Auteur: Joop van de Groep Datum: 18-12-2020

Hoogste slotstanden ooit

Eerder deze week liet de centrale bank van Amerika (Fed) het huidige monetaire beleid ongemoeid. Deze beslissing kwam niet als een verrassing omdat het al bekend was dat de korte rente tot en met 2023 dicht bij nul zal blijven. De Fed loste de eerdere belofte in dat er meer duidelijkheid verschaft zou worden over het toekomstige monetaire beleid. Voor het eerst zette de centrale bank een stip op de horizon ten aanzien van de duur van het opkoopprogramma: pas als er sprake is van een substantiële verbetering van de inflatie en de werkgelegenheid wordt het opkoopprogramma aangepast. 

In de toelichting op het monetaire beleid gaf Fed-voorzitter Jerome Powell aan momenteel geen noodzaak te zien om aanpassingen door te voeren. Sectoren die gevoelig zijn voor de rentestand zoals de automobielbranche en de huizenmarkt presteren goed. Verder kan de Fed weinig betekenen voor branches die getroffen worden door de lockdownmaatregelen. Het is aan de overheid om het MKB en de particulieren te compenseren voor de gederfde inkomsten.

Door de coronacrisis hebben de afgelopen maanden miljoenen Amerikanen een beroep gedaan op het sociale vangnet. Vorige week werden 885.000 aanvragen gedaan voor een werkloosheidsuitkering. 
De onverwachte verdere stijging van de steunaanvragen zijn het gevolg van grote reorganisaties van bedrijven die getroffen worden door de nieuwe lockdownmaatregelen. De druk op de Republikeinen wordt steeds groter om met de Democraten tot overeenstemming te komen over een steunpakket. Geruchten dat de Senaat op het punt staat een akkoord te tekenen ter waarde van 900 miljard dollar, zetten alle drie de aandelenindices op Wall Street op de hoogste slotstand ooit.

Bank of Japan

Niet alleen de Fed maar ook de centrale bank van Japan deed van zich spreken. De Bank of Japan (BoJ) hield het monetaire beleid ongewijzigd. Wel verlengde het het speciale steunprogramma voor de door de pandemie getroffen bedrijven met zes maanden.
Opmerkelijk is dat de meest agressieve centrale bank ter wereld, de BoJ bezit inmiddels de helft van de totale Japanse overheidsschuld, op zoek gaat naar nieuwe methoden om de inflatiedoelstelling van 2 procent te bereiken. De resultaten van het onderzoek zullen naar verwachting volgend jaar maart bekend worden gemaakt. 

Duits ondernemersvertrouwen

De Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in december iets sterker gestegen dan verwacht. De samengestelde index voor de industrie en de handel steeg van 90,7 in november naar 92,1 in december. Economen hadden vooraf gerekend op een stand van 90,5 omdat de graadmeter de afgelopen twee maanden ook al gedaald was. Toen waren de toenemende coronamaatregelen een belangrijke oorzaak. Inmiddels is Duitsland in een nieuwe lockdown maar volgens het onderzoeksinstituut Ifo wordt slechts een beperkt gedeelte van de economie hard getroffen. Over het algemeen blijkt de economie veerkrachtiger dan gedacht. Met name de stemming in de industrie ging sterk vooruit.

Brexit

Om beleggers rustig te laten genieten van de feestdagen moet er nog één hobbel genomen worden: het bereiken van een Brexitdeal voor het einde van het jaar. Volgens de onderhandelaars blijven de Britten en de Europese Unie het oneens over de visserij. De gesprekken gaan vandaag verder maar als de Europese Unie geen aanzienlijke concessies doet dan lopen de onderhandelingen volgens de Britse premier Boris Johnson stuk. De Europese Unie laat zich echter niet onder druk zetten en heeft het standpunt “beter geen deal dan een slechte deal” ingenomen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten