Auteur: Joop van de Groep Datum: 06-03-2020

Ideaal koopmoment

De beweeglijkheid op de aandelenbeurzen wereldwijd is de afgelopen twee weken fors toegenomen. Als we kijken naar de afgelopen negen handelssessies op de S&P 500 dan zijn er zes dagen geweest waarbij de uitslagen meer dan 3 procent zijn geweest. Het mag duidelijk zijn dat door de opeenvolging van grote pieken en dalen beleggers niet goed kunnen inschatten wat de omvang van de economische schade gaat worden voor de bedrijven door de uitbraak en de verspreiding van het coronavirus.

VIX-index

De mate van beweeglijkheid op de beurs wordt uitgedrukt in de volatiliteitsindex (VIX-index). Over het algemeen daalt de VIX-index als de aandelenbeurzen stijgen of zijwaarts bewegen en stijgt de VIX-index als de aandelenbeurzen dalen. De VIX-index wordt om deze reden ook wel beschouwd als een barometer voor beleggersangst. Als de uitslagen op de aandelenbeurzen “normaal” zijn dan beweegt de VIX-index tussen de 15 à 20.

Rond het middaguur schoot de VIX-index door de 43 punten in Amsterdam. Dit is de afgelopen 12 jaar slechts twee keer eerder voorgekomen namelijk in de zomer van 2011 toen de beleggers vreesden voor het uiteenvallen van de eurozone als gevolg van de Griekse schuldencrisis en in oktober 2008 toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel en daarmee de kredietcrisis inluidde.

Virus gevoelig

Niet iedere sector is even gevoelig voor de gevolgen van het coronavirus. Sectoren die direct last hebben van de maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen zijn de reis-, evenementen- en uitzendsector. In Californië overleed deze week de eerste coronapatiënt. Het sterfgeval wordt in verband gebracht met de besmetting op een van de Carnival cruiseschepen. Het aandeel sloot gisteren ruim 14 procent lager. Ook de luchtvaartmaatschappijen hebben het zwaar te verduren. De internationale brancheorganisatie IATA waarschuwde voor miljardenschade voor de vluchtvaartsector. Vliegtuigbouwer Airbus heeft in de maand februari geen enkele order binnen gekregen. De Britse uitzender Page Group kwam met een omzet- en winstwaarschuwing omdat het bedrijf in China geen mensen naar hun werk kon sturen.

Immuun

Aan de andere kant zijn er sectoren die weinig of geen last hebben van de gevolgen van het coronavirus. Supermarktketen Kroger kwam gisteren met beter dan verwachte kwartaalcijfers en hield vast aan de eerder uitgebrachte outlook voor dit jaar. Het aandeel sloot ruim 8 procent hoger. 

De telecomsector en cloudbedrijven profiteren juist van de situatie dat veel medewerkers thuis werken waardoor de vraag naar mobiele data stijgt.
Door het afblazen van vergaderingen en conferenties neemt de behoefte aan videoconferentie sterk toe.

Instappen

Nu de westerse economieën worstelen met het indammen van de verdere verspreiding van het coronavirus lijkt het erop dat het normale leven in China weer begonnen is. De Amerikaanse koffieketen Starbucks sloot begin februari 80 procent van de 4300 Starbucks-winkels. Inmiddels is het overgrote gedeelte weer open. Starbucks meldde dat door de gedwongen winkelsluitingen de winst per aandeel in het eerste kwartaal 18 dollarcent per aandeel lager uitkomt. Starbucks verzekerde de aandeelhouders dat de winstdaling van tijdelijke aard is. 

De futures op Wall Street wijzen op een 3 procent lager opening. Dit zou kunnen betekenen dat als de beurs niet herstelt dat van de 10 laatste handelsdagen (2 weken) van de S&P 500 er 7 dagen zijn waarbij de uitslagen groter zijn geweest dan 3 procent. Als wij onze blik wat breder trekken en naar de VIX-index kijken, dan kunnen wij de volgende conclusie trekken. De periodes na een piek in de VIX-index van boven de 43 zijn de beste periodes om in aandelen te beleggen; met andere woorden een ideaal koopmoment.