Auteur: Joop van de Groep Datum: 06-12-2019

If you can’t beat them join them

Voorafgaande aan de NAVO-top in Londen, vanwege de viering van het zeventigjarig bestaan van het bondgenootschap deze week, waren de messen behoorlijk geslepen. De Turkse president Erdogan dreigde maandag nog het plan om Polen en de Baltische staten tegen Rusland te beschermen met een veto te verwerpen indien de NAVO-landen de Koerdische Militie YPG niet zouden bestempelen als een terreurorganisatie. Dat dit punt uitermate gevoelig ligt binnen de NAVO is niet verwonderlijk omdat de YPG juist als een waardevolle bondgenoot wordt gezien in de strijd tegen IS in Syrië. 

De Franse president Emmanuel Macron gaf aan nog steeds achter zijn controversiële interview in november te staan waarin hij Rusland niet als een vijand van Europa ziet maar als een bondgenoot in de strijd tegen islamitisch terrorisme. De Verenigde Staten en China zijn verwikkeld in een handelsoorlog met als inzet werelddominantie op het gebied van technologische ontwikkelingen zoals onder andere kunstmatige intelligentie. Daarom is het van belang dat Europa zichzelf moet kunnen verdedigen aldus Macron. 

Slotverklaring

Om de plooien glad te strijken is er achter de schermen behoorlijk gepraat en geduwd met als uitkomst dat de landen het alsnog eens konden worden over een korte slotverklaring. Verdere Europese defensiesamenwerking wordt één van de speerpunten binnen de NAVO waarin ook nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de dreiging vanuit Moskou. 

Opmerkelijk in de slotverklaring is dat China als een gemeenschappelijk veiligheidsrisico wordt bestempeld omdat Peking investeert in moderne wapens zoals raketten die zowel Europa als de Verenigde Staten kunnen treffen.
De NAVO-landen erkennen het belang van veilige systemen bij de aanleg van 5G. De Verenigde Staten hebben om die reden het Chinese Huawei uitgesloten van aanbestedingen voor de aanleg van 5G. De Europese landen moeten binnenkort een beslissing nemen. De Britse premier Boris Johnson gaf aan het Verenigd Koninkrijk zoveel mogelijk open te houden voor buitenlandse investeringen, maar dat het toelaten van Huawei het einde kan betekenen van de intensieve samenwerking tussen de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten. Dat is wel het laatste wat Johnson wil. 

Deze slotverklaring zou Nokia in de kaart kunnen spelen omdat het Finse technologiebedrijf bij de publicatie van de laatste kwartaalcijfers aangaf diepte-investeringen te verrichten om aan de verscherpte veiligheidseisen van de 5G netwerken te kunnen voldoen. Dit was overigens wel de voornaamste reden voor het afgeven van een winstwaarschuwing en het voorlopig afzien van dividendbetalingen.

Chinese samenwerking

De grootste stijger op het Damrak is vandaag Boskalis. De baggeraar kondigde aan een opdracht ter waarde van 325 miljoen euro te hebben ontvangen. Boskalis gaat in de baai van Manilla drie kunstmatige eilanden aanleggen. Voor het vijfjarige project worden meerdere sleephopperzuigers ingezet. De duur van de baggerwerkzaamheden is naar verwachting drie jaar. Volgens CEO Peter Berdowski van Boskalis is met deze opdracht de bezetting van de grote baggerschepen de komende jaren verzekerd. 

Opmerkelijk is dat Boskalis voor het Filipijnse project samenwerkt met de grootste baggeraar ter wereld namelijk het Chinese CHEC. “If you can’t beat them join them”.