Auteur: Jan Bouius Datum: 31-07-2019

Hoogvlieger Vinci

De aandelen van het Franse bouwconcern Vinci stijgen vanochtend 3,5% naar aanleiding van uitstekende eerste halfjaarcijfers. De geconsolideerde omzet over de eerste 6 maanden kwam ten opzichte van een jaar geleden 10% hoger uit op EUR 21,7 miljard. De bijbehorende operationele winst steeg met 9,1% naar EUR 2,3 miljard, 2% beter dan de consensus. De winst per aandeel steeg met 4,7% naar EUR 2,43. Het interim-dividend wordt verhoogd met 5,3% naar EUR 0,79.

De goede cijfers waren vooral te danken aan de Concessions-divisie, dat autowegen en vliegvelden exploiteert. De omzet van Vinci Autoroutes steeg met 2,6% naar EUR 2,6 miljard. De omzet van de vliegvelden steeg met maar liefst 44% naar EUR 1,1 miljard. Autonoom bedroeg de omzetstijging 8,1%. De rest van de hogere omzet is afkomstig van Londen Gatwick Airport dat vanaf mei in de cijfers zit. Al met al steeg de omzet van de Concessions-divisie met 12%. De operationele winstmarge bedroeg 48,1%, hetgeen een verbetering van 0,2 procentpunt is. De operationele winst van de Concessions-divisie steeg met 12,3% naar EUR 1,84 miljard. Hiervan kwam EUR 1,41 miljard uit het Autoroutes-onderdeel en EUR 432 miljoen uit Airports.

Bij de Contracting-divisie (bouwen) presteerden de segmenten Vinci Energies en Eurovia goed, maar stelde Vinci Construction, dat zich onder andere bezighoudt met de constructie van gebouwen, civiele en waterbouwkundige werken, teleur. De totale omzet van de Contracting-divisie steeg met 9,9% naar EUR 17,7 miljard, echter de operationele winst daalde per saldo met 0,9% naar EUR 432 miljoen door enkele tegenvallers bij Construction.

Ten opzichte van vorig jaar steeg het orderboek met 11% naar EUR 36,2 miljard, een nieuw hoogtepunt. De vrije cash flow verbeterde met EUR 500 miljoen.

Het bestuur houdt vast aan de outlook voor 2019, dat is ‘een verdere stijging van de omzet en winst’. Dit is eerlijk gezegd redelijk tam, maar zal ook mede ingegeven zijn door de gele hesjes acties, die een grote impact kunnen hebben op Vinci Autoroutes.

Schone cijfers Ecolab

Ecolab, de wereldmarktleider op het gebied van water, hygiëne en energieoplossingen en -diensten, publiceerde gisteren solide kwartaalcijfers. Zonder speciale items steeg de nettowinst met 12% naar USD 415,5 miljoen, oftewel USD 1,42 per aandeel. De omzet steeg daarbij met 2% naar USD 3,76 miljard, tegen vaste wisselkoersen een stijging van 5%.

Middels hogere verkoopvolumes, prijsverhogingen en kostenbesparingen wist Ecolab ruimschoots de hogere grondstofprijzen en ongunstige wisselkoersen te compenseren. Overall steeg de operationele marge tegen vaste wisselkoersen met 120 basispunten, vooral gedragen door de sterke prestatie van de grootste divisie ‘Global Industrial’. Deze divisie is verantwoordelijk voor de waterzuivering van procesindustrieën zoals wasserijen, brouwerijen (onder andere AB Inbev), voedselindustrie (bijvoorbeeld Nestlé, Coca-Cola, PepsiCo), papier- en chemische industrie. De omzet steeg hier met 6% maar de operationele winst met maar liefst 29%.

Aan special items rapporteerde Ecolab een kostenpost van USD 58 miljoen. Dit had vooral te maken met het nog doorlopende efficiency initiatief en de afsplitsing van de Upstream Energy divisie. Volgens CEO Douglas Baker ligt dit laatste op schema. In de zomer van 2020 moet de verzelfstandiging van dit onderdeel afgerond zijn. Hij houdt daarnaast vast aan zijn outlook voor het gehele jaar: een aangepaste winst per aandeel in de range USD 5,80 – USD 6,00, hetgeen in lijn met de verwachtingen van de analisten ligt. Beleggers waardeerden de cijfers met een koersstijging van 2,5% waarmee het aandeel year-to-date alweer 40% hoger staat.