Auteur: Joop van de Groep Datum: 14-08-2020

Impasse

Gisteren op Wall Street hadden de beleggers moeite om richting te kiezen. Aan de ene kant positief nieuws over de arbeidsmarkt. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is voor het eerst sinds het uitbreken van het coronavirus medio maart onder de 1 miljoen uitgekomen, namelijk 963.000. Bovendien kwamen de verlengde steunaanvragen uit op het laagste niveau sinds begin april.

Met de benoeming van Kamala Harris als running mate van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden afgelopen woensdag is de strijd om het Witte Huis losgebarsten. De democratische voorzitter van het Huis van afgevaardigden liet dezelfde dag weten dat de Democraten en Republikeinen nog mijlenver verwijderd zijn van een akkoord over het steunpakket. Volgens ingewijden zou deze impasse kunnen voortduren tot 8 september. 

Des te langer het duurt voordat er een nieuwe ronde stimuleringsmaatregelen worden ingezet, des te meer zal het economische herstel vertraging oplopen en de arbeidsmarkt stoom verliezen.
Beleggers vrezen aan de andere kant dat door deze patstelling Amerikanen die door het coronavirus zijn getroffen in augustus geen fiscale steun krijgen. Dit betekent dat de consumentenbestedingen onder druk komen te staan.
Vanmiddag om 16:00 uur onze tijd wordt in de Verenigde Staten het consumentenvertrouwen bekend gemaakt. De verwachting is dat het vertrouwen gelijk blijft. De impasse over de extra stimuleringsmaatregelen zijn zeer waarschijnlijk niet in de enquête meegenomen.

Ontsnappingsclausule

Wat ook nog steeds boven de markt hangt is de spanning tussen de Verenigde Staten en China. Morgen komen de twee kemphanen virtueel bijeen om de naleving van de eerste fasedeal te bespreken. Onderdeel van de overeenkomst is dat China de komende twee jaar voor een bedrag van 200 miljard dollar extra Amerikaanse producten moet kopen. Vanwege de uitbraak van de coronacrisis gaat dit voorlopig niet lukken. China zal een beroep doen op de ontsnappingsclausule omdat er sprake is van een uitzonderlijke situatie. 
De verwachtingen over deze ontmoeting zijn laaggespannen. Met de presidentsverkiezingen in aantocht heeft Trump wel wat anders aan zijn hoofd dan ruzie te maken met China. Op haar beurt wacht China de uitslag van de verkiezingen af en aan de hand van de uitslag gaat China de onderhandelingsstrategie bepalen.
Op Wall Street sloten de Dow Jones en de S&P 500 respectievelijk 0,3 en 0,2 procent in de min. De Nasdaq wist, mede door de 1,8 procent koersstijging van het aandeel Apple , de dans te ontspringen met een plus van 0,3 procent.

Apple

De beurswaarde van de iPhonemaker Apple is tussentijds gestegen tot 1980 miljard dollar, ruim twee keer de totale marktwaarde van de 25 AEX-bedrijven. Apple is onlangs qua beurswaarde het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco voorbij gestreefd. Het olieconcern ging in december jongstleden naar de beurs in Riyad en kort na de introductie steeg de beurswaarde boven de 2 biljoen dollar. Door de sterke daling van de olieprijs als gevolg van de coronacrisis is ook de beurskoers van Saudi Aramco met circa 12 procent gedaald ten opzichte van de hoogste koers. 

Of Apple de komende dagen na Saudi Aramco het tweede bedrijf wordt dat ooit meer dan 2 biljoen dollar waard is geweest, valt nog te bezien.

Zolang de Democraten en de Republikeinen de (politieke) impasse over de nieuwe ronde stimuleringsmaatregelen in stand houden, zal het beurssentiment hierdoor negatief beïnvloed worden.