging. Wat eveneens zal meespelen is dat Amazon zijn eigen vervoersdienst opzet. Niet alleen verliest FedEx daarmee een klant, maar belangrijker, het krijgt er een grote concurrent bij.

BAM!

Dicht bij huis is BAM de gebeten hond. Dit keer niet eens door eigen slecht nieuws. De analist van de ABN AMRO ziet het blijkbaar niet meer zitten en verlaagt het koopadvies naar houden. Het koersdoel wordt daarbij met maar liefst 43 procent neerwaarts bijgesteld van 5 euro naar 2,85 euro. Dat biedt weliswaar wat opwaarts potentieel, maar veel beleggers begrijpen de hint en nemen alsnog afscheid met een 4 procent lagere koers tot gevolg.