Auteur: Jan Bouius Datum: 02-10-2019

Het recessiespook doemt op

Een erg zwak cijfer betreffende de Amerikaanse inkoopmanagersindex van de industrie deed gisteren het tot dusver positieve sentiment omslaan. De Dow Jones en de Nasdaq daalden er respectievelijk 1,28% en 1,13% op. Onderzoeksbureau ISM meldde een daling van de index van 49,1 in augustus naar 47,8 in september. Het laagste niveau in 10 jaar tijd hetgeen de vrees doet aanwakkeren dat de al meer dan 10 jaar durende groei in Amerika op zijn laatste benen loopt.

Het cijfer pakte ook een stuk slechter uit dan waarop analisten hadden gerekend. Volgens een onderzoek van MarketWatch hadden economen zelfs op een lichte stijging gerekend naar 50,2. De tegenvaller wordt vooral toegeschreven aan de alsmaar aanhoudende handelsoorlog die het vertrouwen ondermijnt. Natuurlijk denkt president Trump, een meester in het omdenken, daar geheel anders over. Uit het ISM-cijfer blijkt namelijk ook dat met name de deelcomponent rondom de exportorders erg zwak was. Dit is volgens Trump geheel te wijten aan de Fed die, door de rente niet voldoende te verlagen, de dollar veel te sterk heeft laten worden. Hetgeen de exportpositie benadeelt.

Hoe het ook zij, de druk op Powell om de rente weer verder te verlagen neemt alleen maar toe. Zo bezien kan tegenvallend nieuws weer eens goed nieuws kunnen zijn voor de beleggers. De kans dat de rente in de Verenigde Staten aan het einde van deze maand nogmaals verlaagd wordt, is intussen alweer gestegen naar 63,6%.

Overigens is niet iedereen zo zwartgallig. Volgens onderzoeksbureau Markit is de bedrijvigheid van de Amerikaanse industrie juist gestegen van 50,3 naar 51,1. Opmerkelijk genoeg was Markit eerder deze week ook al een stuk positiever over de Chinese industrie. De tijd zal het leren wie het gelijk aan zijn zijde krijgt.

Om het recessiespook weer onder het bed vandaan te jagen zullen beleggers zich morgen focussen op de inkoopmanagersindices van de dienstensector, dat economisch gezien meer impact heeft, en op de Amerikaanse banencijfers die vrijdag worden gepubliceerd.

Ook in de chipsector zijn ze niet zo negatief. De Semiconductor Industry Association liet weten dat de wereldwijde verkopen van chips in augustus voor de tweede maand op rij gestegen zijn. Op jaarbasis was dat dan wel een daling van bijna 16%, maar op maandbasis trokken de verkopen weer 2,5% aan. De grootste stijging werd daarbij in Noord- en Zuid-Amerika gemeten. Hier stegen de verkopen 4,1%. Een fraaie trendommekeer die op betere tijden in aantocht duiden. Gemiddeld genomen staan de semiconductor bedrijven dit jaar dan ook al dik 30% in de plus.

De semiconductor bedrijven werden daarnaast gisteren geholpen door de positieve uitspraken van Tim Cook. Volgens de topman van Apple zijn de verkopen van de nieuwe iPhone 11 uitstekend uit de startblokken gekomen en zou hij daarmee niet gelukkiger kunnen zijn. Dat belooft veel goeds voor de cijferpresentatie op 30 oktober. De aandelen van Apple wisten hierop gisteren licht hoger te sluiten. Nog maar een paar procent en Apple zet weer een nieuw record neer.

Ander goed nieuws kwam er van Boeing. Na inmiddels alweer een halfjaar lang de 737 Max toestellen aan de grond te hebben gehouden, verwacht de onderneming deze veelgeplaagde toestellen binnenkort (dit kwartaal nog) weer in de lucht te krijgen.