Auteur: Jan Bouius Datum: 03-03-2021

Het lievelingetje van de beurs

Een van de lievelingetjes op de beurs genaamd Darling Ingredients publiceerde gisteravond nabeurs de vierde kwartaalcijfers. Vooruitlopend op die publicatie steeg het aandeel al met meer dan 5 procent tot 67,51 dollar, waarmee het vanaf het begin van dit beursjaar 17 procent in de plus staat. En dat nadat het aandeel vorig jaar al in koers verdubbelde. Het bedrijf heeft door de wereldwijde focus op duurzaamheid de wind goed in de zeilen en zal daar naar verwachting onder Joe Biden ook goed van kunnen blijven profiteren.

Darling Ingredients is een van de wereldleiders in het creëren van duurzame food- feed- en fuel-ingredients uit agrarische reststoffen. De eindproducten worden gebruikt als natuurlijke ingrediënten binnen de farmaceutische, voedingsmiddelen- en diervoederindustrie. Het bedrijf verzamelt en recyclet dus bijproducten van de slachterijen en gebruikte (frituur)vetten in de horeca en maakt hier nieuwe grondstoffen van voor onder andere gummibeertjes, beendermeel, vlees, kaarsen, collageen, proteïnen en kunstmest. Belangrijke klanten zijn de zeep-, rubber- en kaarsenproducenten, de olie-industrie, diervoedingsbedrijven en de chemische en farmaceutische industrie.

De belangrijkste winstmotor voor de toekomst is het belang van 50 procent in Diamond Green Diesel (DGD). Dit is een joint venture met Valero Energy Corp, één van de grootste raffinagebedrijven van de Verenigde Staten. Valero levert de raffinage-expertise en Darling de grondstoffen ter raffinage (dierlijke vetten, maïsolie, frituurvet). Deze joint venture is veel lucratiever dan de eigen biodiesel fabrieken van Darling Ingredients zelf. Vandaar dat het bij de cijferpresentatie heeft aangekondigd deze twee voor onbepaalde tijd te sluiten.

Het grote verschil zit hem in het product dat gemaakt wordt. Diamond Green Diesel richt zich op het produceren van hernieuwbare diesel terwijl Darling zelf biodiesel maakte. Daar zit nogal verschil in. De eerste kun je direct tanken en is veel schoner, terwijl je biodiesel slechts beperkt mag bijmengen. Het gebruik ervan vergt veelal ook een aanpassing van je dieselmotor. Logischerwijs ligt die markt veel slechter en dan is de conclusie snel getrokken. Daarnaast is er een bijkomstig voordeel van het sluiten van de eigen fabrieken. Darling heeft hierdoor extra ingrediënten beschikbaar voor de Diamond Green Diesel joint venture.

Kijken we naar de winstcijfers die Darling in het laatste kwartaal 2020 heeft behaald, dan zijn die op het eerste gezicht niet zo indrukwekkend. Maar dat komt doordat in het vierde kwartaal van 2019 alle Biodiesel Taks Credits (BTC) van 2018 én 2019 in de winstcijfers zijn opgenomen. Daarnaast is er in het vierde kwartaal 2020 een impairment opgenomen voor het sluiten van de twee biodieselfabrieken.

Filteren we dat soort zaken eruit, dan krijg je een heel ander beeld. De aangepaste winst per aandeel kwam over het vierde kwartaal 2020 uit op 45 dollarcent, een stijging van 50 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Belangrijker nog, ze waren beter dan verwacht, want het analistengilde had op een winst van ‘slechts’ 41 dollarcent per aandeel gerekend. Ook de omzet steeg harder dan verwacht. Ten opzichte van 2019 steeg deze met 18,68 procent naar 1,02 miljard dollar waar de consensus op 905 miljoen dollar lag. Al met al fraaie cijfers die nabeurs beloond werden met een licht stijgende aandelenkoers.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten