Auteur: Krist Plaizier      Datum: 16-06-2022

Historische stap van Fed

Gisteravond voerde het FOMC, het beleidscomité van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (‘Fed’), de meeste drastische renteverhoging in 28 jaar door. De ‘federal funds rate’ werd met maar liefst 75 basispunten (0,75 procent) verhoogd. Hiermee komt dit belangrijkste Amerikaanse rentetarief uit op 1,50 tot 1,75 procent. Het besluit werd met tien stemmen voor en één stem tegen aangenomen. De agressieve maatregel is nodig, volgens Fed-voorzitter Jerome Powell, om de hoge inflatie in de Verenigde Staten te verlagen. Dergelijke forse stappen zullen echter geen gewoonte worden bij het FOMC beloofde Powell, maar ook voor het rentebesluit in juli zal er een verhoging van 75 basispunten uit de bus kunnen komen. Het uiteindelijke besluit hierover zal afhangen van de economische data van dat moment. De uitspraak van Powell dat dit soort forse rentestappen geen gewoonte zullen worden, stelde de markt gerust en vanaf dat moment vlogen de indices omhoog. De verwachtingen voor de vergadering in juliwerden direct ingeprijsd. Gistermiddag ging nog vrijwel 100 procent van de Fed-watchers uit van een stap van 75 basispunten in juli. Kort na de toelichting van Powell daalde deze verwachting, maar inmiddels verwacht alweer zo’n 80 procent een stap van 75 basispunten in juli.

Als centrale bank moet je zeer behoedzaam opereren en doe je het eigenlijk nooit goed voor de financiële markten. Zo zei Powell eerder dit jaar nog dat een renteverhoging van 75 basispunten niet op tafel lag. Maar het tegenvallende inflatiecijfer van afgelopen vrijdag over de maand mei, noopte de Fed om toch harder op de rem te trappen dan eerder werd aangenomen. Daarom moest de markt voorbereid worden op de forse rentestap van gisteravond. Dit gebeurde middels het lekken van het voorgenomen besluit naar de Wall Street Journal afgelopen maandag. We schreven hier gisteren al over op deze plaats. Het gevolg was dat de groter dan verwachte rentestap (75 basispunten in plaats van 50 basispunten) ingeprijsd moest worden op de financiële markten met de forse dalingen van afgelopen maandag tot gevolg. Afgaande op de koersreactie van gisteravond, de Amerikaanse beurzen gingen flink hoger de markt uit, leek het inmasseren van de genomen rentestap gelukt. Nu is het afwachten hoe het besluit valt na de eerste opluchting van gisteravond. De tekenen zijn niet florissant. De Aziatische markten sloten verdeeld (al kwam dit ook door tegenvallende uitspraken van de Chinese centrale bank) en Europa staat momenteel fors lager. De futures, die de opening van de Amerikaanse markten van vanmiddag voorspellen, staan op het moment van schrijven eveneens flink in het rood.

De verwachting van de Fed-leden is dat de federal funds rate eind dit jaar op ongeveer 3,4 procent zal staan. Om dit niveau te bereiken, zijn er dus nog enkele rentestappen te gaan. Overigens was deze verwachting in maart nog slechts 1,9 procent. Eind dit jaar zal de inflatie zijn afgenomen tot een toch nog fors niveau van 5,2 procent, zo verwacht de Fed. In 2023 zal de inflatie verder afnemen naar 2,6 procent. Hoewel de ramingen flink zijn verlaagd, verwacht de Fed nog geen recessie in de Verenigde Staten. Men verwacht voor zowel dit jaar als voor 2023 een economische groei van 1,7 procent. Komt dit uit, dan is het de Fed gelukt om de economie zachtjes te laten landen.

Historische stap voor Rio Tinto

Ook de Australisch-Britse mijnbouwer Rio Tinto zette onlangs een historische stap. De mijnbouwer leverde eergisteren de eerste ijzererts af uit de Gudai-Darri mijn in Australië. Het is meer dan 10 jaar geleden dat Rio Tinto een nieuwe ijzerertsmijn in exploitatie nam. Het is de verwachting dat de mijn in 2023 in volle productie zal komen en 40 jaar zal kunnen blijven produceren. Teneinde de mijn operationeel te maken is er met 3000 man voor 14 miljoen manuren aan gewerkt. Nu de mijn operationeel is, biedt deze werk aan slechts 600 mensen. De mijn is namelijk hypermodern. De afvoer van het erts gebeurt met autonoom rijdende trucks en treinen en ook het boren naar het erts gebeurt zonder mensenhanden. Ongeveer een derde van de elektriciteit die benodigd is voor de jaarlijks verwachte 43 miljoen ton aan ijzererts zal opgewekt worden door 34 megawatt aan zonnepanelen. Samen met de batterij-opslag van de zonne-energie zal dit voor een CO2-reductie zorgen van zo’n 90.000 ton. Dit is vergelijkbaar met de CO2-productie van 28.000 auto’s. De mijn wordt geëxploiteerd in samenwerking met de lokale Banjima stam. Rio Tinto heeft eerder forse misstappen begaan met een andere mijn door heiligdommen van Aboriginals op te blazen. Dit kostte toen de CEO van Rio Tinto zijn baan. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten