Auteur: Krist Plaizier Datum: 09-05-2019

In de ban van de deal

De Verenigde Staten en China hebben nog maar enkele uren om een akkoord te bereiken over hun handelsconflict. Gisteren zijn de Chinezen gearriveerd in Washington en vandaag en morgen wordt er verder onderhandeld over de handelsverdragen. De spanning staat er goed op; vooral Trump zet de Chinezen flink onder druk met zijn tweets. Afgelopen vrijdag ‘broke the Chinese the deal’, aldus de Amerikaanse president. De Chinezen kwamen toen met de eis om veranderingen aan te brengen in vrijwel alle al eerder overeengekomen onderdelen van het inmiddels al 150 pagina’s tellende concept handelsverdrag. Hiermee vernietigden zij in één keer de in de afgelopen maanden moeizaam tot stand gekomen resultaten tussen de twee grootste economieën ter wereld.

Zie hier de clash tussen twee culturen. Een dergelijke actie is voor Chinezen heel normaal; ze deden dit al eerder bij de totstandkoming van het handelsverdrag tussen de Europese Unie en China. Maar de Amerikaanse cowboys snappen dit niet, kunnen hier niet mee omgaan en gaan in de tegenaanval. ‘China got greedy’ en zij ‘straften’ de Chinezen door morgen de importtarieven met 10% te verhogen naar 25% op zo’n 200 miljard dollar aan Chinese producten bij het uitblijven van een deal. Gisteren werd deze maatregel geformaliseerd. De Chinese overheid reageerde genuanceerder. Zij stelt dat escalatie in niemands belang is, zij graag tot een deal wil komen en daarom de laatste ontwikkelingen diep betreurt. Maar als de Verenigde Staten de tarieven verhogen, dan zullen zij gedwongen zijn hun tegenmaatregelen te treffen.

Het escalerende conflict houdt de financiële markten al de hele week in de ban. Dit is vooral te zien aan de volatiliteitsindex (VIX). Deze is inmiddels vrijwel verdubbeld, maar stond dan ook op een historisch laag niveau. Belangenbehartigers in de Verenigde Staten hebben de Amerikaanse regering gewaarschuwd dat de invoerheffingen vooral Amerikaanse retailers, boeren en consumenten zullen treffen.

Het grootste mediaconcern ter wereld verslaat de analistenverwachtingen
Gisteravond, na het sluiten van de Amerikaanse beurzen, kwam The Walt Disney Company met de cijfers over het eerste kwartaal. Dit is voor Disney overigens het tweede kwartaal vanwege een gebroken boekjaar. Het concern, dat door de giga-overname van veel onderdelen van 21st Century Fox voor ruim 71 miljard dollar in een ‘overgangsjaar’ zit, versloeg de analistenverwachtingen met prima cijfers. De winst per aandeel (non-gaap) kwam uit op 1,61 dollar, 3 dollarcent beter dan voorspeld maar wel 13% minder dan vorig jaar. Dit is exclusief de overname van Fox (11 dagen in de verslagperiode) en het verkregen meerderheidsbelang in streamingdienst Hulu. Wanneer deze meegeteld worden steeg de nettowinst van $ 2,94 naar $ 5,43 miljard ($ 3,53 per aandeel, een plus van 81%).

Ook de omzet kwam hoger uit dan waar analisten op hadden ingetekend. De verkopen in het kwartaal bereikten een historische $ 14,92 miljard. Dit is 2,5% meer dan vorig jaar en $ 390 miljoen beter dan verwacht. De goede resultaten zijn vooral te danken aan de verkoop van merchandise (15% meer omzet) en de hogere entreeprijzen van de pretparken (5% meer omzet). De studio’s deden het minder dan vorig jaar met 15% minder omzet. Dit kwam door de goed verkochte films ‘Black Panther’ en ‘The Last Jedi’ van Star Wars in het eerste kwartaal van 2018. De mindere gang van zaken bij de studio’s wordt overigens in het lopende kwartaal weer helemaal goed gemaakt met de na Avatar (ook van Disney) meest succesvolle film allertijden ‘The Avangers: Endgame’. Boekjaar 2018/2019 belooft een ‘magisch jaar’ te worden aldus CEO Bob Iger.