Auteur: Jan-willem Nijkamp  Datum: 22-08-2023

Hoe stevig zit koning Nvidia op zijn troon?

Hoog gespannen verwachtingen

Alle beursgenoteerde bedrijven hebben inmiddels hun resultaten over het afgelopen kwartaal gepubliceerd. Nog één groot beursgenoteerd bedrijf komt deze week met zijn cijfers. Niet de minste. Woensdag nabeurs zal ’s werelds grootste producent van halfgeleiders zijn boeken openen voor beleggers. Het betreft de beste performer van dit jaar uit de S & P 500-index. Al dagenlang neemt het tromgeroffel in aanloop naar de publicatie toe. De verwachtingen zijn immers hoog gespannen. Het moge duidelijk zijn, het betreft Nvidia.

Godin van de afgunst

De chipproducent bestaat pas 30 jaar. De naam Nvidia is een woordgrap. De letters nv staan voor next version en die zijn aan het latijnse woord invidia geplakt. Invidia betekent afgunst. Invidia was de godin van de naijver. Oprichter en CEO is de in Taiwan geboren Jensen Huang. De spectaculaire groei van het bedrijf hebben van de man in leren jack een soort rockster gemaakt. De voorname rol die Nvidia lijkt te zijn toebedeeld in de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie hebben hem de bijnaam de AI-paus gegeven. 

Fenomenaal rendement

Er is een enorme aandacht voor de naderende kwartaalresultaten. Het aandeel Nvidia realiseerde dit jaar een rendement van ruim 221 procent. Daarmee rendeert Nvidia nog aanmerkelijk beter dan de andere leden van de Magnificent Seven. Een belegger die het aandeel tien jaar geleden kocht en zo gelukkig was het niet te verkopen zou het niet onaardige rendement van 13.280 procent hebben gerealiseerd, gemiddeld 62 procent per jaar. Een investering van 1000 dollar zou zijn aangegroeid tot ruim 124.000 dollar.

Zonder risico geen rendement

Dan had hij echter wel de nodige “verstandige” adviezen in de wind moeten slaan. Het aandeel was voortdurend stevig aan de prijs en er waren altijd wel redenen het te verkopen. Zo verloor het aandeel vorig jaar in de berenmarkt niet minder dan de helft van zijn waarde. Zonder risico geen rendement. Nvidia blijkt echter in zijn nog jonge bestaan steeds weer in staat de toch al niet geringe verwachtingen  te overtreffen. 

Een ongekende boost

Zo was de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal voldoende voor een ongekende boost. De omzet daalde weliswaar, maar de vooruitzichten werden fors naar boven bijgesteld. De verwachte omzet voor het volgende kwartaal werd met 50 procent verhoogd. Reden: de spectaculaire groei van de vraag naar datacenter-chips.  De koers explodeerde van 305 naar 401 dollar. Een van de grootste toenames in marktkapitalisatie in een dag ooit, bijna 200 miljard dollar.

Leverancier van de AI-infrastructuur

Nvidia produceert de datacenter-chips waar vanuit de cloudbedrijven nu zoveel vraag naar is. Voorname klanten zijn bijvoorbeeld Microsoft, Alphabet en Amazon. De keiharde concurrentieslag van deze bedrijven om leidend te kunnen worden in AI komt Nvidia ten goede. Hoe de AI-revolutie zich zal ontwikkelen is ongewis. Nvidia kan als leverancier van de infrastructuur echter een behoorlijk goede sier maken.

Koers fors vooruitgelopen

Na de vorige rapportage is het niet vreemd dat de verwachtingen in de markt nu zo hoog zijn gespannen. Zo is de koers van het aandeel vooruitlopend op de cijfers de afgelopen dagen met ruim 60 dollar opgelopen. Banken en brokers doen weinig moeite dit verwachtingspatroon te temperen. Nvidia komt in de loop van volgend jaar met een nieuwe generatie chips, de Grace Hopper Superchip. Een chip die vooral zal worden gebruikt voor generatieve AI-modellen met veel geheugen, zoals ChatGPT. De verwachte recordomzet zal van de datacentertak het belangrijkste onderdeel van Nvidia maken. Naar verwachting kan Nvidia 80 procent van de datacentermarkt gaan veroveren met de opkomst van AI.

Euforie kent geen grenzen

De cijfers van Nvidia zullen woensdag goed zijn. Maar in hoeverre kunnen ze voldoen aan de verwachtingen? Blijkens het koersverloop is er al een enorm verwachtingspatroon in de koers geslopen. De euforie rond het aandeel lijkt geen grenzen te kennen. Wanneer iedereen beter dan verwachte resultaten verwacht, kunnen deze dan nog meevallen? Het gevaar dreigt dat Nvidia met mooie cijfers komt en vervolgens nabeurs toch een veer zal moeten laten. Met een PE van bijna 60 is er weinig ruimte voor teleurstelling. Doorgewinterde lange termijnbeleggers in Nvidia weten echter dat het de moeite kan lonen ook dergelijk koersdips uit te zitten.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten