Auteur: Jan Bouius Datum: 28-07-2020

Hulp is onderweg

Ondanks dat het coronavirus weer aan kracht lijkt te winnen en de krantenkoppen dagelijks blijft domineren, wisten de Amerikaanse beurzen gisteren toch weer te stijgen. De Dow, S&P 500 en Nasdaq schreven respectievelijk 0,43, 0,74 en 1,67 procent bij.

Hulp is dan ook onderweg voor de Amerikaanse economie die nog met één been volop in de pandemie staat en met één been in het economisch herstel. Onder de ‘Health Economic Assistance, Liability Protection & Schools Act’ willen de Republikeinen de economie met nogmaals 1 biljoen dollar ondersteunen. Het een en ander zal nog wel met de Democraten moeten worden afgestemd, maar aangezien die het plan als ‘te weinig en te laat’ betitelen, zullen ze het niet lang tegen willen houden. Zelf hebben de Democraten een plan van maar liefst 3,5 biljoen dollar gelanceerd. Dat belooft nog wat als ze de verkiezingen weten te winnen…

Tencent zoekt versterking

Het Chinese Tencent, dat verreweg het grootste bezit is van het op de Nederlandse effectenbeurs genoteerde Prosus, maakte gisteren bekend de Chinese zoekmachine Sogou van de Nasdaq te willen halen tegen 9 dollar per aandeel, een premie van 57 procent ten opzichte van de beurskoers van afgelopen vrijdag. Sogou is geen onbekende voor Tencent. In 2013 verkocht Tencent zijn zoekmachine Soso aan Sogou en het heeft daardoor nog steeds een belang van 39,2 procent in deze laatste. Voor de resterende aandelen zal het iets meer dan 2 miljard dollar op tafel moeten leggen.

Sinds 2013 heeft Sogou echter niet stil gezeten. Mede met de opbrengst van de IPO in 2017 heeft Sogou zijn AI-technologie sterk weten te verbeteren. Technologie waarmee Tencent graag zijn eigen diensten wil verbeteren nu de druk van concurrerende bedrijven als TikTok eigenaar ByteDance toeneemt.

Een premie van 57 procent lijkt fors, maar het koersverloop van Sogou op de Nasdaq is niet bepaald succesvol geweest. In 2017 ging het tegen een koers van 13 dollar per aandeel naar de beurs en nu verdwijnt het waarschijnlijk weer tegen 9 dollar van de beurs. Mogelijk dat Tencent in de toekomst Sogou in Hongkong of Shanghai wil laten noteren, dat blijkt de laatste tijd voor Chinese aandelen een stuk lucratiever te zijn.

Nieuwe goudvondst voor Rio Tinto

In aanloop naar de halfjaarcijfers, die Rio Tinto woensdag nabeurs zal publiceren, kondigde het gisteren een nieuwe goudvondst aan. Ongeveer 2 kilometer ten oosten van Rio Tinto’s Winu-project in West-Australië, heeft men in Ngapakarra goudrijke afzettingen gevonden. Daarmee slaat het twee lucratieve vliegen in één klap. Beide grondstoffen zijn via één nieuwe grote open-pit mijn te delven. Rio Tinto hoopt hiertoe de eerste voorbereidingen in het tweede kwartaal 2021 te kunnen beginnen, waarmee de eerste productie al in 2023 kan plaatsvinden. Het een en ander natuurlijk onder voorbehoud van de nodige vergunningen en toestemming van de oorspronkelijke bewoners. Voor Rio Tinto, dat qua inkomsten heel afhankelijk is van ijzererts, zou het een welkome diversificatie betekenen. Voor de aandeelhouders is het eveneens interessant nieuws nu de goudprijs tot nieuwe recordhoogtes is gestegen.