Auteur: Krist Plaizier Datum: 24-12-2020

Het oppoetsen van de rapportage

Het einde van het jaar nadert en dan wordt menige portefeuille nog even aangepast bij de grote jongens. De winnaars van het jaar moeten erin en de verliezers worden verkocht. Assetmanagers bij de grote beleggingsinstituten worden immers beoordeeld op het door hun gevoerde beleid. Maakten ze de juiste keuzes dit jaar? Dan is het prettig om in je rapportage te laten zien dat jij de winnaars in portefeuille hebt en de verliezers niet. Dit fenomeen wordt ‘window dressing’ genoemd. Iedereen weet dat het bestaat, maar het kan natuurlijk niet bewezen worden. Waarom beleggers handelen maken ze immers niet bekend. Deze verlakkerij, want dat is het, speelt bij zelfstandig vermogensbeheerders gelukkig niet. Hier worden cliënten veel regelmatiger op de hoogte gehouden over de gang van zaken en bovendien is de gemiddelde cliënt bovenmatig geïnteresseerd in de gang van zaken en volgt hij/zij de ontwikkeling van de portefeuille op de voet. Kortom, zij laten zich niet foppen en dat is maar goed ook.

Boskalis

Het gevolg van window dressing is dat aandelen die het goed hebben gedaan dit jaar, nog een extra (koers)zetje krijgen. Beleggers die deze aandelen nog niet in portefeuille hebben, maar wel zouden moeten hebben, kopen ze immers nog even snel en creëren daarmee vraag. Het omgekeerde geldt voor de verliezers van dit jaar. Dit verklaart mijns inziens mede waarom het aandeel Boskalis de langzaam stijgende koerstrend vanaf medio mei dit jaar op 4 december afgebroken heeft. Natuurlijk was er op 15 december nog het bericht van die mega-order uit Manilla waarbij de koers met maar liefst 25 procent steeg in 1 dag. Maar de grote vraag die dit bericht teweegbracht, werd ook aangegrepen door beleggers die op het vinkentouw zaten om het aandeel overboord te kieperen. Dit verklaart de mega-omzet van die dag van 1,14 miljoen stukken waar er normaal gemiddeld zo’n 217.000 aandelen per dag verhandeld worden. Na deze bijzondere dag werd overigens de verkooptrend gewoon weer opgepakt, al zullen tussen de verkopers nu ook winstnemingen zitten van handelaren die op 15 december ingestapt waren voor een kort ritje. Overigens zijn vandaag, op deze korte handelsdag, de kopers in de meerderheid hetgeen voor een plus in het aandeel zorgt.

Tesla

Aandelen die de laatste dagen gekocht worden omdat ze tot de winnaars van dit jaar behoren zijn bijvoorbeeld Adyen (+168 procent dit jaar), ASML (+49 procent), ASMI (+77 procent) en Besi (+44 procent). In de Verenigde Staten komt het aandeel Tesla natuurlijk al snel naar boven, maar dit wordt de laatste dagen juist massaal verkocht (hoewel het gisteravond met een kleine plus sloot). Dit komt omdat het afgelopen maandag dan eindelijk in de S&P 500-index opgenomen is. Hiermee waren de indexbeleggers uitgekocht en wordt er winst genomen door de beleggers die meeliften op dit gegeven.

Met een verzevenvoudigde koers dit jaar is Tesla natuurlijk de topper bij uitstek. Ook bij Nederlandse beleggers staat het dit jaar in de top 10 van de meest verhandelde aandelen. Had u vorig jaar 10.000 dollar in Tesla-aandelen belegd, dan had u dit gisteren te gelde kunnen maken voor zo’n 67.000 dollar.

Ook andere aandelen waar, zoals bij Tesla, een duurzaamheidssausje overheen zit zijn winnaars dit jaar en worden nu nog even gekocht door beleggers die deze boot gemist hadden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan laadpalenleverancier Alfen. Dit aandeel steeg dit jaar 370 procent in koers waarvan deze week 11 procent zonder dat er volgens mij nieuws was. Of het moet het na-ijleffect op het nieuws van vorige week zijn dat Alfen een energie-opslagsysteem mag leveren aan Vattenfall’s energiepark Haringvliet Zuid. Een ander voorbeeld is de exploitant van laadpalenstations Fastned dat dit jaar met 249 procent steeg. Hier was overigens wel nieuws; het opende deze week zijn eerste laadstation in Zwitserland. Maar dat verklaart mijns inziens onvoldoende de koersstijging van 27 procent van deze week. Ook hier wordt gepoetst.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten