Auteur: Jan Bouius    Datum: 21-09-2022

In de ban van de Fed

Beleggers kunnen er niet omheen; de richting van de beursindices wordt de laatste maanden voornamelijk gedirigeerd door de rentebesluiten van de centrale banken. De steeds maar stijgende rente zorgde gisteren weer eens voor extra nervositeit op de beursvloer met dalende beurzen ten gevolg. Daarnaast steeg de Amerikaanse tweejaarsrente even tot 4 procent, het hoogste niveau in 15 jaar tijd. In de Verenigde Staten is TINA (There Is No Alternative) daarmee overduidelijk al begraven.

Vanavond klokslag 20:00 uur weten we of de Amerikaanse centrale bank de rente met 75 basispunten, dan wel met 100 basispunten gaat verhogen, waarbij die eerste rentestap de grootste kans krijgt toegedicht. Daarmee zou de Amerikaanse beleidsrente naar de 3,00-3,25 procent gaan, het hoogste niveau sinds 2008. Interessanter is echter om te horen naar welk niveau de Fed uiteindelijk de rente denkt te moeten verhogen, om de veel te hoge inflatie naar het gewenste niveau van 2 procent te krijgen. Met de publicatie van de driemaandelijkse ‘dot plot’, waarin de renteprognoses van de individuele beleidsmakers van de Fed staan geprojecteerd, laat de Fed zich daartoe enigszins in de kaart kijken. De markt gaat er in ieder geval al vanuit dat de beleidsrente, ná de waarschijnlijk verhoging van 75 basispunten van vandaag, in december met nog eens 100 basispunten opgeschroefd zal zijn.

Schneider Electric doet bod op Aveva

Nadat persbureau Bloomberg er al in augustus over berichtte, is het nu eindelijk zover; het Franse industriële conglomeraat Schneider Electric doet een bod op de resterende 41 procent aandelen van de Britse softwareontwikkelaar Aveva die het nog niet in bezit heeft. Aveva ontwikkelt industriële software voor grote klanten van Schneider in het Verenigd Koninkrijk zoals energiecentrales, datacenters, ziekenhuizen en de olie- en gasindustrie en is daarmee erg belangrijk voor de Fransen. Schneider ziet het Verenigd Koninkrijk als één van haar belangrijkste markten. Schneider heeft 14 vestigingen in het land. De Franse elektrospecialist biedt 31 Britse pond per aandeel Aveva, waarmee het Britse softwarebedrijf op 10,15 miljard pond gewaardeerd wordt.

De biedprijs van 31 Britse pond houdt een premie van meer dan 40 procent in ten opzichte van de koers van 23 augustus, de laatste handelsdag voordat de plannen via Bloomberg uitlekten. Daarbovenop ontvangen aandeelhouders het interim-dividend van 13 pence per aandeel over het eerste halfjaar dat eindigt op 30 september. Of het bod zal slagen, is nog even de vraag. Een premie van 40 procent is fors, maar in september vorig jaar zagen we ook nog koersen van boven de 40 Britse pond. Niet iedere belegger zal bereid zijn om verlies te nemen. Aangezien we vanochtend iets boven de 31 Britse pond noteren, lijken sommige beleggers op een hoger bod te willen gokken.

Microsoft verhoogt het dividend

Aandeelhouders van Microsoft krijgen vanaf november een 10 procent hoger dividend uitgekeerd. Het kwartaaldividend wordt met 6 cent verhoogd naar 68 dollarcent per aandeel. Bij de huidige koers is dat op jaarbasis een rendement van 1,1 procent. Over het extra inkopen van eigen aandelen werd met geen woord gerept, maar het vorig jaar gelanceerde eigen aandelen inkoopplan ter grootte van 60 miljard dollar is dan ook nog niet afgerond. Tot nu toe is daarvan bijna 33 miljard dollar uitgegeven, 1,8 procent van de huidige marktwaarde van Microsoft.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten